İngiltere Yüksek Mahkemesi, Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karşı çıkabileceğine hükmetti

Bugün Yüksek Mahkeme'de görülen davada, ABD'nin İngiltere'ye Assange'ın “infaz edilmeyeceği ve adil bir şekilde yargılanacağı” yönünde verdiği güvenceler tartışıldı.

Mart ayında, bir ay içinde güvence verilmesi halinde ABD'ye iade davasını değerlendireceğini açıklayan Yüksek Mahkeme, Assange'ın sigortayı da dikkate alarak iade talebini temyiz mahkemesine götürebileceğine hükmetti.

Yüksek Mahkeme ayrıca Assange'ın yasaya itiraz edilmeden önce eşit olmayacağı yönündeki kaygıları da dile getirdi.

Avukatlar, Avustralya vatandaşı Assange'ın ABD vatandaşlarıyla aynı muameleye tabi tutulamayacağını savundu.

Assange'ın idam edilmeyeceğine dair güvencesine değinen avukatlar, bu güvencenin siyasetçiler tarafından verildiğini, güvence verme yetkisinin ABD yargısına ait olduğunu söyledi.


Assange'ın yargılanması

Julian Assange tarafından kurulan WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları kanıtlayan 251 bin gizli belgeyi yayınladı.

Assange, 11 Nisan 2019'da Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde gözaltına alınmış ve “kefalet şartlarını ihlal ettiği” gerekçesiyle tutuklanarak Londra'nın Belmarsh kentinde cezaevine gönderilmişti.

Mahkeme, 50 hafta hapis cezasına çarptırılan Assange'ın iade talebi kapsamında cezasını çektikten sonra tutuklu kalmasına karar verdi.

10 Aralık 2021'de Yüksek Mahkeme, Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine karar verdi.

Westminster Sulh Mahkemesi'nin 20 Nisan 2022'de iade kararı vermesinin ardından, dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022'de Assange'ın ABD'ye iade edilmesine ilişkin kararı imzaladı.

Assange'ın avukatları da 1 Temmuz 2022 tarihli karara Yüksek Mahkeme'de itiraz etmişti.

Julian Assange'ın ABD'ye iade davasına ilişkin duruşma 20 ve 21 Şubat tarihlerinde Yüksek Mahkeme'de görüldü ve kararın ileri bir tarihte verileceği kaydedildi.

ABD “infaz edilmeyeceğine” dair güvence verdi

26 Mart'ta mahkeme, ABD'nin belirli garantiler vermemesi halinde Assange'ın ABD'ye iade edilmeyeceğine hükmetti.

ABD'den Assange'ın idam cezasına çarptırılmayacağı, adil yargılanacağı gibi garantiler istendi, aksi takdirde Assange'ın tutukluluğunun kaldırılması için itiraz edebileceği belirtildi.

Yargıtay, güvenceleri verdikten sonra güvencelerin tatmin edici olup olmadığına karar vereceğini açıklamıştı.

ABD nisan ayında istenen garantileri sağlayacağını açıklarken Stella Assange, kocasının Amerikan vatandaşı olmaması nedeniyle bazı haklara sahip olmayacağını açıklamıştı.

Assange'ın avukatları ve destekçileri, ABD'ye iade edilmesi halinde 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söylerken ABD tarafı, cezanın 4 ila 6 yıl arasında olabileceğini savunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir