
Geçtiğimiz hafta ABD'de yoğunlaşan bütçe takviminin özsermaye ve sektör etkileri dünya geneline yayılırken, açıklanan büyüme verilerinin ardından ülkede güçlenen “yumuşak iniş” beklentisi, ABD'deki büyümenin kısmen dengelenmesine yardımcı oldu. kayıplar.
Amerikan teknoloji şirketlerinden Alphabet'in bu yılın ikinci çeyreğinde gelirleri yüzde 14 artış ve net kârı yüzde 28,6 ile beklentileri aşsa da yapay zeka alanında henüz istenilen ilerlemeyi sağlayamadığı da bir gerçek. İstihbarat yatırımcıları tedirgin etti.
Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın net karı bu yılın ikinci çeyreğinde 2023 yılının aynı dönemine göre %45 düştü. Bilanço açısından bakıldığında ise Microsoft ve Meta Platforms gibi şirketlerin mali sonuçları yatırımcıların odağında olacak. Önümüzdeki hafta dikkat çeken Fed'in faiz kararı ve yoğun veri gündeminin piyasaların gidişatı üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
Fed'in gelecek hafta faiz oranını sabit tutacağı kesin olsa da, politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarından ipuçlarının varlık fiyatlarını etkilemesi bekleniyor.
Para piyasalarındaki fiyatlar, bankanın yıl sonuna kadar yapacağı üç toplantıda faiz indirimine gitme ihtimalini öne çıkarırken, Cuma günü açıklanacak istihdam raporundaki verilerin bu beklentileri değiştirebileceği söyleniyor.
Yatırımcıların “bekle-gör” tutumu nedeniyle tahvil piyasalarında oynaklık bu hafta sınırlı kalırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi haftayı 10 baz puan düşüşle %4,20 seviyesinde tamamladı. Dolar endeksi de değişmeden 104,3'te kaldı.
Geçtiğimiz hafta altının ons fiyatı %0,6 düşüşle 2.387 dolara gerilerken, gümüşün ons fiyatı ise %4,4 ile düşüş eğilimini üçüncü hafta da sürdürdü.
Elektrikli otomobillerin gelecekte daha az bakır kullanabileceği yönündeki raporlar üzerine art arda üçüncü hafta düşüş eğilimi gösteren bir diğer metal olan bakır, %3,2 düşüşle pound başına 4,1 dolara gerilerken, Brent petrolünün varil fiyatı düşüş eğilimini tamamladı. hafta %2,6 düşüşle 79,7 dolara geriledi.
New York borsası karışıktı
New York Borsası'nın geçen haftaki raporlama sezonu hisse senetleri ve sektörler arasında dalgalanmalara yol açarken, ülkenin ikinci çeyrekte %2,8 ile beklentilerin üzerinde büyümesi “yumuşak iniş” beklentilerini güçlendirdi.
Ülkede dün açıklanan verilere göre haziran ayında kişisel tüketim harcamaları beklentiler doğrultusunda aylık %0,3 arttı.
Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de haziran ayında beklentiler doğrultusunda aylık %0,1, yıllık %2,5 arttı.
Fed'in enflasyon göstergesi olarak gördüğü gıda ve enerji ürünlerini hariç tutan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Haziran'da beklentiler dahilinde aylık %0,2, yıllık bazda ise %2,6 ile beklentilerin bir miktar üzerinde yükseldi. temel. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Mayıs ayında yıllık %2,6 arttı.
Öte yandan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Başkan Joe Biden'ın adaylığını geri çekmesinin ardından Demokratların en güçlü başkan adayı oldu.
Başkan Biden'ın sağlık durumuyla ilgili endişeler ve Cumhuriyetçilerin adayı eski ABD Başkanı Donald Trump'a düzenlenen saldırının ardından Trump'ın anketlerde favori olması Demokratlar arasında tartışmalara neden oldu. Analistler ABD anketlerinde Trump'ın hâlâ önde olduğunu söylüyor.
Bu gelişmelerle geçtiğimiz hafta Nasdaq endeksi yüzde 2,08, S&P 500 endeksi yüzde 0,83, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,75 değer kaybetti.
Gelecek hafta Pazartesi günü Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi, Salı günü New York Fed Tüketici Güven Endeksi ve JOLTS İş İlanları, Çarşamba günü Fed Faiz Oranı Kararı ve Özel Sektör İstihdam ADP'si, haftalık işsizlik başvuruları ve ISM imalat satın alma yöneticilerinin verileri yayınlanacak. Perşembe ve Cuma günü endeks (PMI) istihdam, fabrika siparişleri, kişisel gelir ve dayanıklı mal siparişlerine ilişkin verileri takip edecek.
Avrupa'da İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı yatırımcıların ilgi odağı olacak
Geçtiğimiz hafta Avrupa borsalarında karışık bir görünüm hakim olurken, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) para politikası kararları yatırımcıların dikkatini çekti.
Bankanın gelecek hafta faiz oranını sabit tutması beklense de politika metninden gelen sinyallerin ve BoE Guvernörü Andrew Bailey'nin açıklamalarının önümüzdeki dönemde para politikasına dair ipuçları verebileceği tahmin ediliyor.
Öte yandan bölgede geçen hafta açıklanan veriler ekonomik aktivitenin yavaşlamaya devam ettiğini ve risk iştahının azaldığını gösteriyor.
Sonuç olarak, Almanya'da imalat PMI (PMI) 42,6, hizmetler sektörü PMI 52 olurken, Euro Bölgesi imalat PMI'ı 45,6, Hizmetler sektörü PMI 51,9 ile tahminlerin altında gerçekleşirken, Euro Bölgesi imalat PMI'ı tahminlerin altında gerçekleşti. 45,6, hizmetler sektörü PMI ise 51,9 oldu. İngiltere tahminlerin altında kalırken, hizmetler sektörü PMI 51,8 ile beklentilerin üzerinde, 52,4 ile beklentilerin altında gerçekleşti.
Bu gelişmelerle İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,59, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,35 artarken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,22 azaldı.
29 Temmuz haftasında Salı günü Avro Bölgesi ve Almanya'da büyüme ve enflasyon, Çarşamba günü Almanya'da Avro Bölgesi'nde işsizlik ve enflasyon, Cuma günü ise bölge genelinde imalat PMI verileri takip edilecek.
Asya'da BoJ'un sürpriz faiz artırımı ihtimali devam ediyor
Geçtiğimiz hafta Asya borsaları üzerindeki satış baskısı yoğunlaşırken, Donald Trump'ın ABD'de yeniden başkan seçilmesi ihtimalinin ticaret savaşlarını yeniden gündeme getirebileceği korkusu risk algılarının artmasına yardımcı oldu.
Gelecek hafta Asya'da tüm gözler Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) Çarşamba günkü faiz oranı kararı üzerindeyken, bankanın sürpriz bir adımla faiz oranını 10 baz puan artırabileceği söyleniyor.
Ülkede geçen hafta açıklanan verilere göre imalat PMI 49,2'ye gerilerken, hizmetler sektörü PMI 53,9'a, bileşik PMI ise 52,6'ya yükseldi. Japonya'nın hizmet sektörü üretici fiyat endeksi (ÜFE) de %3'lük artışla beklentileri aştı.
Öte yandan Japonya'da tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) temmuz ayında yıllık %2,2 artışla tahminlerin altında kaldı.
Bu gelişmelerle dolar/yen paritesi haftalık bazda %2,3 düşüşle 153,8'e geriledi.
Geçtiğimiz hafta Çin'in ekonomiyi desteklemeye yönelik tedbirleri öne çıkarken, Çin Merkez Bankası (PBoC) 1 yıllık ve 5 yıllık borçlanma faizlerini 10 baz puan indirerek sırasıyla %3,35 ve %3,85'e çekti. resesyona ilişkin endişelerin ön plana çıktığı yer.
Bu gelişmelerle Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 5,98, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,28, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,27 ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3,07 oranında değer kaybetti.
Gelecek hafta Japonya'nın işsizlik verileri Salı günü, Çin'in imalat ve hizmet sektörü PMI verileri ve Japonya'nın sanayi üretim verileri Çarşamba günü açıklanacak.
TCMB ülkede sürpriz yapmadı
Ulusal düzeyde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta aldığı faiz kararı takip edilirken, banka referans faiz oranını %50 seviyesinde sabit tuttu.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,37 kayıpla 10.891,42 puandan kapatırken, dolar/TL haftayı önceki kapanışa göre yüzde 0,24 düşüşle 32,9456 puandan tamamladı.
29 Temmuz haftasında Salı günü tüketici güven endeksi, Çarşamba günü dış ticaret istatistikleri ve Perşembe günü imalat PMI verileri takip edilecek.