Yapay zeka destekli proje geliştiren öğrenciler TEKNOFEST'te yarıştı

“Türkçe Doğal Dil İşleme” alanında uluslararası teknoloji markaları yaratmayı amaçlayan yarışmada, kullanımı kolay, yüksek performanslı kütüphanelerin ve veri kümelerinin işlenmesine yönelik geliştirmelere katkı sağlayacak çalışmalarla teknolojik farkındalık artırılıyor. Türkçe metinler. Öğrenciler veri üretme, açık kaynak araçları kullanma, veri saatleri geliştirme, imzasız verileri imzalama konularında projeler geliştirdiler.

Sunumları “Serbest” ve “Doğal Dil İşleme Senaryosu” kategorilerinde değerlendirilen finalistlerin yarışmada sunumlarını tekrarladığı bildirildi. Kazanan takımlara toplam 480 bin lira ödül verilecek olan yarışmanın sonuçları önümüzdeki günlerde Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın (T3) internet sitesinde yayınlanacak.

“Büyük Türkçe dil modeli 'T3 AI' ile ilgili de bir çalışma başlattık”

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır, TEKNOFEST'e 2024 yılında başvuru sayısının 1,6 milyona ulaştığını söyledi.

Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması'nın kendileri için önemli olduğunu belirten Hıdır, şöyle konuştu: “Bizim için en önemli yarışmalardan biri. Genellikle online olarak düzenliyoruz ama bu sene ilk defa yüz yüze düzenlendi. Bu atmosferi fiziksel olarak solumanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.” ” dedi.

Yapay zekayı doğru kullanmanın ve hayatın her alanında işleri kolaylaştıracak ürünler yaratmanın önemli olduğunu vurgulayan Hıdır, yapay zekanın hayatın her aşamasında bulunduğunu söyledi.

Selçuk Bayraktar ile birlikte Türkçenin öncü modeli “T3 AI” üzerinde çalıştıklarını belirten Hıdır, şöyle konuştu: “Türkçe veri setinin dengeli ve kaliteli bir veri seti oluşturması, hayatımızın birçok alanına dokunan teknolojik ürünlerin geliştirilmesi önemli. Önemli birçok alanda yapılması gereken çalışmaları görebilirsiniz.” “Burada sizden eğitim, hukuk, sağlık gibi alanlarda ürünler geliştirmenizi bekleyeceğiz. 'T3 Yapay Zeka Modelimizi' kullanarak ürünler geliştirmenizi bekleyeceğiz.” dedi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert de yarışmaya katılan gençlere, Türkiye'yi kültürü ve diliyle çok daha ileriye taşıyacaklarını söyledi.

Dilin tüm bilim dallarının merkezinde yer aldığını vurgulayan Mert, şöyle konuştu: “Ülkemiz, çalıştığımız konular açısından çok iyi bir noktada ama sizlerle birlikte gelişecektir. Dil, tüm bilim dallarının merkezinde yer almaktadır. Şu anda sahip olduğunuz tüm bilgileri Türkçe öğrendiniz ve öğreteceksiniz. Türkçe biliyorsanız buradasınız, değilse değilsiniz.” “Kültürümüzü, kimliğimizi, dinimizi, bilimin her dalını öğrendik. Türkçeyi. Onun için kıymetini bilmeliyiz, sudaki balık gibiyiz, farkında değiliz.” dedi.

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, Bilişim Vadisi'nin amacının gençlere hizmet etmek olduğunu açıkladı.

Tüzgen şöyle konuştu: “Varoluş sebebimiz sizlere hizmet etmek, teknolojik gelişmenizi kolaylaştırmak, ülkemize hizmet edecek işletmelerinizi gelecekte kurmanız, teknolojiyi geliştirmeniz ve kültürünüzü yaymanız için çalışıyoruz. Türkiye'de teknolojik gelişme Bu amaçla yaptığımız çalışmalardan biri de TEKNOFEST'in paydaşı olarak bu yarışmalara katılmaktır.” ev sahipliği yapıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Program, yarışmaya katılan çocuklarla fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir