Kısa süreli Schengen vizesi ücretleri Haziran ayından bu yana arttı

Yayın tarihi Son Güncelleme

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Avrupa Komisyonu fiyat artışının nedeni olarak üye ülkelerdeki enflasyonu gösterdi

REKLAM

Avrupa Komisyonu, Schengen vizesi fiyatlarının haziran ayında artacağını doğruladı.

Vize ücretlerine yüzde 12 oranında zam yapılacak. Schengen vizesi temel ücreti yetişkinler için 80 avrodan 90 avroya, çocuklar için ise 40 avrodan 45 avroya çıkacak.

Üye ülkelerdeki fiyatların yükselmesini enflasyona bağlayan komisyon, ücretlerin diğer ülkelerdeki vize ücretleriyle karşılaştırıldığında hâlâ “nispeten düşük” olduğunu söylüyor.

Örneğin vize ücreti İngiltere'de 134 Euro'dan, Amerika Birleşik Devletleri'nde 185 Euro'dan, Avustralya'da ise 117 Euro'dan başlıyor.

Schengen ülkeleri arasında İrlanda ve Kıbrıs dışında AB üyesi ülkeler yer alırken, kara sınırları Romanya ve Bulgaristan'ı kapsamaktadır.

AB üyesi olmasalar da Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre de Schengen Sözleşmesinin bir parçasıdır.

Schengen vizesine kimin ihtiyacı var?

AB/Schengen Bölgesi 90 gün kuralından yararlanamayan AB üyesi olmayan vatandaşlar için Schengen vizesi gerekmektedir.

Bu vizeler turizm veya aile ziyaretleri için gereklidir ancak 28 Avrupa ülkesinde çalışmak için kullanılamaz. Schengen vizesi ile ziyaretçiler altı aylık süre içerisinde 90 güne kadar ziyaret edilebilmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere ve Avustralya gibi ülkelerden kısa süreli ziyaret edecek kişilerin Schengen vizesine başvurmalarına gerek yoktur. Bu ülkelerden gelenlerin 180 günde bir 90 gün vizesiz seyahat etme hakları var.

Daha uzun süre kalmak veya çalışmak isteyenlerin, ziyaret etmek istedikleri ülkeden farklı bir vizeye başvurmaları gerekmektedir.

Schengen vize ücretleri neden artıyor?

Komisyon bu oranları her üç yılda bir değerlendiriyor ve “objektif kriterler” listesine göre artırabiliyor. Bu kriterler arasında üye ülkelerdeki enflasyon oranları ve kamu çalışanlarının ortalama maaşları gibi faktörler yer alıyor.

Aralık ayında üye devletler “ezici bir çoğunlukla” 2 Şubat'ta fiyatların artırılmasını önerdiler.

Komisyon ayrıca Schengen vizesi veren dış aracıların inceleme doğrultusunda ücretlerini artırabileceklerini de önerdi.

Üye ülkeler adına Schengen vizesi başvurularını toplayan vize acenteleri gibi aracıların alabileceği maksimum tutar genellikle standart ücretin yarısı kadardır. Bu verginin 40 avrodan 45 avroya çıkarılması teklif edildi.

Schengen vizesini uzatmanın maliyeti 30 avroda sabit kalacak.

AB aynı zamanda “geri kabul konusunda yetersiz işbirliği” gösteren ülkeler için ücretleri daha da artırmayı düşünüyor.

Vatandaşların geri kabulü konusunda işbirliği yapmayan ülkeler için ücret 120 avrodan 135 avroya, 160 avrodan 180 avroya çıkabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir