186 kişinin gömüldüğü alanın ruhsatı 11 yıl sonra usulsüz belgelerle alındı.

Atatürk ilçesinde 8 binanın çökmesi sonucu 186 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin yaralandığı Mügeler mevkiindeki soruşturma İslahiye Savcılığı tarafından tamamlandı. 11'i tutuklu 15 sanık hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Tutuklu sanıklar, Müge Yapı kooperatifi yönetim kurulu üyeleri Abdullah Buksur, Ali Bertizlioğlu, Bekir Özpolat, aynı zamanda binanın müteahhidi olan Yusuf İzzetin Aytekin ve eşi Serpil Aytekin ile kitabın yazarı Müslüm Deniz. proje statiği ile kaçak yapı ruhsatının alındığı dönemde statik proje müfettişi olan Talat Cem Gökgöz, yapı denetim görevlileri Seyfullah Orhan, Gültekin Büyük, yapı denetim personeli Bekir Turgay Büyük ve Cemil Köseoğlu ile tutuklu olmayan sanıklar Halil D, Hasan Ö, Hasan Y. ve Muzaffer İ. İslahiye Ağır Ceza Mahkemesi'nce “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen suçlama, İslahiye Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.


Yeni bina olarak ruhsatlı

İddianamede, soruşturma dosyasındaki belgelerden ve Müge İnşaat Kooperatifi'nin faaliyet raporlarından, binaların 1994-1997 yılları arasında emaneten inşa edildiği, 2008 yılında ise yeni inşaat olarak ruhsatlandırma sürecinin gerçekleştiğinin anlaşıldığı belirtiliyor.

İddianameye eklenen Karadeniz Teknik Üniversitesi bilirkişi raporunda, binanın tasarım aşamasında kadastro, statik hesap raporları ve statik projesi bulunmadığından, binanın inşaatından sorumlu olduğu dönemde bina sahibinin sorumlu olduğu vurgulanıyor. fiilen inşa edilmişse veya sorumluluk inşaat işini üstlenen işverene aitse.

Raporda, bina sahibi, inşaat işini üstlenen müteahhit veya işveren ile binanın inşaatı sırasında inşaattan sorumlu olan belediyenin yapı kontrol birimi çalışanları da yer alıyor. İnşaat aşamasında donatı detaylarının ve malzeme kalitesinin yetersiz olmasından dolayı sorumludurlar. Belediyenin yapı ruhsatlarında yapı denetim firması yetkilileri, statik proje müfettişi ve proje kontrol görevini yürütenlerin sorumlu olduğu kaydedildi.


İzinsiz yapılan binalar

İddianamede, dava dosyasının tamamında söz konusu mülklerin 1994-1997 yılları arasında fiilen ruhsatsız olarak inşa edildiği, mülklerin hukuk esaslarına uyulmadan, devir usulü olmadan inşa edildiği belirtildi. herhangi bir proje hazırlamadan ve teknik yönetici veya teknik uygulamadan sorumlu kişi atanmadan.

Binanın yapıldığı dönemin mevzuatına ve imar kanunu esaslarına uyulmadan inşa edildiğinin tespit edildiği iddianamede, “Binaların imar kanununa uygun hale getirilmesi gerekirken dahi,” denildi. Ruhsatın verildiği tarihte konuyla ilgili yürürlükte olan mevzuata bakıldığında, bu yükümlülüklerden kaçınılarak, sanki yeni bir bina yapılıyormuş gibi belgeler hazırlanarak ruhsatlandırma işlemlerinin yapıldığı anlaşılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir