Granada Üniversitesi İsrail eğitim kurumlarıyla ilişkilerini askıya aldı

İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde faaliyet gösteren Granada Üniversitesi'nden (UGR) yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sona erene kadar İsrail eğitim kurumlarıyla tüm işbirliklerinin askıya alınacağı duyuruldu.

Açıklamada, Granada Üniversitesi barışa, insan haklarının korunmasına ve halklar arasındaki işbirliğine “kesin kararlılığını” yineledi ve kararının üniversite topluluğunun demokrasinin teşviki ile ilgili faaliyet ve projelere katılımını teşvik ettiğini söyledi. Üniversitenin “tüzük ve etik kurallarında” belirtildiği gibi eşitlik, sosyal adalet, barış ve katılım. Bunun, “bunu yapma kararlılığımızı güçlendirdiğini” söyledi.

Verilen ayrıntılarda, İsrail üniversitelerine öğrenci, öğretim ve araştırma personeli, teknik, yönetim, idari ve hizmet personelinin hareketliliğinin, özellikle AB tarafından teşvik edilen ikili Erasmus hareketlilik anlaşmaları ve bilimsel ve teknik işbirliklerinin, askıya alındı.

Açıklamada ayrıca İsrail'deki Bal-Illan Üniversitesi ve Tel-Aviv Üniversitesi ile imzalanan öğretim ve yaz kursu anlaşmalarının feshedildiği, yeni akademik işbirliği anlaşması ve proje imzalanmayacağı belirtildi.

Bunlara ek olarak, Granada Üniversitesi Yönetim Kurulu, “Filistinli öğrencilere, araştırmacılara, profesörlere ve misillemeye maruz kalanlara yardım etmek ve onları ağırlamak için Filistin üniversiteleriyle ilişkileri yoğunlaştırma ve bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapma” kararını onayladı. milliyeti ne olursa olsun katliama karşı çıktığı için.”

Öte yandan 29 Nisan'da Valencia Üniversitesi'nde başlayan ve ardından birçok İspanyol üniversitesine yayılan İsrail karşıtı protestolar ve Filistin'e destek sürüyor.

Pek çok öğrenci sabahlarını üniversite kampüslerinde kurdukları çadırlarda Filistin bayrakları sallayarak geçirirken, gün içinde de “İsrail'i boykot” ve “Siyonistler üniversitelerden defol” sloganlarıyla gösteriler düzenliyor.

İsrail'in Gazze'deki katliamı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli yerlerinde 4 katliam saldırısı düzenlediğini ve bu saldırılarda 31 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini, 56 Filistinlinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 35 bin 303'e, yaralı sayısının ise 79 bin 261'e çıktığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, enkaz altında ve yol kenarlarında halen ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil koruma görevlilerinin cesetlere ulaşamadıkları belirtildi.

Amerikan üniversitelerinde Filistin'e destek gösterileri

Columbia Üniversitesi'ndeki Filistin'i destekleyen öğrenciler, okulun İsrail'in saldırılarını ve Gazze işgalini destekleyen şirketlere devam eden mali yatırımlarını protesto etmek amacıyla Nisan ortasında kampüs bahçesinde oturma eylemi başlattı.

Rektörlük ofisi, 18 Nisan'da protestocuları dağıtmak için NYPD'den yardım istedi ve polis kampüse girerek 108 öğrenciyi tutukladı.

Columbia Üniversitesi'ndeki gösteriler, 7 Ekim'den sonra ABD üniversitelerinde Filistinli öğrencilere yönelik başlatılan “ifade özgürlüğü” kısıtlamalarına ilişkin tartışmaları alevlendirirken, yaklaşık 2.900 kişinin gözaltına alınmasına tepki olarak öğrenci protestoları ülke genelindeki diğer üniversitelere de sıçradı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir