Orta Doğu'da jeopolitik riskler güçlü kalırken, dün açıklanan ABD perakende satışlarının Mart ayında %0,7 artışla piyasa beklentilerini aşmasının ardından hisse senedi piyasalarında risk algılamaları artmış görünüyor.
İran'ın hafta sonu İsrail'e yönelik saldırılarının ardından İsrail'den olası misilleme korkusu bölgede risk algılarını bir kez daha yükseltirken, bu gelişmeler piyasalarda oynaklığı artırdı.
Para piyasalarında Fed'in mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutacağı kesin olarak değerlendirilirken, bankanın faiz indirimine başlama ihtimali haziran ayında yüzde 20'ye, temmuz ayında ise yüzde 40'a geriledi. Fed'in Eylül ayı için ilk faiz indirimine gitme ihtimali %72.
Fed yetkilileri sözlü rehberlik sağlamaya devam ederken, New York Fed Başkanı John Williams şunları söyledi: “Bir noktada faiz oranlarını daha normal seviyelere döndürmek için bir süreç başlatmak zorunda kalacağız ve benim görüşüme göre bu deneme muhtemelen bu yıl başlayacak.” ” dedi.
Williams, son enflasyon verilerini “oyun değiştirici” olarak görmediğini ancak rakamların kendi görüş ve tahminlerini etkileyeceğini belirtti.
Analistler, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın bahar toplantılarından gelen haberlerin yanı sıra ABD'deki sanayi üretimine ilişkin verilerin de yatırımcıların ilgi odağı olduğunu ve bankanın alabileceği önlemlere dair ipuçları bulunduğunu söyledi. Gelecekte üstlenecekleri görev bugün Powell'ın liderliğinde aranacak.
Enflasyonla mücadelenin beklenenden daha uzun süreceği korkusuyla tahvil piyasalarında satış baskısı oluşurken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 14 baz puan yükselerek bu yılın en yüksek seviyesini test ederek %4,67'ye çıktı. Tahvilin getirisi şu anda %4,61 seviyesinde.
Art arda 5. işlem gününde yükselişini sürdüren dolar endeksi şu anda yüzde 0,1 artışla 106,3 seviyesinde yer alırken, altının ons fiyatı yüzde 0,2 artışla 2 bin 387 dolara alıcı buluyor. .
Orta Doğu'daki gelişmeler petrol fiyatlarını etkilemeye devam ederken Brent ham petrolünün varil fiyatı %0,3 artışla 90 dolardan işlem görüyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın bahar toplantısındaki gelişmeler ve katılımcıların açıklamaları da yatırımcıların ilgi odağı olacak.
Kurumsal tarafta ise dün bilançosunu açıklayan Goldman Sachs, ilk çeyrekte gelirinin %16, net kârının ise %28 arttığını bildirdi. Bankanın hisseleri, piyasa beklentilerini aşan mali sonuçların ardından yaklaşık %3 değer kazandı.
ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla'nın hisseleri, çalışanlarının %10'undan fazlasının işten çıkarılacağı haberinin ardından yaklaşık %6 düştü.
Öte yandan Samsung, küresel akıllı telefon satışlarında yüzde 20,8 pazar payıyla Apple'ı geride bırakırken, Apple'ın hisseleri yüzde 2 düştü.
Bu gelişmelerin ardından dün New York Borsası'nda Nasdaq endeksi yüzde 1,79, S&P 500 endeksi yüzde 1,20, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,65 düştü. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni güne olumsuz bir trendle başladı.
Avrupa
Dün İngiltere dışındaki Avrupa borsalarında olumlu bir seyir hakimken, bugün bölge genelinde ekonomik güvene ilişkin ZEW endeksi verileri ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey'nin konuşması, ilgi odağı haline geldi. yatırımcıların.
Analistler, yarın bölge genelinde açıklanacak enflasyon verilerinin merkez bankalarının önümüzdeki dönemde atacağı adımlara ilişkin yeni sinyaller verebileceğini, banka yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin yakından takip edileceğini söyledi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) baş ekonomisti Philip Lane dün yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın uygun sıkılaştırma düzeyi ve süresini belirlemek için veri odaklı, toplantıdan toplantıya yaklaşımını izlemeye devam edeceğini belirterek, şunları söyledi: Belirli bir faiz oranı yolunun önünde.” Dedi.
Öte yandan üst üste 5. işlem gününde de düşüş eğilimini sürdüren euro/dolar paritesi şu anda %0,1 kayıpla 1,0620 seviyesinde bulunuyor.
Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,38 düşerken, İtalya'da MIB 30 endeksi %0,56, Almanya'da DAX 40 endeksi %0,54 ve Fransa'da CAC endeksi 40 %0,43 arttı. Avrupa'da endeks vadeli kontratları yeni güne olumsuz bir trendle başladı.
Asya
ABD'deki olumsuz eğilim Asya borsalarına da yayılırken, Çin'de bugün açıklanan veriler karışık sinyaller verdi.
Ülke ekonomisi yılın ilk çeyreğinde %5,3 ile beklentilerin üzerinde büyürken, sanayi üretimi ve perakende satışlar yıllık %4,5, Mart ayında ise %3,1 artışla beklentilerin altında kaldı.
Analistler, Çin'de beklenenden düşük gelen verilerin, ülkede ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devam ettiğine işaret ettiğini ve hükümetin ekonomik canlılığı artıracak yeni destek tedbirleri alması beklendiğini ifade etti.
Öte yandan Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek seviyelerde tutabileceği endişelerinin artmasıyla Japon yeni, dolar karşısında 34 yılın en düşük seviyesine geriledi. Dün %0,8 artışla 154,3'e yükselen dolar/yen paritesi şu anda yatay bir seyir izliyor.
Kapanışa doğru Japonya'da Nikkei 225 endeksi %1,8, Hong Kong'da Hang Seng endeksi %1,7, Güney Kore'de Kospi endeksi %2,4 ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,9 kayıp yaşadı.
İç pazarlar
Yurt içinde dün satış trendi izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası BIST 100 endeksi günü yüzde 1,37 değer kaybıyla 9.679,80 puandan kapatırken, bugün Uluslararası Para Piyasası'nın bahar raporlarının toplantı haber akışı sürüyor. Fon ve Dünya Bankası yatırımcıların odak noktasında.
Toplantılara Türkiye adına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katılacak. Şimşek'e Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da eşlik edecek.
Dolar/TL, dün alım eğilimi izleyerek günü önceki kapanışın %0,2 üzerinde 32,4265 seviyesinde tamamlayarak bankalararası piyasada bugün açılışta 32,4300 seviyesinde işlem görüyor.
Bugün yurt içindeki perakende satışlar, yurt dışındaki IMF toplantılarındaki gelişmeler ve Powell'ın konuşmasının yanı sıra yoğun veri gündeminin de takip edileceğini söyleyen analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 9 bin 600 ve 9 bin 500 puanların destek, 9 bin 700 ve 9 bin 500 puanlarının ise teknik olarak takip edileceğini kaydetti. 9.800 seviye dirençtir.