Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Fukushima'daki atık su deşarjını ikinci kez denetledi

UAEA heyeti, başkent Tokyo'da Japonya Dışişleri ve Sanayi Bakanlığı yetkilileri ve santral işletmecisi Tokyo Electric Power'ın (TEPCO) temsilcileriyle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

Heyet temsilcisi Gustavo Caruso, burada yaptığı açıklamada, heyetin güvenlik açısından önemli teknik konuları izlemek üzere Fukushima Dai-içi yerleşkesini ziyaret edeceğini söyledi.

Tahliyenin yerinde denetiminin önemini vurgulayan Caruso şunları söyledi: “Bu bağımsız, objektif ve bilime dayalı yaklaşım, Japonya ve ötesinde güven inşa edilmesine yardımcı olacaktır.” dedi.

Santrale yapılacak bu ziyaret, Ağustos 2023'te atık su tahliyesinin başlamasından sonraki ikinci inceleme olacak. IAEA heyetinde ABD, Güney Kore ve Çin'in de aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden uzmanlar yer alıyor.

Hafta sonuna kadar Japonya'da temaslarını sürdürecek olan heyetin, atık su deşarjını yerinde inceleyeceği ve Nükleer Düzenleme Kurulu yetkilileriyle görüşeceği bildirildi.


Son tahliye durumu

TEPCO'nun açıklamasına göre, 31 Mart 2024'te sona eren 2023 mali yılında Pasifik Okyanusu'na 4 farklı aşamada toplam 31 bin 200 ton atık su deşarj edildi.

2023 yılında gerçekleştirilen aşamaların ilki 24 Ağustos-11 Eylül, ikincisi 5-23 Ekim, üçüncüsü 2-20 Kasım ve dördüncüsü 28 Şubat-17 Mart tarihlerini kapsıyordu.

TEPCO, 1 Nisan'da başlayacak olan 2024 mali yılının ilk atık su deşarj aşamasını 19 Nisan ile 7 Mayıs tarihleri ​​arasında gerçekleştiriyor. Bu aşamada 7.800 ton atık su deşarj edilecektir.

İşletmeci şirket, 31 Mart 2025'te sona eren 2024 mali yılı boyunca 7 deşarj aşamasında toplam 54.600 ton atık suyun deşarj edilmesini bekliyor.


atık su deşarjı

TEPCO, 2023 yılının Ağustos ayında santralden radyoaktif atık su tahliyesine başladı. Atık su, deniz altına inşa edilen bir tünel aracılığıyla kıyıdan 1 kilometre uzaktan deşarj ediliyor.

Santralin reaktörlerini soğutmaya yarayan saf suda oluşan radyoaktif maddeler, Gelişmiş Sıvı İşleme Sistemi (ALPS) sayesinde trityum maddesi hariç ayrıştırılıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Temmuz 2023'teki nihai raporunda, Japonya'nın atık su deşarj planının uluslararası güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu duyurdu.

Japonya'da 2011 yılında meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami nedeniyle santralin reaktöründe meydana gelen nükleer erimeler havaya karışmış ve santralin çevresi tahliye bölgesi ilan edilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir