27 Mayıs'ın “tutuklu çocuğu” yaşananları TRT Haber'e anlattı

Sarıyer Demokrat Parti ilçe teşkilatını kuran ve 2 yıl sonra Kent Konseyi üyesi olan Necla Tekinel, İstanbul'u yöneten 7 isimden biriydi.

1957'de İstanbul milletvekili seçilen Tekinel, 27 Mayıs darbesinin ardından Yassıada'da yakalandı.

Tekinel'in o sırada hamile olan oğlu Mehmet, 64 yıl sonra yaşananları TRT Haber'e anlattı.


Kara propagandaya maruz kaldı

Necla Tekinel gözaltına alındığında Taksim'deki evindeydi. Demokrat Parti'nin diğer üyeleri gibi o da kara propagandaya maruz kaldı.

Tekinel, şunları söyledi: “Sırf burada yaşıyor diye sürekli gazetelerde vs. Taksim Meydanı'ndaki evin ve annemin resimlerini yayınlıyorlar. Kız kardeşim gördü ve 'Hayır, bu ev bizim, tamam mı? Annem görmedi' dedi. Onu göremiyorum.” “Satın almayın.” Ama açıkçası bunun hiçbir anlamı yok” dedi.


“Yaklaşık on beş gün annemin yanında kaldım.”

Doç. Turan Emeksiz'in otopsisine tanık olan. Dr. Talia Bali Aykan da tutuklandı. Necla Tekinel Yassıada'da tutukluyken karnı büyümüştü. Bu durum Aykan'ın dikkatinden kaçmadı.

Aykan'ın kadınlar koğuşunda annesinin yanında olduğunu kaydeden Tekinel, şöyle konuştu: “Annemin hamile olduğunu dışarıdan ilk fark eden Talia Hanım oldu. 'Sanırım hamilesin' dedi. Annem hamile olduğunu söyledi.' ” Hamile olduğu ortaya çıktıktan sonra bile annemi bir daha sorgulamadılar. Aşağı katta fahişelerin olduğu yer vardı. “Demek işe yaradı.” dedi.

Mehmet Tekinel ayrıca doğduğu sürece ilişkin detayları da paylaştı. Yetişkin olduğunda doğumun çok zor koşullar altında gerçekleştiğini öğrendi. Tekinel Bebek'in çilesi doğar doğmaz başladı.

Yaklaşık on beş gün annemin yanında kaldım. Ayrıca bana on yedi gün kadar süt verdi. On yedi gün sonra, tamam, bu kadar. “Geri döneceksin” dediler. Sütünün durduğunu yazdılar. Ancak sütü kesilmedi. Gazetede buna benzer bir şey yazmışlardı ve sonra ben burada büyükannem tarafından büyütüldüm.

Mehmet Tekinel


“Ölsek de, yaşasak da birlikteyiz”


Necla Tekinel'in eşi İsmail Hakkı Tekinel de kendisi gibi avukattı. Avukatlığını yaptı ancak Necla Tekinel, İsmail Hakkı Tekinel'in hazırladığı savunmayı kabul etmedi. Çünkü savunma Demokrat Parti'nin iç meseleleriyle bağlantılı unsurlar içeriyordu.

Annem bunu okuyunca çok sinirlendi. Buraya arkadaşlarımızla birlikte geldik. Eğer ölmemiz gerekiyorsa hep birlikte öleceğiz. Babama kızdı ve eğer kurtulmak istiyorsak hep birlikte kurtulacağız diyerek onu kovdu.

Mehmet Tekinel


Yıllar sonra annesiyle birlikte Bayar'ı ziyarete gitti.

Cumhurbaşkanı Celal Bayar da idam cezasına çarptırıldı. Yıllar sonra Mehmet Tekinel annesiyle birlikte Bayar'ı ziyarete gitti. O ziyaret sırasında yaşanan duygusal diyalogları dün gibi hatırlayın.

Her yıl annesiyle birlikte Celal Bayar'ın elini öpmeye gittiğini anlatan Tekinel, Bayar'ın, “Üç kişiyiz ama bir tane daha var, Yassıada'da işimizi bitiremezler.”


Tekinel'in yolu Hasan Polatkan'ın kızı Nilgün ile kesişti

Tıp eğitimi alan Mehmet Tekinel, genel cerrah oldu ve yüzlerce hastayı tedavi etti. Tekinel'in tedavi ettiği kişiler arasında demokrasi şehidi Hasan Polatkan'ın kızı da vardı.

Necla Tekinel, Yassıada'nın ardından 2 yıl Kayseri Cezaevi'nde tutuklu kaldı. 1983-1987 yılları arasında Milliyetçi Demokrat Parti'den milletvekili oldu. 25 Eylül 2015'te 94 yaşında vefat etti.

Yeni: Fahriye Demirci-Köksal Akpınar

Kamera: Mustafa Oğuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir