“Türkiye’deki tüm su yollarını rehabilite etmeyi planlıyoruz”

Erzurum'un Karayazı ilçesine bağlı Sukonak ilçesinde 21 yaşındaki gencin dere suyuna kapılarak kaybolması nedeniyle kente gelen Memiş, AFAD il müdürlüğünde düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı.

Memiş, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, AFAD gibi müdahale ve risk azaltma konusunda çalıştıklarını söyledi.

Su yollarının iyileştirilmesine yönelik bazı projeleri hayata geçirdiklerini belirten Memiş, şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın yönlendirmeleriyle, Sayın İçişleri Bakanımız ve Sayın Tarım ve Orman Bakanımızla yaptığımız protokolle 111 adet hafriyat iş makinesi alıyoruz, DSİ ile protokol yapıyoruz ve sahaları yeniliyoruz. Özellikle Karadeniz'den başlayarak su riski var. Orada mekanik çalışmalar yapıyoruz ve 1-2 aydır çalışmalar devam ediyor.” Araçları zaten alıp teslim ettik, hepsi yerli ve milli iş makinası. Çok güzel çalışıyorlar, 2 yıl içinde Türkiye'nin bütün nehirlerinin bakımını DSİ Genel Müdürlüğümüz ve AFAD'ımızla paylaşacağız. “Sayın valilerimizin koordinasyonunda ıslah etmeyi planlıyoruz.”

Sel vakalarına ve AFAD uyarılarının önemine dikkat çeken OK Memiş, Ordu'da sel nedeniyle hayatını kaybeden 83 yaşındaki vatandaşın, çocuklarının uyarısına rağmen dereyi geçmeye çalışırken hayatını kaybettiğini hatırlattı.

“Dere yataklarından uzak durmanız konusunda uyarıyoruz”

Vatandaşların riskli durumlara karşı birçok yerde uyarıldığını ve bu uyarıların dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Memiş, şöyle konuştu:

“Dere yataklarından uzak durmaları konusunda uyarıyoruz. Bu çok önemli. Şiddetli akıntı olması durumunda 15 santimetrelik su akışı insanı devirebilir. Yine 35 santimetreyi aşan kuvvetli akıntı da tekerleklere çarpabilir. İnsanlar körü körüne yolun karşısına geçebileceklerini sanıyorlar ama karşıdan karşıya geçemiyorlar ve araçlarıyla su görseler de karşıya geçebileceklerini zannediyorlar. Bu uyarılara rağmen çok sayıda can kaybı yaşanıyor. Vatandaşlarımızdan onlara saygı duymalarını rica ediyorum.

Memiş, Karayazı ilçesinde suda kaybolan genci arama çalışmalarının takviye ekiplerin desteğiyle devam ettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir