“Yardımlar Refah sınırında haftalardır bekleniyor”

Haftalardır kavurucu sıcaklarda Mısır yollarında bekleyen Gazze'ye gıda ve su taşıyan yüzlerce kamyon, Gazze'ye insani yardım götürmek için izin bekliyor.

Gazze'ye un, su ve diğer malları götürmek üzere yola çıkan tırlar, Gazze sınırına yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Mısır yolu üzerinde bekletiliyor. Sürücüler Mısır yazının kavurucu sıcağında haftalardır beklediklerini söylüyor.

İsrail ile Hamas arasında dokuz ay süren savaşın ardından insani yardım taşıyan kamyonların yollarda bırakılması Gazze'deki krizi daha da kötüleştiriyor. İnsani yardım kuruluşları Gazze'de kıtlık riskinin yüksek olduğu konusunda uyarıyor.

Refah Harekatı'yla sınır kapatıldı

Mısır'ın Sina Yarımadası'ndaki El Ariş kasabasında mahsur kalan kamyon şoförleri, İsrail'in Mayıs ayında Gazze-Mısır sınırına yönelik saldırısını genişletmesinden bu yana insani yardım ulaştıramadıklarını söyledi.

İsrail ordusu, Mayıs ayında Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılarına başladı. Gazzelilerin dış dünyaya açılan kapısı olan, yardımların ulaştırılmasına ve hastaların güvenli yerlere taşınmasına olanak sağlayan Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısı, o tarihten bu yana kapatıldı.

Yardım ve ticari malzemeler diğer kara sınır geçişleri, hava ve deniz yoluyla Gazze'ye ulaştırılmaya devam ediyor ancak Batılı yardım kuruluşları ve diplomatlar, malzemelerin ihtiyaçların çok altında kaldığını söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir