İsrail ordusu, Gazze saldırısına ABD yaptırımlarının hedef aldığı taburun katıldığını duyurdu

İsrail ordusu sözcüsü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Netzah Judah taburunun Gazze Kuzey Komutanlığı komutasında Beyt Hanun'da “terörist altyapıyı yok etmeye yönelik hedefli bir saldırıya” katıldığını söyledi.

Netzah Judah taburunun katıldığı saldırılarda bölgedeki Filistinli silahlı gruplarla çatışma çıktığı ve Bedevi İsrail vatandaşı Salim el-Kreshat'ın öldüğü iddia edildi.


Kuzey Gazze'deki Filistinliler için yeni tahliye tehdidi

Öte yandan Arap İsrail ordusu sözcüsü Avichai Adraey, X sosyal medya hesabından Filistinlileri Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya bölgesini terk etmeleri yönünde tehdit etti.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'de başlayan saldırıları 200 gündür devam ediyor. Toprak işgalinin, ablukanın ve ağır bombardımanın devam ettiği 360 kilometrekarelik alanda mahsur kalan 2,3 milyon Filistinli, büyük bir insani felaket yaşıyor. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki eylemleri, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçlamasıyla yargılanmasına yol açtı.

Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinde İsrail'in toprak işgalini ve saldırılarını sürdürme ısrarı ve Hamas'ın kalıcı ateşkes talebi müzakerelerin tıkandığı noktalar olarak gösteriliyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında en az 24.000'den fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 34.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Sağlık sisteminin çökmekte olduğu bölgede 77 binin üzerinde yaralı var, 7 bin civarında kayıp olduğu konuşuluyor. 1,9 milyondan fazla Filistinli, Gazze Şeridi'nde en az bir kez zorla yerinden edildi.

İsrail ordusunun saldırıları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 25 Mart'ta onayladığı “ateşkes kararı” göz ardı edilerek devam etti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni ikiye bölen koridora yeni bir saldırı başlattığını duyurdu.

Uluslararası toplumun uyarılarına rağmen İsrail yetkilileri, Gazze Şeridi'nin güneyinde yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'a saldırı düzenleyecekleri yönündeki söylemlerini yineliyor.


Netzah Yehuda Taburu

Ultra-Ortodoks Yahudiler için oluşturulan Netzach Yehuda taburunun üyelerinin tamamı erkek.

Netzah Yehuda, Filistin karşıtı aşırı sağcı Yahudi yerleşimciler ve “Tepelerin Gençleri” olarak bilinen genç fanatiklerden oluşan bir tabur olarak dikkat çekiyor.

Bu İsrail ordusu taburu, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere karşı çok sayıda şiddet olayına, hak ihlallerine ve orantısız güç kullanımına karışmakla suçlanıyor.

İsrail'in “Walla” adlı internet sitesinde yer alan haberlerde, ABD'nin Batı Şeria'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle “Netzah Yehuda” taburuna yaptırım uygulamayı planladığı belirtildi.

İsrail'de ise haberin ardından Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant gibi isimler tabura yaptırım yapılmasına izin vermeyeceklerini ve askerlere destek vereceklerini açıkladı.

Netzah Yahuda Taburu, Filistinli ABD vatandaşı Ömer Esad'ı 12 Ocak 2022'de Batı Şeria'da tutuklayıp durumu kötüleştiği halde ölüme terk ettikten sonra ABD kontrolüne girdi.

Amerikan vatandaşının ölümüne ilişkin soruşturma raporunda “Netzah Yehuda” taburunun komutanı ve olaya karışan birlikten sorumlu diğer askerlere disiplin cezası verilmesine rağmen, Washington “tam ve kapsamlı bir ceza soruşturması talep ettiğini” duyurdu. Bu durumda tüm sorumluluk.”

Haaretz gazetesinin haberine göre bu tabur, Filistinli sivillere yönelik çok sayıda şiddet olayı nedeniyle Ocak 2023'te Batı Şeria'dan işgal altındaki Golan Tepeleri'ne nakledildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir