15. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi Filistin'e destek mesajıyla başladı

15. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesine ev sahipliği yapan Gambiya Devlet Başkanı Adama Barrow, açılış konuşmasında Filistin'e destek mesajı verdi.

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ve Gazze'deki yıkıcı savaşa çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Barrow, şöyle konuştu: “Bu süreç 75 yılı aşkın süredir sonu gelmeyen insani yıkımlara neden oldu. Filistinlilerin durumu sadece Filistinliler için değil, büyük endişe verici. Müslüman ümmeti ama tüm dünya için.” dedi.

Bölgede devam eden şiddet ve istikrarsızlık ile Gazze'de yaşanan insani krizin barış şansını azalttığını vurgulayan Barrow, bu durumun bölgesel istikrarı ve küresel barışı ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi.

Filistin'de çözüm için barış konferansı yapılması gerektiğini vurgulayan Barrow, şöyle konuştu: “Askeri müdahalenin bir seçenek olmadığına inanıyoruz. Bunun yerine barışı ve iki devletli çözümü destekliyoruz. Bu öneri egemenlik ve yaşam hakkının güvencesini sağlıyor. Her iki devletin kendi kaderini tayin etmesi, ayrıca uluslararası toplumun “Filistin halkının, Filistin devletinin tanınmasıyla kabul ettiği meşru ulusal haklarını yeniden kazanması gerektiğini vurguluyoruz.”

Barrow, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya övgüde bulundu ve Güney Afrika'nın adalet ve hesap verebilirlik çağrısında bulunan herkesle dayanışma içinde olduğunu ve İsrail tarafından işlenen zulüm mağdurları için adalet arayışını desteklediğini vurguladı.


İslam dünyasına barış ve işbirliği çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, zirveye ev sahipliği yapan Gambiya'ya teşekkür ederek, İslam ülkeleri arasında koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi açısından İslam İşbirliği Teşkilatı'nın önemine değindi.

Uluslararası alanda Filistin'in savunulması için iş birliğine vurgu yapan Taha, İslam İşbirliği Teşkilatı olarak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına son verilmesi, Filistinlilerin haklarının uluslararası alanda tanınması ve Filistin'in bağımsız bir ülke olarak tanınması çağrısında bulundu.

Taha, Keşmir, Yemen ve Sudan meselelerine değinerek, İslam dünyasında barış ve istikrarın sağlanması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Somali'deki çatışma bölgelerindeki sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini belirten Taha, şöyle konuştu: “Terörün gizli bir gündemi var ve dine karşı mücadele ediyor. Terörist gruplar üye ülkelerimiz içerisinde faaliyet gösteriyor ve bu nedenle terörle mücadelede uluslararası işbirliği yapmalıyız”. dedi.

Taha, İslam İşbirliği Teşkilatı olarak sağlık, çevre, eğitim, spor, teknoloji ve insan hakları gibi konularda çalışma alanlarını genişletmeyi planladıkları bilgisini paylaştı.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kuruluşundan bu yana çeşitli üye ülkelerin ev sahipliğinde 14 zirve düzenlendi.

Gambiya'nın başkenti Banjul'da başlayan 15'inci zirve, “Sürdürülebilir kalkınma için diyalog yoluyla birlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi” temasıyla düzenleniyor.

Yaklaşık 2 milyar insanı çatısı altında toplayan Teşkilat, dünya nüfusunun yaklaşık %25'ini temsil ediyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) daimi üyesi olan İslam İşbirliği Teşkilatı, 57 üyesiyle BM'den sonra en büyük uluslararası örgüt olarak kabul ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir