Steinmeier, Türk işçilerin Almanya'ya seyahat ettiği Sirkeci tren istasyonuna yaptığı ziyarette açıklamalarda bulundu.
Pek çok hikayenin bu tren istasyonunda başladığını kaydeden Steinmeier, 1960'lı yıllarda yüz binlerce Türk'ün misafir işçi olarak buradan Almanya'ya gittiğini söyledi.
Steinmeier, Sirkeci tren istasyonunun bilinmezliğe çıkışın sembolü olduğunu söyledi.
Bilinmeyene doğru yapılan bu yolculuğun sonunda sıla hasreti, zorluk ve bağlılığın beklendiğini belirten Steinmeier, şöyle konuştu: “Bugün ülkemizde yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan yaşıyor ve toplumumuzu şekillendirmeye yardımcı oluyor. Ülkemiz güçlü ve toplumumuzun kalbinde yer alıyor.” dedi.
Steinmeier, bu Türkiye gezisinde kendisine eşlik eden bazı konukların bu anlamda örnek teşkil ettiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Bu tren istasyonu, iki ülke arasındaki yakın bağı simgeliyor. Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanan istasyon, Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan Doğu Ekspresi'nin evi “Onun son durağıydı.”
Almanların 1930'lu yıllarda yeni başkent Ankara'nın planlanması ve inşasına destek verdiğini anlatan Steinmeier, 1960'lardan itibaren genç federal Almanya'nın ekonomisinin kurulmasına yardımcı olanların Türkiye'den gelen misafir işçiler olduğunu söyledi.
Steinmeier, şunları söyledi: “Almanya'da bir ay sonra Federal Cumhuriyetimizin 75'inci yaş gününü kutlarken, bunu milyonlarca Türk-Alman göçmen hikâyesinin tarihimizin bir parçası olduğunun bilinciyle yapacağız.” dedi.
Bu nedenle Federal Anayasa'nın yıl dönümünden önce Türkiye'yi tekrar ziyaret etmesinin önemine vurgu yapan Steinmeier, şunları söyledi: “Bunlar göçmenlik geçmişi olan insanlar değil. Almanya, göç geçmişi olan bir ülke. Onların hikayeleri hem Türkiye'nin hem de Türkiye'nin bir parçası. ve Alman tarihi.” Onlar bizi biz yapan şeyin bir parçası.” dedi.
“Bugün yolculuğumuza Sirkeci tren istasyonundan başlamamız tesadüf değil”
Steinmeier, Türkiye ile Almanya arasındaki özel ve yoğun ilişkilerin özellikle kriz durumlarında ne kadar önemli olduğunun altını çizerek, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından ülkesinde büyük bir dayanışma oluştuğunu söyledi.
Türkiye'ye yardım gönderildiğini hatırlatan Steinmeier, yarın depremden etkilenen Gaziantep bölgesini ziyaret ederek afetzedeler ve insani yardım çalışanlarıyla görüşeceğini söyledi.
Steinmeier, şunları söyledi: “Buraya geleli çok uzun zaman olmadı ama şimdiden söyleyebilirim. Buraya Alman olarak gelen herkes kollarıyla karşılanıyor. Bu sadece Türk misafirperverliğinden kaynaklanmıyor. Her şeyden önce Türkiye'ye olan yakınlıktan kaynaklanıyor. Günlük yaşamın her yerinde hissedilen insani bağlar.” dedi.
Her yıl 5 milyon Alman turistin Türkiye'ye gelmesinin bu bağların ne kadar yakın olduğunu gösterdiğine işaret eden Almanya Cumhurbaşkanı, “Dolayısıyla bugün yolculuğumuza Sirkeci tren istasyonundan başlamamız tesadüf değil.” dedi. dedi.