Ücretli alışveriş poşetleriyle 1 milyon tonun üzerinde plastik atık önlendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin 22 yıldır çevre konusunda yaptığı çalışmaları anlattı.

Bakanlığın 2002 yılından bu yana iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm konusunda önemli adımlar attığını vurgulayan Özhaseki, iklim değişikliğiyle mücadele için Paris İklim Anlaşması'na taraf olduklarını belirterek, 2053 “Net Sıfır Emisyon” hedefini açıkladı.

Özhaseki, “Bütün bunlarla birlikte yeşil dönüşüm hedefimizi de ortaya koyduk. Ülkemizin sera gazı emisyon tahminlerini gerçekleştirerek 2030 Ulusal Katkı Beyanımızı Birleşmiş Milletler Sekreterliği'ne sunduk.” dedi.

“100 milyon metrekare millet bahçesini ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz”

Mehmet Özhaseki, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon ve yeşil dönüşüm hedefi doğrultusunda hazırlanan iklim kanunu taslağını yakın zamanda Meclis'e sunacaklarını söyledi.

Oluşturulan korunan alanlar ve ekolojik koridorlarla Türkiye'nin yeşil varlığını artırdığını iddia eden Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2011'de yüzde 6,3 olan korunan alan miktarı 2024'te yüzde 12,9'a çıktı. Hedefimiz 2030'da yüzde 30'a ulaşmak. Ayrıca AK Parti iktidarları döneminde 7 milyarın üzerinde ağaç diktik. Yıllık toprak kayıplarını azalttık. “Toprak kayıplarını 130 milyon tonun altına, yıllık 113 milyon tona indirme hedefimize ulaştık. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak ve ülkemizin karbon stok miktarını artırmak için yeni yutaklar ekliyoruz. Hedefimiz bu yıl 3,5 milyon metrekare yeni karbon depolama alanı oluşturmak. “İklim değişikliğiyle mücadelede 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefimiz çerçevesinde 81 ilde 75 milyon 886 bin metrekare alanda çalışmalarımızı sürdürüyor, 100 milyon metrekareyi ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz” halka açık bahçe.”

“Atık suyu yeniden kullanıyoruz”

Bakan Özhaseki, sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla son 20 yılda 3 milyondan fazla konutun sıfır atıkla ve iklim dostu bir şekilde üretildiğini, temiz yakıtın ısınmaya dönüştürülmesiyle emisyon azaltımı sağlandığını söyledi. Hava Kalitesini İyileştirme Programı kapsamında şehir merkezlerinde bin ev.

İnşaat halindeki konutların dönüştürülmesinde de aynı hassasiyeti gösterdiklerini belirten Özhaseki, ülke genelinde 1.671 kilometre bisiklet yolu, 420 kilometre yeşil yol yaptıklarını anlattı.

Özhaseki, çevre konularında yerel yönetimlerle işbirliklerine de değinerek şunları söyledi:

“Çevreyi koruma, iyileştirme ve insanların daha temiz bir çevrede yaşamasını sağlamaya yönelik çevre yatırımları için yerel yönetimlere 50 milyar lira nakit destek sağladık. Bugüne kadar atık su arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yarısını karşıladık. 7 milyar lira Atıksu arıtma tesisleri için de yerel yönetimlere 700 milyon lira. Arıtılan atık suyun yeniden kullanım oranını da 2024 yılında yüzde 5,3'e çıkardık. Hedefimiz, atık suyun yeniden kullanım oranını 2028'de yüzde 11'e çıkarmak. 2030'da.”

Hedef mavi bayraklı plaj sayısında dünyada birinci olmak.

Deniz ve kıyıların sıkı bir şekilde kontrol edildiğini anlatan Özhaseki, mavi bayraklı plaj sayısının 567'ye çıktığını, bu oranla dünyada 3'üncü sırada yer aldıklarını ancak hedeflerinin dünyada birinci olmak olduğunun altını çizdi.

Bakanlık bünyesinde geliştirilen yerli ve milli yazılım “NEFES”e değinen Özhaseki, Sürekli İzleme Merkezi ile havzaları, denizleri, hava kalitesini ve kirletici etkisi yüksek tesisleri online olarak izlediklerini ve hava kalitesi ölçümü yapan istasyon sayısını 380'e çıkardıklarını söyledi.

Özhaseki, Dünya Bankası iş birliğiyle Türkiye'nin karbon piyasasını geliştirme projesiyle emisyon ticareti sistemiyle ilgili çalışmalara başladığını belirterek, şöyle konuştu: “Karbon sınırı yönetmeliği kapsamında 2030 yılına kadar üretimde sıfır emisyona ulaşmamız gerekiyor. Bu anlamda Sanayicilerimize eşit rekabet ve yeşil finansman imkanları sağlayacak sanayide yeşil dönüşüm belgesini yayınlıyoruz. Sanayide yeşil dönüşümde mutlaka başarıya ulaşacağız” dedi.

Bakan Özhaseki, “Plastik poşet fiyatlandırması uygulamasıyla 1 milyon tonun üzerinde plastik atık üretiminin önüne geçildi. Uygulamayla yaklaşık 7 milyar lira tasarruf ve 41 bin 881 ton sera gazı emisyonu sağlandı” dedi. dedi.


ÇEVREFEST perşembe günü Ankara'da yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık projesi kapsamında bugüne kadar 188 bin binada sıfır atık yönetim sistemini hayata geçirdiklerini hatırlatan Özhaseki, 2019'da geri kazanım oranını yüzde 35'e çıkardıklarını söyledi. 2023'te bu oranı yüzde 60'a, 2035'te ise yüzde 60'a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Özhaseki, Marmara Denizi'ndeki izleme noktalarını 150'ye çıkardıklarını, Marmara bölgesindeki 1.000 metreküp ve üzeri tüm arıtma tesislerini 7 gün 24 saat online olarak izlediklerini söyledi.

Ortaokulların müfredatlarında çevre eğitimi ve iklim değişikliği derslerinin yer aldığını hatırlatan Özhaseki, çocuklarda çevre duyarlılığı oluşturmak ve farkındalıklarını artırmak amacıyla çevre müfettişlerine eğitim verdiklerini söyledi.

Bakan Özhaseki, Perşembe günü Başkent Millet Bahçesi'nde “Hepimizin bir dünyası var” temalı “ÇEVRE PARTİSİ” düzenleneceğini vurgulayarak, tüm vatandaşları festivale davet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir