Avrupa ülkeleri kuralları çiğniyor: İsrail'e silah gönderiyorlar

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, başta 2008 Avrupa Konseyi ortak tutum belgesi olmak üzere topluluk kurallarına ve uluslararası hukuka aykırı hareket ediyor.

AA muhabiri, “İsrail'e Batı'dan silah desteği” başlıklı dosyanın altıncı bölümünde, Birlik hukuku uyarınca AB ülkelerinin İsrail'e silah sevkiyatından kaçınmayı gerektiren yükümlülüklerini AB kuralları ve yerel mahkeme kararlarına dayanarak derledi.

Konvansiyonel silah ihracatına ilişkin Birlik düzeyindeki en önemli düzenleme olarak kabul edilen AB ortak tutum belgesinde “insan haklarına saygı ile bölgesel barış, güvenlik ve istikrar” kriterleri vurgulansa da üye ülkeler kendi siyasi politikalarına göre hareket ediyor. ve ekonomik çıkarlar konusunda görüş alışverişinde bulunun ve ortak tutum belgesini kabul edin. Görünüşe göre .

Her ne kadar İsrail'e silah ticaretini durdurmak için Üye Devletlerin yerel mahkemeleri önünde açılan davalarda yasal olarak bağlayıcı Ortak Pozisyon Belgesi'ne başvurulsa da, Üye Devletlerin İsrail'e gönderilen silahlarla ilgili herhangi bir ayrıntıyı paylaşmaktan kaçındığı görülüyor. .

Ortak pozisyon belgesi üyeler açısından bağlayıcıdır

1998 yılında AB davranış kuralları olarak açıklanan ve 2008 yılında AB Konseyi tarafından ortak tutum belgesine dönüştürülen silah ihracatına ilişkin kurallar, Birlik düzeyindeki en önemli ve yasal olarak bağlayıcı AB düzenlemesi olarak değerlendiriliyor. silah ihracatıyla ilgili

Avrupa Parlamentosu'nun ortak tutum belgesinin giriş metni, Üye Devletlerin silah ticaretinde Birlik hukuku ve insan haklarına saygı gibi kriterlere öncelik vermesini amaçlasa da istenilen şeffaflık düzeyine ulaşılamadı. “AB metninde tanımlanan kriterlerin daha sıkı bir şekilde uygulanması için hala yapılması gereken çalışmalar var.” Kendisini şu ifadelerle ifade ediyor:

Üye Devletlerin silah ihracatına ilişkin bilgi paylaşımını ve şeffaflığı artırmayı amaçlayan ortak tutum belgesi, silah ihracatının sonuçta ulusal yetki meselesi olarak kalması nedeniyle üyeler tarafından yeterince dikkate alınmadığı için eleştirildi.

İnsancıl hukuku ihlal ederek silah ticaretini yasaklıyor

Ortak Pozisyon Belgesinin ikinci maddesinde yer alan sekiz kriterden ikincisi, “ihraç edilecek askeri teknoloji veya ekipmanın ciddi insani hak ihlalleri gerçekleştirmek için kullanılabileceğine dair açık bir risk” bulunması halinde Üye Devletlerin ihracat lisansını reddetmesi gerektiğini öngörmektedir. Uluslararası haklar”. kanun.”

Ortak Pozisyon Belgesinde “Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği veya Avrupa Konseyi'nin ilgili organları tarafından ciddi insan hakları ihlallerinin tespit edildiği ülkelere askeri teknoloji ihracatının daha sıkı incelemeye tabi tutulması gerektiği” ifade edilirken, Birçok BM kuruluşu da İsrail'in Gazze'deki ihlallerinin daha sıkı bir incelemeye tabi tutulması gerektiğini söyledi. Haberlere rağmen AB ülkelerinin İsrail'le silah ticaretine devam etmesi, AB yasalarını dikkate almadıklarını gösteriyor.

Üye Devletler için bağlayıcı olan dördüncü kriter, “Silahları satın alan ülkenin bu silahları başka bir ülkeye karşı agresif bir şekilde kullanacağına veya toprakları ilhak etmeye zorlayacağına dair açık bir risk varsa Üye Devletler ihracat lisansını reddedecektir” hükmünü getirirken, kriter ise şu şekildedir: İsrail'in Filistin'e saldırısı ve Filistin topraklarına el konulması İlhak amaçlı işgal ve yerleşim faaliyetleri dikkate alındığında, AB üyesi ülkelerin İsrail'e silah satışının bu maddeye aykırı olduğu görülmektedir.

AB ülkelerinin silah sattıkları ülkenin uluslararası insani hukuka uygun olup olmadığını kontrol etmelerini gerektiren diğer kritere göre ise üye ülkelerin İsrail'e silah göndermeyi durdurması ve mevcut izinleri iptal etmesi gerekiyor.

Ülkeler gönderdikleri silahlarla ilgili bilgileri paylaşmalı

Ortak tutum belgesi, üye ülkeleri diğer üyelerle ve AB Konseyi ile düzenli olarak silah ticaretine ilişkin bilgi paylaşmaya yönlendirse de, 22 Şubat 2024 tarihli “Konsey ortak tutumunun yirmi beşinci yıllık raporunda” ülkelerin silah ticareti, 2023 ve 2024. İlginçtir ki, Türkiye'ye silah ihracatı konusunda bilgi yok.

2022 yılına ait son veriler, AB ülkelerinden İsrail'e 22 farklı kategoride silah, mühimmat ve askeri teçhizat gönderildiğini gösteriyor.

AB, İsrail'in ABD'den sonra ikinci büyük silah tedarikçisi olmasına rağmen, Avrupa Dışişleri Servisi'nin COARM veri tabanından alınan verilere göre, AB üye devletlerinin İsrail'le silah ticareti 2013 ile 2022 arasında kesintisiz olarak devam edecek.

AB verilerine göre İsrail'in 2013-2022 yılları arasında Avrupa'daki en büyük silah tedarikçisi Almanya olurken, onu sırasıyla Fransa, Romanya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Belçika, İtalya, Polonya ve Slovakya takip ediyor.

Üye Devletler Birlik hukukuna saygı göstermiyor

Gazze'deki saldırıların ardından AB ülkelerinin İsrail'e silah ticareti devam ederken, üye devletlerin Birlik hukuku ve değerlerinden ziyade ulusal ve ekonomik çıkarları doğrultusunda hareket ettikleri açıkça görülüyor.

AB'nin İşleyişine İlişkin Antlaşma'nın 346. maddesi uyarınca silah ihracatı nihai yetkinin üyelerde kalması nedeniyle, AB ülkeleri silah ihracatı kontrol politikalarında kendi tercihleri ​​doğrultusunda farklı uygulamalar izleyebilmektedir.

AB'nin Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya'ya yönelik ortak tutum belgesine dayanarak 31 Temmuz 2014'te aldığı silah ambargosu kararını eksiksiz uygulayan Üye Devletlerin küresel silah ambargosuna sahip olmaması dikkat çekiyor. Hem toplumsal hem de bireysel düzeyde İsrail'e karşı.

Tüm AB ülkeleri Silah Ticareti Anlaşması'na taraftır

24 Aralık 2014'ten bu yana yürürlükte olan Silah Ticareti Anlaşması'na (ATT) tüm AB üye devletlerinin taraf olması, uluslararası hukuk ve Birlik hukuku açısından AB ülkelerinin İsrail'e yönelik silah ticaretine son vermesini gerektirmektedir.

ATT'nin 6(3) maddesi, silahların soykırım, insanlığa karşı suçlar veya savaş suçları işlemek amacıyla kullanılacağının bilinmesi durumunda silahların bir ülkeye transferini yasaklamaktadır.

Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze'deki soykırım ve diğer ihlallere ilişkin kararları dikkate alındığında, tüm AB üyesi ülkelerin İsrail'e silah sevkiyatına son vermesi gerekiyor.

Üye ülkelerin yerel mahkemelerinde açılan davalar

İsrail'e silah sağlayan AB üyesi ülkeler Hollanda, Danimarka ve Almanya'nın hükümetleri, Gazze'de işlenen suçlar nedeniyle yerel mahkemelerde açılan davalarla karşı karşıya.

Danimarka'da, ülkenin silah ve askeri teçhizatının Gazze'de sivillere karşı kullanıldığı ve bunun AB ortak tutumuna aykırı olduğu gerekçesiyle sivil toplum kuruluşları (STK'lar) tarafından İsrail'e silah ihracatının durdurulması yönünde hükümete dava açıldı. kağıt ve silah ticareti anlaşması devam ediyor.

Araştırma kuruluşu Disclose'a göre 11 Fransız STK, AB ortak tutum belgesine ve silah ticareti anlaşmasına aykırı olduğu gerekçesiyle İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması yönünde Paris hükümetine dava açmaya devam ediyor.

Avrupa ülkeleri kuralları çiğniyor: İsrail'e silah gönderiyorlar

12 Nisan'da Alman STK'ları, Alman Hükümeti tarafından İsrail'e silah sevkiyatı için verilen ihracat lisanslarının, Alman Savaş Silahlarının Kontrolü Kanunu (Kriegswaffenkntrollgesetz), AB Ortak Tutumu ve silah ticaretine ilişkin Antlaşma'yı ihlal etmeleri nedeniyle askıya alınması çağrısında bulundu. ve diğer insan hakları yasaları. Berlin yerel mahkemesi, dava açmanın yanı sıra, 11 Haziran'da verdiği kararda İsrail'e silah sevkiyatının durdurulması talebini de reddetti.

F-35 savaş uçağı bileşenlerinin Hollanda'dan İsrail'e nakliyesi

Hollanda'da STK'ların açtığı davada ilk derece mahkemesi, F-35 savaş uçağı parçalarının İsrail'e sevkiyatına devam edilmesine karar verirken, Lahey Temyiz Mahkemesi ise Hollanda'nın İsrail'i İsrail'e göndermesi gerektiğine hükmetti. Gazze'de uluslararası insancıl hukukun ihlal edilmesi riskinin açık olduğu gerekçesiyle F-35 savaş uçaklarının parçalarının ihracatını ve transitini durdurma kararı aldı.

Ayrıca Birleşik Krallık'ta STK'lar, İsrail'e yapılan silah sevkiyatlarının, benzer kriterleri içeren ve Ortak Pozisyon Belgesi'nin yerine kabul edilen Stratejik İhracat Lisanslama Kriterleri'ne (SELC) dayalı olarak yargısal incelemeye tabi tutulmasına olanak tanıyan lisanslar verilmesi çağrısında bulundu. Londra'daki Yüksek Mahkeme, 19 Şubat 2024 tarihli kararında bu yönde başvuruda bulunmasına rağmen bu talebi reddetti. STK'ların bu karara itirazının ardından davanın 8-10 Ekim tarihleri ​​arasındaki duruşmalarla devam etmesi bekleniyor. Britanya Yüksek Mahkemesinin 13 Haziran tarihli kararına göre.

ABD merkezli insan hakları örgütü “Anayasal Haklar Merkezi (CCR)”, Gazze halkına yönelik “soykırımı” önleyemedikleri gerekçesiyle ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimine dava açtığını bildirdi. Yargıçların, 10 Haziran'daki duruşmalarda STK'ların Biden ve yönetimi aleyhine açıklamalarda bulunmasının ardından karar vermesi bekleniyor.

Kanada'da insan hakları avukatları ve Filistin'i destekleyen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, İsrail'e silah ihracatını durdurmak için 5 Mart'ta Kanada hükümetine karşı Federal Mahkeme'de dava açmaya devam ediyor.

BM konuşmacıları İsrail'e silah satışlarının durdurulması çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri 23 Şubat'ta yaptıkları yazılı açıklamada, Gazze'de kullanılacağı ve uluslararası hukuka aykırı olacağı gerekçesiyle İsrail'e silah satışının derhal durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Açıklamada, “Gazze'de kullanılacağı ve uluslararası hukuku ihlal edeceği gerekçesiyle İsrail'e silah satışı derhal durdurulmalıdır” denildi. Tüm ülkelerin, silahlı çatışmaya taraf olanların, 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve uluslararası hukuk uyarınca uluslararası insancıl hukuka “saygı göstermelerini” sağlamaları gerektiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, ihracatçı ülkeler silahları hukuka aykırı bir şekilde kullanmayı amaçlamasalar veya kullanılacağından kesin olarak bilmeseler bile “açık bir risk olduğu sürece bu tür satışların yasak” olduğu hatırlatılıyor. kullanılmış. Böylece.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir