Apple, çalışanlarının bağışlarını İsrail ordusuna göndermekle suçlanıyor

ABD'li haber sitesi The Intercept'in haberine göre, kendilerini “bir grup hissedar, mevcut ve eski çalışanlar” olarak adlandıran 133 kişi, teknoloji şirketine, işçilerin bağışlarının gönderildiği kurumlar hakkında açık mektup yazdı.

Mektupta Apple, işçi bağışlarını İsrail ordusuna bağlı kuruluşlara ve Filistin topraklarını gasp eden İsraillilere göndermekle suçlanıyordu.

Bu iddianın derhal soruşturulması çağrısında bulunan mektupta, Apple'ın tüm sivil toplum kuruluşlarına “bağış” yapmayı bırakması istendi.

Pek çok büyük kurum gibi Apple çalışanları da “Benevity” adlı platform üzerinden kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağış yapabiliyor ve karşılığında işverenlerinden “katkı” alabiliyor.

Bağış listesindeki kurumlar arasında İsrail ordusunun askerleri için bağış toplayan “IDF Dostları (FIDF)”, “HaYovel”, “Tek İsrail Fonu”, “Yahudi Ulusal Fonu” ve “IsraelGives” yer alıyor. Batı Şeria'daki Filistin topraklarının İsrailliler tarafından gasp edilmesine katkıda bulunmak.

Apple yönetimi konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

“Apples4Ceasefire” adı altında örgütlenen Apple çalışanları, Nisan ayında “Filistin halkına desteklerini kefiye, iğne, bilezik veya kıyafetle ifade eden” Apple Store çalışanlarının disipline edilmesine ve işten atılmasına karşı çıkmıştı.

“Apple, savaş suçlarını destekleyen örgütlere fon göndermemesini sağlamalı”

New York'ta “Bizim Paramızla Değil” adlı bir grup, eyaletteki kar amacı gütmeyen kuruluşların kar amacı gütmeyen statülerini ve İsrail'in ele geçirdiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Filistin toprakları için bağış toplama yeteneklerini kaybetmeleri için baskı yapıyor.

Anayasal Haklar Merkezi'nin kıdemli avukatı Diala Shamas, yaptığı açıklamada “Maalesef Batı Şeria ve Gazze'deki yasa dışı faaliyetleri açıkça destekleyen örgütler hakkında çok az inceleme yapıldığını” belirterek, bağışçı listesinde adı geçen kurumları ” en kötü aktörler.” Dedi.

Shamas, uluslararası insan hakları yasasını ihlal eden finansman faaliyetlerine karşı yasaların ABD Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeterince uygulanmadığını, bu nedenle şirketlerin ve bireylerin katkılarının potansiyel olarak yasa dışı faaliyetlerde bulunan kuruluşlara gitmediğinden emin olmaları gerektiğini söyledi.

Şirketlerin bağış yaparken genellikle bir kuruluşun federal gelir vergisinden muaf olduğunu ve kâr amacı gütmeyen kuruluş olduğunu gösteren “501(c)(3)” statüsüne sahip olup olmadığına güvendiğini söyleyen Shamas, “Ancak bir kuruluşun sivil toplum kuruluşu olup olmadığına bakılmaksızın Kâr statüsü olsun ya da olmasın, savaş suçlarına yardım ve yataklık etmek yasa dışıdır” dedi.

Shamas, Apple'ın bu kuruluşların hiçbirine para göndermediğinden emin olması gerektiğini söyledi.

Apple'ın bağışçı listesindeki kurum İsrail ordusuna 34,5 milyon dolar gönderdiğini söylüyor

İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik işkence, yargısız infaz ve diğer suiistimallerle suçlanmasının yanı sıra birçok askerin Filistinli mahkumlara yönelik yağma ve kötü muameleye ilişkin görüntüleri sosyal medyada paylaşması nedeniyle İsrail ordusunun davranışları ve disiplini özel bir inceleme altına alındı.

Apple'ın bağış listesinde yer alan “IDF Dostları”, İsrail ordusuna bağış toplamak amacıyla kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kayıtlı olup, 2013 yılında İsrail ordusuna 34,5 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 114 milyon 249 bin lira) bağışta bulunmuştur. Savaşın başlamasından sonraki ilk haftalarda bağış aktardıklarını iddia ediyor.

The Guardian gazetesinin Aralık 2023 tarihli bir raporuna göre kitlesel fonlama platformu “IsraelGives”, Batı Şeria'daki “askeri, paramiliter ve yerleşim” faaliyetlerini desteklemek amacıyla saldırıyı takip eden iki ay içinde 5,3 milyon dolar (yaklaşık 171 milyon 180 bin lira) topladı. savaş) daha fazla bağış almıştı. Bu para orantısız bir şekilde Amerikalı bağışçılardan geldi.

Diğer birçok teknoloji şirketi gibi Apple da web sitesinde, Birleşmiş Milletler (BM) Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi de dahil olmak üzere “uluslararası düzeyde tanınan insan haklarına saygı” konusundaki kurumsal kararlılığını belirtiyor.

Ancak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları başladığından bu yana Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bürosu defalarca İsrail ordusunun saldırılarını kınadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir