Kavuncu, Türkiye'nin kaliteli ekmek üretmek için titizlikle çalıştığını söyledi.
Ekmeğin en temel yaşam kaynağı olduğunu vurgulayan Kavuncu, israfın önlenmesi için büyük çaba sarf edildiğini söyledi.
“13 milyonluk ekmeğin 8 milyonunun israf olmasını önledik”
Kavuncu, son yıllarda yürütülen çeşitli kampanya ve çalışmalarla ekmek israfının önlenmesi konusunda ciddi ilerleme kaydedildiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
“Bugün Türkiye'de 130 milyon ekmek üretiliyor. Bunun yüzde 10'u israf oldu, 13 milyon ekmek israf oldu. 15 yıl önce tüm devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla ekmek israfıyla ilgili program başlattık. İsrafın önlenmesinde yüzde 60 başarı elde ettik. “13 milyon ekmeğin 8 milyonunun dağıtılmasını önledik.”
Ekmek israfının tamamen durdurulması gerektiğini vurgulayan Kavuncu, şöyle konuştu: “Çünkü ekmek israfından dolayı 2,5 milyar dolar çöpe gidecek. Atık ekmeklerin çöpe gitmemesi veya fırın depolarına gitmemesi için iade ekmek projesini hayata geçirdik. Tüm belediye ve garnizonlarda ekmek ve askıda ekmek projesinde 1, “Türkiye'nin kasasında 5 milyar dolar civarında kalması garanti altına alındı” dedi.
27 bin fırında ekmek işleme devam ediyor
Ekmek üretiminde çeşitliliğin arttığını vurgulayan Kavuncu, şöyle konuştu: “Bugün Türkiye'de 90 çeşit ekmek var. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar sonucunda ekmek bildirimi yönetmeliğinde değişiklik yaptık. Türkiye'de çeşitli ekmek çeşitleri var. Fırınlarımızda kepekli, tandır, çavdar, yulaf gibi ekmekler üretiliyor” dedi.
Türkiye'de üretimin karada kurulu, endüstriyel ve tüp fırınlarla gerçekleştirildiğini belirten Kavuncu, ülkede 27 bin fırın bulunduğunu kaydetti.
Kavuncu, Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu olarak her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olduk. Çünkü en büyük nimeti biz üretiyoruz. Ekmek kaynağıdır. Yaşamın gereği fırıncılar olarak 3 öğün vatandaşımızın sofrasındayız.” “Evinizdeyiz” dedi.