Vatandaşa salça yerine sattılar… Listeye domuz eti ve at etinden sonra gıda boyası da eklendi! Bakanlık açıklaması

Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı’nın yayınladığı sahte ve tağşişli ürünler listesi her geçen gün yeni bir skandalı ortaya çıkarıyor. Liste ilk yayınlandığında birçok et ürününde kümes hayvanı ve at eti tespit ediliyordu.

KÖFTECİ YUSUF ÜRÜNLERİNDE DOMUZ ETİ VAR

Bakanlığın yayınladığı son listede tanınmış bir markanın ürünlerinde domuz eti bulunduğu belirtilirken, daha sonra yayınlanan raporda bunun doğru olduğu ve Köfteci Yusuf’un ürünlerinde domuz etinin bulunduğu ortaya çıktı.

321

Bakanlık yetkilileri tarafından yapılan son kontrollerde salça, kekik ve zeytinyağı gibi sahte ürünler de dikkat çekti.

DOMATES KONSANTRE YERİNE BOYA ÜFRETTİLER

Her şeyden önce domates salçası dolandırıcılığı dikkatlerden kaçmadı. Bazı markalar vatandaşları salça yerine boya yemeye zorladı. Kekiğin içinde yabancı maddeler bulunurken, zeytinyağında da tohum yağı kullanıldığı ortaya çıktı.

423

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Bakanlık ayrıca gıda güvenliğinin sağlanmasına ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Gıda güvenliğinin sağlanması ve toplum sağlığının korunması Anayasa ve kanunlarla Bakanlığımıza atfedilen temel bir görevdir. Bu bağlamda Bakanlığımız hem tüketicilerimizin hem de üreticilerimizin hak ve çıkarlarını korumakla yükümlüdür.

Yeni halka açık gıda duyuru sistemimizde, 8.000’i aşkın gıda denetçisi ile gerçekleştirdiğimiz rutin ve anlık denetimlerde tespit edilen uygunsuzluklar, teknik süreç tamamlandıktan sonra yayınlanmaktadır.

67

Bir uygunsuzluk tespit edilmesi halinde; El koyma, idari para cezası, üretimin durdurulması gibi yaptırımların yanı sıra, aykırılığın insan hayatını ve sağlığını riske atması halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunuluyor.

Bu tür idari işlemler Anayasamızın 125. maddesi uyarınca yargı denetimine tabidir. Yargı kararları idarenin tüm unsurları açısından bağlayıcıdır. Bakanlığımız bu ilkeler doğrultusunda toplum sağlığının korunmasına yönelik görev ve yetkilerini kararlılıkla yerine getirmeye devam edecektir.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir