Yargıdan 800 bin liralık ilacın “SGK'ya ödenmesine izin verme” kararı – Son Dakika Türkiye Haberleri

Ankara 61. İş Mahkemesi, doğumunun hemen ardından “kistik fibrozis” tanısı konulan UTD'nin (3) hastaneye getirilen ömür boyu kullanmak zorunda olduğu ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması gerektiğine karar verdi. yurtdışından geliyor ve maliyeti 800 bin TL civarında.

UTD'ye, doğduktan kısa bir süre sonra solunum sistemine ve sindirim sistemine zarar veren genetik bir hastalık olan “kistik fibroz” tanısı konuldu. Hastalığın tedavisi için her yıl 2 kutu ilaç reçete ediliyordu. Aile, yurt dışından getirilen ve kutu fiyatı yaklaşık 800 bin lira olan ilacın SGK tarafından karşılanmasını istedi. Ancak SGK, söz konusu ilacın geri ödeme listesinde yer almaması nedeniyle talebi reddetti. Aile ayrıca avukatları aracılığıyla yargıya başvurdu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nın Ankara 61. İş Mahkemesi'nde açılan dosyaya sunduğu raporda, UTD'ye “kistik fibrozis” tanısı konduğu, söz konusu ilacın çocuk için hayati önem taşıdığı belirtildi. ve kullanımı tıbbi açıdan zorunludur. Hastanın iyileşmesine katkı sağlayacağı, ilacın hücre fonksiyonlarını düzeltici etki göstermesi nedeniyle mevcut tedavi yöntemlerine göre çok daha etkili ve faydalı olduğu iddia edildi.

«YAŞAM HAKKINI KORUMAK DEVLETİN TEMEL GÖREVİDİR»

Mahkeme, kararında, Avrupa Anayasası'nın “Kişinin maddi ve manevi varlığının dokunulmazlığı”, “Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması” ve “Her bireyin yaşam hakkı kanunla korunur” maddelerini hatırlattı. İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre İYE tedavisine devam edilmediği takdirde ciddi zararlar oluşacağını belirterek, etkili ilaç kullanamaması nedeniyle anayasal güvence altına alınan sağlık ve yaşam hakkından mahrum kalacağını belirtti. Kararda, refah devleti kavramı vurgulanıyor ve şöyle deniliyor: “Devlet, herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşamasını sağlamakla yükümlüdür. Bir başka ifadeyle, temel bir insan hakkı olan yaşam hakkının korunması, Temel haklar Öte yandan sosyal güvenlik hakkı kapsamında sosyal güvenliğin güvence altına alınması refah devletinin sorumluluğundadır.” “Başvurucunun yaşam hakkını tehdit eden hastalığın tedavisi Devletin anayasal görevlerinden biridir.” Mahkeme, davanın kabulüne, idarenin başvuruya ilişkin itirazının iptaline ve tedavi süresi boyunca ilaçların sosyal güvenlik kurumu tarafından herhangi bir kesinti yapılmaksızın karşılanmasına karar verdi.

“KARAR, ÇOCUĞUN ÖMÜR BOYU İLAÇLARA ERİŞİMİNDE OLACAĞI ANLAMINA GELİYOR”

Davacı ailenin avukatı Eliz Atlı, müvekkil ailenin oğluna doğumdan yaklaşık 15-20 gün sonra “kistik fibroz” tanısı konulduğunu hatırlatarak, “Ömür boyu tedavi bekleniyor. Müvekkil çocuğumuz kendi yaşındaki diğer çocuklar gibi oyun oynamak istiyor. ama ne yazık ki ciğerleri buna çok kolay izin vermiyor.” “Hayatına devam edemiyor. Doktorları tarafından dava konusu olan ilaç, kalıcı tedavi olarak öneriliyor. İlaç yurt dışından özel sipariş ediliyor, Türk lirasına çevrilince yüklü miktarda çıkıyor.”

Bu bağlamda refah devleti ilkesini esas alarak SGK'ya başvurduğunu belirten Atlı, şöyle konuştu: “Başvurumuzda bakıma erişim hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini belirtmiştik. Ancak SGK bize bu kapsamın dışında bir yanıt gönderdi. Bu ilacın geri ödeme listesinde yer almaması nedeniyle hukuki süreci başlattık. Davanın ardından davamızın Anayasa'nın ilgili hükümleri kapsamında kabul edilmesine karar verildi. Tedaviye erişim hakkı, söz konusu ilaç yurtdışında üretilmiş olsa bile çocuğun ilaca ömür boyu erişebilmesi anlamına gelmektedir. “Türkiye'de klinik araştırmaları devam eden, etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir ilaçtır. kanıtlandı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir