Anayasa Mahkemesi’nin “Biji Serok Apo” kararı: İfade ve düşünce özgürlüğü bağlamında

Türkçe’de “Yaşasın Başkan Apo” anlamına gelen slogan, PKK’nın tutuklu elebaşı Abdullah Öcalan’a sempati duyanlar tarafından kullanılıyor.

REKLAM

Anayasa Mahkemesi (AYM), “Biji Serok Apo” sloganı nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla reddedilen davada “düşünce ve ifade özgürlüğü ihlali” kararı verdi.

10 Temmuz 2024 tarihli kararda, Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiği, başvurucu Merve Nur Tekin’e 30.000 Türk Lirası manevi tazminat ödenmesine hükmedildiği ve yeniden yargılama yapılacağı tespit edildi. . Tespit edilen ihlalin sonuçlarını ortadan kaldırmak için.

7 Haziran 2014’te Diyarbakır’ın Lice semtindeki protestolarda “Biji Serok Apo” ve “PKK halktır, halk burada” sloganları attığı için yargılanan Tekin, Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nin 7 Haziran 2014 tarihli kararıyla suçlu bulunmuştu. 2500 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7 nci maddesinin ikinci fıkrası. 3713. “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan suçlu bulunarak 6 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.

Kararın Yargıtay tarafından onaylanmasının ardından Tekin, “düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği” iddiasıyla 11 Şubat 2022’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Tekin, başvurusunda, “Terör örgütü propagandası niteliği taşımayan bir slogan nedeniyle cezalandırılmasının, ifade özgürlüğünü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ve Anayasa’nın 38. maddesi kapsamındaki yargılanma hakkını ihlal ettiğini” savundu. “

Anayasa Mahkemesi, kararında, “ilk derece mahkemesinin, başvurucunun cezasının zorlayıcı bir toplumsal ihtiyaca karşılık geldiğini ilgili ve yeterli gerekçelerle ortaya koymasının kabul edilmesinin mümkün olmadığını” belirtti.

Türkçe’de “Yaşasın Başkan Apo” anlamına gelen slogan, PKK lideri Abdullah Öcalan’a sempati duyanların kullandığı bir slogan.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve birçok devlet tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.

PKK militanları yaklaşık 40 yıldır sürdürdükleri saldırılarda resmi rakamlara göre 15 bine yakın insanı öldürdü.

PKK elebaşı Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından bu yana Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir