BM, ülke ve şirketlere “İsrail'e silah tedarikini derhal durdurma” çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) konuşmacıları ülkelere ve şirketlere “İsrail'e silah tedarikini derhal durdurmaları” çağrısında bulundu.

BM raportörleri konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail'e silah ve mühimmat sevk edilmesinin ciddi insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlalleri oluşturabileceği ve ülkeler için soykırım da dahil olmak üzere uluslararası suç ortaklığı riski oluşturduğu belirtilerek, ülke ve şirketlere bu sevkıyatların derhal durdurulması çağrısını yineledi. .

Açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi ve BM raportörlerinin ülkelere, İsrail'e ve dolayısıyla BAE Systems, Boeing, Caterpillar, General Dynamics Lockheed Martin, Northrop, İsrail'e silah ve askeri teçhizat satışını, transferini ve yönlendirmesini durdurma çağrısında bulunduğu hatırlatıldı. İsrail'e silah tedarik eden Grumman, Oshkosh, Rheinmetall AG, Rolls-Royce Power Systems, RTX ve ThyssenKrupp gibi silah üreticilerinin, mevcut ihracat lisanslarıyla yapılsa dahi bu transferleri durdurması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, “Bu şirketler, İsrail ordusuna silah, parça ve mühimmat göndererek uluslararası insan hakları ve uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerine suç ortağı olma riskiyle karşı karşıya kalıyor” deniyor. Açıklamaya yer verildi.

Bu risk, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) makul bir soykırım riski bulunduğunu kabul ederek İsrail'in Refah'a yönelik askeri saldırısını derhal durdurma kararında ve Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcılığı'nın kararında da yansıtılmaktadır ( ICC) Karim Khan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant. Bu durumun, hakkında 'yakalama kararı' çıkarılması talebiyle daha da arttığı öğrenildi.

Açıklamada, bu silah şirketlerine yatırım yapan Alfried Krupp von Bohlen ve Halbach-Stiftung, Amundi Asset Management, Bank of America, BlackRock, Capital Group, Causeway Capital Management, Citigroup, Fidelity Management & gibi finansal kuruluşların da sorumlu tutulabileceği belirtildi. Araştırma, INVESCO Ltd, JP Morgan Chase, Harris Associates, Morgan Stanley, Norges Bank Investment Management, Newport Group, Raven'swing Asset Management, State Farm Mutual Automobile Insurance, State Street Corporation, Union Investment Privatfonds, The Vanguard Group gibi yatırımcılar, Wellington ve Wells Fargo & Company Bir eylem çağrısı yayınlandı.

Açıklamada ayrıca İsrail'e silah ambargosu uygulanması ve yatırımcıların kararlı adımlar atması ihtiyacının ülkeler ve şirketler açısından her zamankinden daha acil olduğu vurgulanıyor.

Birleşmiş Milletler Özel Raportörleri

BM Özel Raportörleri, İnsan Hakları Konseyi Özel Mekanizması olarak bilinen sürecin bir parçası olarak biliniyor.

BM insan hakları sistemindeki “bağımsız” özel mekanizmalar, Konsey tarafından belirli bir ülkenin durumunu veya dünyanın diğer yerlerindeki tematik konuları ele alan bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları olarak öne çıkmaktadır.

Kuruma bağlı olmayan özel mekanizmalardan uzmanlar çalışmalarını gönüllü ve bağımsız olarak yürütmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir