Yunanistan'da “Nakbe”nin 76. yıl dönümü nedeniyle yürüyüş düzenlendi

Yunanistan'da yaşayan Filistinliler, ülkede çalışan sivil toplum kuruluşları ve öğrencilerin çağrısı üzerine başkent Atina'da toplandı.

Grup önce Amerikan büyükelçiliğine, ardından Atina'daki İsrail büyükelçiliğine gitti. Yürüyüş sırasında aktivistler, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına Amerikan karşıtı sloganlar atarak tepki gösterdi.

Filistinli Leyla Celed, 1948'de Nakba gerçekleştiğinde 2 yaşında olduğunu ve ailesinin kendisini yürüyerek Lübnan'a götürdüğünü belirterek, Filistinli olarak yaşadıkları sürgünün o günden sonra bitmediğini vurguladı.

Celed, şunları söyledi: “İki haftalık bir durum olduğunu düşünerek kaçtık ve geri döneceğimizi düşündük. Geri dönemedik. Ben Lübnan'da Filistinli bir mülteci olarak büyüdüm. Dünyanın her yerinde yaşadım. ” dedi.

İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesi üzerine tekrar göç etmek zorunda kaldıklarını ve bu şekilde Yunanistan'a ulaştıklarını belirten Celed, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çocuklarım burada doğdu ama evleri yok. Yunanistan'ın bizim evimiz olduğunu söylüyorlar ama nereye ait olduklarını bilmiyorlar. Biz gerçekten vatansızız.”

[Reuters]

Filistinli aile bireylerinin birçok farklı ülkeye göç etmek zorunda kaldıklarına dikkat çeken Celed, “Filistinli ailenin bir arada kalmasını bulamazsınız. Biz her yerde mülteciyiz ve her birimiz birçok kez mülteci olduk.” Dedi.

Yunanistan'daki Filistin Toplumu Başkanı Muhammed Seyid, “Nekbe bizim için en önemli ve bilinen günlerden biridir. Nesilden nesile aktarılır.” dedi.

Filistin'de doğan her çocuğun “Nakbe” kelimesini “anne” ve “baba” olarak öğrendiğini belirten Seyid, “Nakbe tarihimizi ve başımıza gelen felaketi özetliyor.” Dedi.

Seyid, “İsrail 7-8 aydır Filistin'de soykırım operasyonu yürütüyor. Hastane, okul, üniversite, yol, yiyecek, su yok. Hiçbir şey yok.” dedi.

Yunanistan Müslüman Derneği Başkanı Naim el Gadur, Nekbe'den 76 yıl sonra İsrail'in ve Batı'nın tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Batı, İsrail kaybederse tüm İsraillilerin İsrail'e gitmesinden korkuyor. Yine Batı'nın hikâyesini biliyorsunuz: “Yahudilerin kovulması, öldürülmesi ve yakılması Müslümanlar tarafından değil, Avrupalılar tarafından gerçekleştirildi. Müslümanlar Yahudileri Avrupa'dan kurtardı.” dedi.

Atina'daki İsrail büyükelçiliği önünde barikat kuran aktivistlerle polis arasında çatışma çıktı ve yürüyüş, “Filistin'i nehirden denize özgürleştirin” sloganlarıyla sona erdi.

Polis, kendilerine ve çevredeki dükkanların camlarına taş atan göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Olayların ardından 3 kişi gözaltına alındı.

sana

İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal altındaki Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle Filistinliler 15 Mayıs'ı “Nakba” (Büyük Felaket) olarak anıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir