“Devlet personelinin çalıştırılmaması gibi bir durum söz konusu değil”

Cevdet Yılmaz, TV100 canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Kamu Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında resmi araçlarla ilgili soruyu yanıtlayan Yılmaz, resmi araçları kimlerin kullanabileceğinin kanunla belirlendiğini ancak zamanla hukukun çok ötesine geçen uygulamaların geliştiğini söyledi.

Bu durumun maddi külfet getirdiğini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

“Bu tasarruf genelgesiyle uygulamayı tekrar yasal sınırlara kavuşturuyoruz. Elbette genel müdürlerimizin ve yöneticilerimizin ihtiyaçları olabilir. Bu ihtiyaçları gidermenin daha uygun yolları ortaya çıkacak. servisten getirilecek ama ana fikir kurumun bir araç filosu olması, ihtiyacı olanların bu hizmeti oradan alabilmesi, mesela bir yetkilinin zırhlı araç kullanması gerekiyor, oraya gelmiyor. Ülkede üretildiği için “zorunluluk dışında yerli araçların kullanılması gerektiğini” belirtiyoruz.

Yılmaz, bunun yerli üretimi destekleyeceğini, satın alma ve operasyonlarda daha verimli bir ortam yaratacağını söyledi.

Yılmaz, soruya yanıt olarak kamuda istihdama ilişkin şunları söyledi: “Kamuda personel alınmayacak diye bir şey yoktur. Emeklilerin, ölümlerin, istifaların sayısı vs. bunların toplamıdır.” bunlar küçüldükçe daha çok insan istihdam edilebilir ama biz kamuda 5 milyonu aşmak istemiyoruz.” “Kamu hizmetlerini aksatmayacağı anlayışıyla bir süredir uygulanan bu sınır üzerinde çalışan insanlar var.” dedi.

Bununla ilgili alt unsurların henüz çalışılmadığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Alt arızalarla ilgili şu aşamada bir şey söylemek doğru olmaz. O günün ihtiyacı ne olursa olsun, nerede daha fazlasına ihtiyaç varsa.” Kamu hizmetlerinin planlaması bu çerçevede yapılacaktır.” dedi.

“Toplu ulaşım konusunda kamu çalışanlarına da destek verilecek”

Savunma ve güvenlik hariç toplu taşıma araçlarının hizmet verdiği yerlerde servis hizmetinin kaldırılması yönündeki soruyu yanıtlayan Yılmaz, farklı güvenlik sorunları ve riskleri olan bir bölge ise orada daha kontrollü bir yaklaşım olacağını söyledi.

Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı Strateji ve Bütçe Müdürlüğü'nün bu uygulamaya zaten başladığını belirterek, şunları kaydetti:

“Yaymış olacağız. Orada toplu taşıma imkanı olmayan kurum ve kampüsler var. Dolayısıyla orada da aynı uygulamaları devam ettireceğiz ve dönem içerisinde de yeni bir yönteme geçeceğiz. Yenileme aşaması Öte yandan toplu taşıma “Belirli sayıda toplu taşıma hakkı yaratacak bazı desteklerle birlikte bu süreç ileriye taşınacak.”

“Genel bütçeye kaydedilecek”

Birden fazla kaynaktan maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarına üst sınır getirilmesi yönündeki soruya yanıt veren Yılmaz, yıllardır kamuoyuna yönelik bir uygulamanın olduğunu, kaç yönetim kurulu üyesi olursa olsun bu hakkın bulunduğunu anlattı. Maaşlarını maaşları dışında tek bir kaynaktan almak.

Bazı istisnaların olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Bazı şirketlerde ve kamu ortaklığı yapılarında görevlendirilenler istisnai de olsa yüksek maaşlar alabiliyor. Bu sorunlara kamuoyunda bir tepki oluştu, bu da adaletsizlik duygusu yarattı. genel bir sınır belirlemek için.” dedi.

Koyduğu sınırları örnekler vererek anlatan Yılmaz, şunları söyledi:

“Diyelim ki, kamu şubesi olan bir bankada bir kamu görevlisi çalışıyor. Halk hissedar olduğu için halkın belli bir yönetim hakkı var. 'Onu hiç almayalım' derken bu sefer sebep oluyorsunuz. Kamunun zararı olur, bankada kalır. Biz bunu böyle çözdük, orada atanan memurun belli bir limit dahilinde alması lazım. Maaşı kadar olmayacak, az olacak. Geçmişte Yüksek Planlama Kurulu'nda (YPK) nispi bir sınır olacak ve diyelim ki maaşı bunun üzerinde kaydedeceğiz. Yönetim kurulunda aylık 200 bin lira kamu ödeneği var, 50 bin lira da maaş var. O da orada halkı temsil edenlerin parasını ödüyor, çünkü kendisi de sorumluluk alıyor ve fazla mesai yapıyor. Üst rakam bizim genel ortalamamıza uygun olacak. Mesela 150 bin lira bütçeye gidecek ve genele yazılacak. Geçmişte YPK'nın bir kararı vardı ama bununla ilgili bir tedbir olacak ama bu maaşı geçmeyecek.

Kamu tasarruflarının miktarı, yeni paketlerin içeriği ve bütçeye katkısı sorulduğunda Yılmaz, şunları söyledi:

“Eylül ayında orta vadeli programımızı (OVP) güncelleyeceğiz. Bütçe açığına, cari dengeye ve makroekonomik tahminlerimize ilişkin tüm rakamlar güncellenecek. Bu paketin ve diğer çalışmalarımızın etkisini topluca göreceksiniz. Böyle parça parça bir analiz yapmak istemedim, öncelikle kayıt dışılık azalır, kolektif etkisi OVP'yi güncellediğimizde görülecektir”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir