Yapay zeka mizah konusunda insanlarla yarışıyor

Son yıllarda hızla gelişen yapay zeka, çeşitli mesleklerde de işi insanlardan devralma korkusunu yaygınlaştırıyor. Sanat ve eğlence sektöründeki işçiler de bu listede yer alırken, geçtiğimiz yıl Hollywood'daki büyük grevlerde bu konuya özellikle dikkat edildi.

Kısmen bu endişelerin ne kadar gerçekçi olduğunu test etmek için araştırmacılar ChatGPT ile insanların şakalarını karşılaştırdılar. Araştırmada, haberlere yönelik hiciv yorumlarıyla tanınan ABD'li medya kuruluşu Onion'un manşetlerine de yer verildi.

Hakemli dergi PLOS One'da Çarşamba günü yayınlanan çalışmada, 105 katılımcıdan üç kurala göre şaka yazmaları istendi. Katılımcıların kısaltmalardan esprili ifadeler kullanmaları, cümleleri esprili bir şekilde tamamlamaları ve varsayımsal senaryolarda sert alaycı şakalar yapmaları gerekiyordu.

%70'i yapay zekayı eğlenceli buluyor

ChatGPT 3.5'e aynı talimatların verilmesinin ardından her iki taraftan gelen şakalar karıştırılarak 200 kişiye sunuldu.

Kimin hangi şakayı yaptığını bilmeyen katılımcıların %70'i AI chatbot'u daha komik buldu. Katılımcıların %25'i insanlar tarafından yapılan şakaları tercih ederken, %5'i her iki tarafın da eşit derecede komik olduğunu düşünüyor.

Araştırmacılar daha sonra Onion başlıklarını tanıttıkları ChatGPT'den benzer başlıklar yayınlamasını istedi. Ardından 217 kişilik ayrı bir grup, gerçek Onion manşetlerini ve yapay zekanın yayınladığı şeyleri kimin yazdığını bilmeden değerlendirdi.

Bu çalışma sonucunda iki tarafın komedi düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Onion ve ChatGPT ikişer başlıkla ilk 4'e girerken, “Yerel bir adam yeni bir duygu keşfetti ama yine de bunu doğru şekilde tanımlayamıyor” başlığıyla yapay zeka birinci oldu.

Araştırmayı yürüten Drew Gorenz, sonuçları şu şekilde değerlendiriyor:


ChatGPT duyguyu deneyimlemese de, yenilikçi şakaları ortalama bir insandan daha iyi hale getirir; dolayısıyla bu çalışma, gerçekten iyi bir şaka yapmak için iyi bir şakaya karşı takdir duygusunun gerekli olmadığına dair kanıt sağlar.

Araştırmacılar, bulguların eğlence sektörü çalışanları için endişe verici olduğuna inanıyor ve makalede şunu belirtiyor: “Bulgular, günlük iletişimlerini bir doz mizahla geliştirmek isteyen insanlar için en olumlu.” Ancak bulgularımız, geniş dil kalıplarının profesyonel komedi yazarları için ciddi bir istihdam tehdidi oluşturabileceğini gösteriyor” O yazıyor.

Öte yandan yazılı fıkralara da çalışmada yer verilmiştir. Tonlama ve duraklama gibi mizah unsurları göz önüne alındığında yapay zekanın komedyenlerin veya stand-up sanatçılarının yerini alması daha zor görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir