Çinli bilim insanları Ay’dan alınan toprak örneklerinde manyetik alandaki değişiklikleri ortaya çıkardı

Chinadaily.com’un haberine göre Nature dergisinde yayınlanan araştırmanın ardından Ay’ın manyetik alanının gücünün yaklaşık 2,8 milyar yıl önce yeniden artmış olabileceği ortaya çıktı.

Çin Bilimler Akademisi Jeoloji ve Jeofizik Enstitüsü ile Ulusal Astronomi Gözlemevi’nden Cu Rishiang ve Say Shuhui liderliğindeki ekip, Chang’i tarafından Ay’dan getirilen 4 milimetre büyüklüğünde bir bazaltik kaya parçası üzerinde manyetik araştırma gerçekleştirdi. 6 görev.

Ekip, Ay’ın manyetik alan jeneratörünün yaklaşık 2,8 milyar yıl önce güçteki keskin bir düşüşün ardından yeniden güçlenip yeniden manyetik alan ürettiğini buldu.

Daha önce Apollo misyonuyla getirilen toprak örneklerini inceleyen bilim insanları, Ay’ın 3,5 ila 4,2 milyar yıl önce manyetik alan üreten aktif bir jeneratöre sahip olabileceğini, manyetik alanın yaklaşık 3,1 milyar yıl önce önemli ölçüde azalarak varlığını sürdürdüğünü tespit etti. düşük enerji durumunda. 1 milyar yıl sonra tamamen yok olacağını öngördü.

Ay’ın da bir zamanlar Dünya’nınkine benzer bir manyetik alanı vardı.

Ay’ın içinde bir zamanlar Dünya’nınkine benzer manyetik alan üreten bir katman bulunduğunu kaydeden Say, şöyle konuştu: “Manyetik alan, bir gezegenin yaşanabilir ortamını korumada önemli bir unsurdur. Kozmik ışınlara karşı koruma sağladığı gibi, aynı zamanda gezegeni de korur. atmosfer ve suyun “yaşamın gelişmesine uygun bir çevre yaratılmasında önemli bir faktör” olduğu görüşünü paylaştı.

Say, manyetik alan gücündeki artışın, jeneratörün enerji kaynağındaki değişiklikten ya da başlangıçta bu kuvveti sağlayan mekanizmanın güçlenmesinden kaynaklanabileceğini söyledi.

“Ay’ın manyetik alan üretecinin evrimini anlamak, bu nedenle Ay’ın iç yapısını, termal geçmişini ve yüzey ortamını ortaya çıkarmak için büyük önem taşıyor. Bu faktörleri (Ay ve Dünya’nın manyetik alanları) keşfedip karşılaştırıyoruz. Farklı gezegenlerin varlığı önemli” dedi araştırmacı. “Gelişme süreçlerini daha iyi anlayabilir, Dünyanın ve insanlığın geleceği için önemli bilgiler elde edebiliriz.” dedi.

Çin’in ay görevleri

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), inceleme için ay yüzeyinde bir üs kurma projesi yürütüyor.

2020 yılında “Chang’i-5” Ay’a indi ve 2 kilogram toprakla Dünya’ya döndü.

Çin’in bir sonraki ay misyonu “Chang’i 6”, Ay’ın uzak tarafından kaya ve toprak örnekleri toplamaya yönelik ilk keşif göreviydi.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA), Temmuz 2023’te 2030 yılına kadar Ay’a insan gönderme hedefini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir