Ömer Çelik, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bir otelde düzenlenen AK Parti'nin 31'inci istişare ve değerlendirme toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Toplantı kapsamında “Türkiye'nin ortak aklı” konulu oturumlar hakkında bilgi veren Çelik, şunları söyledi: “İlk argümanımız, Gazze'deki katliamlara ilişkin değerlendirmelerimiz ve Türkiye'nin oluşturduğu çerçevede politikamızdır. Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin tutumuna ilişkin konuşması bundan sonra da devam edecek.” dedi.
Genel Merkez çalışmalarına ilişkin özel bir oturum düzenlendiğini belirten Çelik, bu oturumda Teşkilat Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın sunum yaptığını söyledi.
Parti grubunun çalışmalarının grup başkanı ve başkan yardımcısı tarafından yürütüldüğünü belirten Çelik, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in eğitimle ilgili değerlendirmesinin istişare edileceğini söyledi.
Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman bakanlarının sunumlarını tek oturumda yapacaklarını vurgulayan Çelik, bu politikaların tüm katılımcılar tarafından istişare edileceğini söyledi.
Çelik, yarın Adalet, Güvenlik ve Dış Politika konulu oturumların düzenleneceğini ve bakanların bu konuda sunumlar yapacağını söyledi.
Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında “soru-cevap” şeklinde istişare toplantısı yapılacağını belirten Çelik, şöyle konuştu: “Daha sonra geleneğimizde olduğu gibi Cumhurbaşkanımız, bu konudaki tartışmalara da yer veren değerlendirmesine dayalı bir kapanış konuşması yapacak. Kampın tüm süreci ve diğer politika alanlarına ilişkin mesajları.” “Kampımızı tamamlayacağız” dedi.
Filistin Devletinin Tanınması
Çelik, tüm siyasi süreci takip ederken ilk programlarının Gazze'de “katliam” politikası olduğunu yineledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 11 Temmuz'u “Srebrenica Soykırımını Anma Günü” olarak ilan ettiğini hatırlatan Çelik, bunun son derece değerli olduğunun altını çizerek, bu kararın geç de olsa soykırım mağdurlarını anmak amacıyla alındığını vurguladı.
Gazze konusunda bu kadar geciktirilmemesi ve buna daha fazla izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:
“Bugün Netanyahu, Miloseviç'in yaptığından çok daha fazlasını yapıyor. Dolayısıyla artık dünyanın artık 'yeter' demesinin zamanı geldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki açıklamaları, uluslararası mahkemelerin ileri düzey ilke ve ilkelerinde de aynen ifadesini buluyor. Cumhurbaşkanımızın bu konudaki tutumu uluslararası hukukta da ifade edilmiştir.” Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı tarafından ortaya atıldığını açıkça görüyoruz. Doğal olarak dünyanın vicdanı da buna tepki gösteriyor ve Filistin devletinin tanınması ve bir hakkın hayata geçirilmesi konusunda ciddi ilerlemeler sağlanıyor. Bu nedenle İrlanda, İspanya, ardından Norveç ve ardından Slovenya'nın “Yaptıkları bir hakkın gerçekleşmesi açısından çok önemli. Bunun devam etmesi gerektiğini ifade ediyoruz.”
“Tasarruf tedbirleri tüm sektörlerde geçerli”
Bir basın mensubunun kemer sıkma tedbirlerine ilişkin sorusuna Çelik, şunları söyledi: “Tasarruf tedbirleri her alanda geçerlidir. Bu alan geleneksel olarak istişare alanı olduğu için yapılıyor. Ama tabi ki bahsettiğiniz tedbirlerle başarıya ulaşabiliriz.” Bunu asgari düzeyde fırsatla tabii ki siyaset yaparak, ülke meselelerini tartışarak gerçekleştiriyoruz.” “Tasarruf ülkenin iyiliği için yapılır ve siyaset de bu çerçevede gerçekleşir.” dedi.