
2 Haziran'da 1 milyon 38 bin 192 ortaokul sekizinci sınıf öğrencisi için gerçekleştirilen LGS merkezi sınavının sonuçları yarın açıklanacak. Sınav sonuç belgeleri öğrencilere posta yoluyla gönderilmeyecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, LGS tercih süreci hazırlıklarına bir yenisini daha ekleyerek ailelerin eksiksiz bilgilendirilmesi amacıyla “Ebeveyn Tercih Süreci Rehberi”ni internet sitesinde yayınladı. Kılavuza Özel Eğitim ve Oryantasyon Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sitesinden ulaşılabilir.
Kılavuzda seçim süreci, lise türleri, yatay geçiş ve staj prosedürlerine ilişkin bilgiler, sık sorulan sorular ve ipuçları gibi detaylı konular yer alıyor.
Aynı zamanda tercih kontrol listesine, okul türlerine ve yerleştirme detaylarına da rehberden ulaşılabilmektedir.
Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi gibi okul türlerine ilişkin kapsamlı bilgilerin yer aldığı rehberde, tercih kontrol listesi de yer alıyor.
Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayınlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak. Sınava girmeyen öğrenciler yerel yerleştirme yoluyla tercih yapabilecek.
Yerleşimlerle ilgili bilgileri içerir
Liselere yerleştirme üç şekilde yapılacak: Yerel yerleştirme, merkezi yerleştirme ve pansiyonlu okula yerleştirme.
Yerel yerleştirmede öğrenciler, ikamet ettikleri adres, akademik başarı puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterlerini dikkate alarak kayıt bölgelerindeki farklı okul türlerinden en fazla 5 okul seçeceklerdir.
Yerel yerleştirmelerden en az bir okulun seçilmesi zorunlu olacaktır. Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk, öğrencinin ikamet adresinin “kayıt bölgesi” içinde bulunduğu kayıt bölgesindeki okulları, mavi renk ise öğrencinin ikamet adresine göre komşu kayıt bölgesinde bulunan okulları gösterir. “kayıt alanı” kayıt alanı”, kırmızı renk “diğer” öğrenci için bu okulları belirtir. Hariç tutulan okulları belirtir.
Öğrenciler öncelikle “Yerel yerleştirme yoluyla öğrenci alan okullar” ekranından tercihlerini yapacaklardır. Öğrenciler yerel yerleştirme tercihlerinde kayıt alanından ilk 3 okulu seçmek koşuluyla en fazla 5 okul tercih edebileceklerdir. Tercihlerde aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilir (Anadolu Lisesi, Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi, İmam Hatip Anadolu Lisesi).
Merkezi yerleştirmede, merkezi sınavla öğrenci alan okulların tercihleri doğrultusunda, kontenjan ve puan üstünlüklerine göre yerleştirmeler yapılacak. Türkiye genelinde LGS puanıyla öğrenci kabul eden okullar tercih edilecek.
Yurt okullarının seçimi isteğe bağlı olacaktır.
“Ben olamam, böyle olmalı” zihniyetini kullanmayın”
Kılavuzda tercih döneminde ebeveynlere yönelik şu ipuçlarına yer verildi:
“Bu süreçte çocuğunuza bilgilendirici ve yol gösterici bir tutum gösterin. Her çocuk biricik ve özeldir. Önemli olan çocuğa destek olmak ve kendisini keşfetmesine yardımcı olmaktır. Çocuğunuzun hayallerini dinlemek size gitmek istediği okul hakkında ipuçları verebilir. Çocuğunuzun gelecekte seçeceği mesleği ve yeteneklerini destekleyebilmesi için fırsatlar sağlayabilirsiniz. Çocuklarınızın seçeceği okulların yurt, barınma, ulaşım ve beslenme gibi olanaklarını okulun web sitelerinden araştırabilirsiniz. .
Çocuğunuzu başkalarıyla karşılaştırmak yerine gelişim sürecini dikkate alarak değerlendirebilirsiniz. Seçim döneminde baskıcı ve karar verici bir tavır yerine bilgilendirici ve yol gösterici bir tavır sergileyebilirsiniz. “'Ben olamıyorum, o olsun' zihniyeti yerine çocuğunuzun arzu ve hayallerinin sizinkinden farklı olabileceğini anlayarak yaklaşabilirsiniz.”
Tercihli danışmanlık hizmeti başlıyor
MİUR, öğrencilere liselere giriş sürecinde destek olmak amacıyla rehberlik danışmanları ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla verilecek “tercihli danışmanlık” hizmetinin hazırlıklarını da tamamladı.
Bu kapsamda tüm illerde görev yapan rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar, öğrencilerin seçim sürecinde bir yükseköğretim programına yerleştirilmesi amacıyla öncelikli danışmanlık hizmeti verecek. Okullarda ve oryantasyon ve araştırma merkezlerinde tercihli danışmanlık birimleri kurulacaktır.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları ile LGS tercih dönemi için Türkiye genelinde yaklaşık 19 bin tercihli danışma birimi oluşturuldu. Bu birimlerden 1 milyon öğrenci ve velinin faydalanması bekleniyor.
Ayrıca, rehberlik ve psikolojik danışmanlar, tercih danışmanlığı sürecinden sorumlu öğrenci ve veliler de bakanlığın internet sitesi üzerinden güvenilir ve güncel bilgilere ulaşabilecek.
Seçim danışmanlığı sürecinde öğrenci ve velilere kendilerini tanıma, fırsatları değerlendirme, sorumlulukla karar verme, çok yönlü gelişimlerini destekleme ve toplum için sağlıklı bireyler olarak hayatlarını sürdürme konusunda rehberlik edilecektir.