Biden'dan ateşkes yorumu: Her zamankinden daha yakınız

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen etkinlik öncesinde gazetecilerin Gazze'deki ateşkes sürecine ilişkin sorularını yanıtladı.

Salona giren Biden, Ortadoğu'daki ateşkes çabalarını yakından takip ettiğini ve bu nedenle toplantıya geç kaldığını söyledi.

Doha'da ateşkes müzakerelerinin önümüzdeki hafta devam etmesini umduğunu ima eden Biden, şunları söyledi: “Her zamankinden daha yakınız (Gazze'de ateşkese). 3 gün öncesine göre çok ama çok daha yakınız. Şansınız yaver gitmesin, henüz orada değiliz ama yaklaştık.” değerlendirmesini yaptı.

ABD, Mısır ve Katar, Doha'daki ateşkes müzakerelerine ilişkin ortak açıklama yaparak görüşmelerin önümüzdeki hafta Kahire'de devam etmesine karar verildiğini duyurdu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Geçtiğimiz 48 saat içerisinde hükümetlerimizin üst düzey yetkilileri, tutuklu ve tutukluların serbest bırakılması ve Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda yoğun müzakereler yürüttü. Bu müzakereler ciddi ve yapıcı bir şekilde olumlu bir şekilde gerçekleşti. çevre” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ABD'nin Katar ve Mısır'ın desteğiyle taraflar arasındaki anlaşmaya ilişkin “boşlukları kapatmaya yönelik bir teklif sunduğu” ve bu teklifin ABD Başkanı Joe Biden'ın mart ayında açıkladığı teklif olduğu belirtildi. 31. ve n. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BM) 2735 sayılı kararı. Karara uygun olduğu görüldü.

Kendini “son haftalarda ulaşılan konuların üzerine inşa etmek” olarak niteleyen teklifin, “boşlukları doldurarak anlaşmanın hızla uygulanmasını sağlayacağının” altı çizildi.

Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin detayların önümüzdeki günlerde ele alınacağı ve teknik ekiplerin, tutuklu ve tutukluları da kapsayacak şekilde anlaşmanın insani boyutunu kapsamlı bir şekilde ele alacağı belirtildi.

“Gazze'de ateşkes için Doha'da yürütülen müzakerelerde Biden'ın tekliflerinde üzerinde mutabakata varılan noktalar yok.”

Üst düzey Hamas yetkilileri, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin sonucuna ilişkin El Cezire televizyon kanalına açıklama yaptı.

Yetkililer, “Doha'da yapılan toplantıların sonuçlarına ilişkin elimize geçenler, 2 Temmuz'da mutabakata varılan konulara uyumu içermiyor” dedi. dedi.

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da açıkladığı öneride mutabakata varılan konuların Doha müzakerelerinin sonucuna dahil edilmediğini kaydetti.

Filistin kaynaklarından alınan bilgiye göre, Doha toplantısının sonuçlarında Gazze Şeridi ile Mısır'ı sınırlayan Philadelphia Koridoru ve Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru'na ilişkin maddeler yer almıyor.

Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri de ABD'nin “hayali olumlu bir atmosfer” yaratmaya çalıştığını belirterek, Gazze'ye yönelik saldırıları durdurma niyetinde olmadığını, zaman kazanmaya çalıştığını kaydetti.

İsrail ile Hamas arasında ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes ve tutuklu değişimi için dün Doha'da görüşmeler başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir