Uyarı: “Kurban ehil kişiler tarafından kesilsin” – Son Dakika Haberi

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Dursun, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Müdürü Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır ve Diyarbakır Oda Başkanı Kasaplar ve Çiftçiler Derneği Başkanı Hacı Atlı, kurbanın ehil bir kişi tarafından kesilmesi gerektiğini söyledi.

Profesör. Dr. Dursun, Türkiye genelinde kasapların yanı sıra birçok kişinin bayramda kurban kesme girişiminde bulunduğunu belirterek, bu dönemde yaralananların sayısının azımsanamayacak kadar yüksek olduğunu söyledi.

Kurban sırasında yaralanmaların meydana gelebileceğini ve kurban için kullanılacak aletlerin dikkatli seçilmesi gerektiğini belirten Dursun, kesimden önce aletlerin sterilize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kasap ve hayvanı kesecek yetkili kişinin eldiven ve koruyucu ekipman kullanması gerektiğini anlatan Dursun, şöyle konuştu:

“Türkiye'de Kurban Bayramı'nda ortalama 5-6 bin kişi kurban sırasında yaralanabiliyor. Geçen yıl Diyarbakır'da kurban sırasında 300'e yakın kişi yaralandı. Bu yaralanmaların önlenmesi için kurban kesen kişilerin ehil olması gerekiyor. Bu yaralanmalar “Uzuv kaybına da neden olabilir.”

Vatandaşları hayvanlardan bulaşabilecek hastalıklar konusunda uyaran Dursun, mağdurun cildinde keneler olabileceğini söyledi.

Dursun, kesim sırasında yaralanma olması durumunda sağlık ekiplerinden yardım alınması gerektiğini, özellikle el ve bileklerde kesiklerin sık görüldüğünü söyledi.

Veteriner hekimlerin kesimden önce kurbanın hasta olup olmadığını araştırması gerektiğini belirten Dursun, “Özellikle şap hastalığı, şarbon veya Kongo-Kırım kanamalı ateşine neden olabilecek durumların öncelikle veteriner hekim tarafından tespit edilmesi gerekiyor” dedi. Dedi.

“Kurbanımızı ehil ellere teslim ederek gerekli değeri vermeliyiz.”

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Dekanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır da özellikle Kurban Bayramı'nın ilk günlerinde, Acemi kasaplar, araba kazaları ve kronik hastalıkları olan kişiler tarafından acil servislere çok sayıda çağrı yapıldı.

Acemi kasaplara uyarılarda bulunan Çakır, şöyle devam etti:

“Mağdurumuzu ehil ellere emanet ederek gereken değeri vermeliyiz. Ehil ellere teslim edilmeyen işler ciddi yaralanmalara, yanlış tatillere ve 9 günlük tatil nedeniyle acil servislerde iş yükünün ciddi şekilde artmasına neden oluyor. Burada Çünkü mağduru ehil ellere emanet ediyoruz. “Kesici aletler ciddi zararlara yol açıyor. Acil servislerde çok ciddi kesikler ve basit yaralanmalar olabiliyor ama genellikle ciddi damar yaralanmaları, kanamadan ölen kişiler, organ ve uzuv kayıpları, ciddi yaralanmalara neden olan kesiklerle karşılaşıyoruz. Bu nedenlerden dolayı tatillerimizi hastanede geçirmemeye dikkat etmeliyiz.

Bayramda özellikle gıda zehirlenmesi, karın ağrısı, mide bulantısı, sindirim bozuklukları gibi kronik hastalıkları ve rahatsızlıkları olanların acil servise çok sayıda talepte bulunduğunu anlatan Çakır, acil servise kavrulmuş et gibi tuzlu yiyeceklerin de eklendiğini söyledi. Bayramda tatlı ve şekerlemelerin tüketilmesinin, özellikle fazla tuzlu et tüketiminin hipertansif hastalar için çok zararlı olduğunu, ciddi risk oluşturduğunu kaydetti.

Bunların aşırı tüketimi nedeniyle sindirim bozuklukları şikayetiyle çok sayıda başvuru aldıklarını belirten Çakır, şöyle konuştu: “Şeker ve şekerli ürünlerin aşırı tüketimi nedeniyle özellikle diyabet hastalarında diyetlerini bozan ve beslenme sırasında diyetlerine uygun davranmayanlar ortaya çıkıyor. Bu sefer acil servislerde sıklıkla karşılaştığımız durumlardır. Yediğimize, içtiğimize dikkat etmeli, yoldan sapmamalıyız.” dedi.

Vatandaşlara trafik kurallarına uymaları konusunda da çağrıda bulunan Çakır, tatil döneminde acil servisin ciddi iş yükünün bir kısmını trafik kazalarının oluşturduğunu söyledi.

Kurban kesimini kasaplar yapmalı

Diyarbakır Kasaplar ve Çiftçiler Odası Başkanı Hacı Atlı da vasıfsız kişilerin kurban kesimi sırasında yaralanma riskinin çok yüksek olduğunu ve kesimin kasaplar tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşlardan kurban keserken dikkatli olmalarını isteyen Atlı, kentte her yıl çok sayıda kişinin kurban sırasında elini veya ayağını kestiğini, çok sayıda yaralının hastanelerin acil servislerini doldurduğunu söyledi.

Yaklaşık 25 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen Kasap Savaş Atlı, acemi kasapların kurban sırasında sadece kendilerine zarar vermekle kalmayıp, kurbana da eziyet ettiklerini kaydetti.

Atlı, “Kurbanlık hayvana zarar vermeyecek şekilde İslami kurallara göre kesim yapmalıyız. Kesim işi uzmanlara bırakılmalıdır. Yeni başlayan biri kurbanı kestiğinde çok yara olur.” Dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir