New York Times, İsrail'in Filistin'e saldırısına ilişkin haberlerinde “soykırım” teriminin kullanımını sınırlıyor

Kâr amacı gütmeyen basın kuruluşu The Intercept'in edindiği bilgiye göre, ünlü New York Times (NYT), İsrail'in Filistin ve Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili haber metinleri için çalışanlarına yönelik “sözlü rehber” hazırladı.

Gazetenin editörleri Susan Wessling, Philip Pan ve yardımcıları tarafından hazırlanan kılavuzda, Gazze saldırıları için “soykırım” ve “etnik temizlik” terimlerinin kullanılmaması, Filistin'in ise “nadir durumlarda” yazılması ve saldırıların “nadir durumlarda” yazılması talimatı veriliyordu. Bu durum için “meşgul” tabiri kullanılmamalıdır.

Kılavuzda ayrıca Birleşmiş Milletler'in (BM) 1948'den bu yana kullandığı “mülteci kampları” tabirinin haberlerde yer almaması gerektiği belirtildi.

NYT çalışanları, The Intercept'e yaptıkları açıklamada, yayınlanan bazı haber metinlerinde İsrail'in eylemlerine “saygı” ile yaklaşıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Tarihsel bir geçmişiniz yoksa ve İsrail ile Filistin arasında yaşananlar hakkında hiçbir fikriniz yoksa” durum mantıklı görünebilir.” dedi.

İlk olarak kasım ayında yazılan rehberin sürekli güncellendiğini söyleyen bazı çalışanlar, bu tür “rehberlerin” standart uygulama olduğunu söyledi.

New York Times, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarında “kullanılan dili” tartıştığını belirtirken, bunları önlemek amacıyla hazırlanan rehber, “katliam” gibi kelimelerin bilgiden çok duyguları ifade ettiğini savundu.

Intercept, rehberin “etiket kullanmak yerine olanları anlatın” ifadesini kullanmasına rağmen, gazetenin Filistin'in İsrail'e saldırılarında “kullanılmayan tüm kelimeleri” kullandığını ancak İsrail'in Filistin'e saldırılarında bu dilden kaçındığını bildirdi. binlerce insanın ölümüne neden oldu.


İsrailliler için 53 kez, Filistinli siviller için ise 1 kez “katliam” kelimesi kullanıldı

The Intercept'in Ocak ayında yayınladığı raporda, sadece NYT'nin değil, diğer tanınmış ABD gazeteleri Washington Post ve Los Angeles Times'ın da “katliam”, “katliam” ve “korkunç” kelimelerinden kaçındığı belirtildi. Halk. Filistinli sivilleri öldürdü.

Söz konusu raporda, 24 Kasım'da NYT'de yayınlanan haberde “katliam” kelimesinin İsrailli siviller için 53 kez, öldürülen binlerce Filistinli sivil için ise yalnızca bir kez kullanıldığı belirtiliyor.

Raporda, NYT'nin 7 Ekim'den hemen sonraki raporunda, Filistin'in İsrail'e yönelik saldırısını “terör eylemi” olarak tanımladığı, ancak binlerce sivilin ölümüyle sonuçlanan İsrail saldırıları için “terör” kelimesini kullanmadığı belirtiliyor. çocuklar ve kadınlar da dahil.


7 Ekim'den sonra İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal değerlere karşı devam eden ihlallere yanıt vermek” motivasyonuyla 7 Ekim 2023'te İsrail'e karşı kapsamlı bir saldırı başlattı. “

İsrail, 7 Ekim saldırılarında 1.200 İsraillinin öldüğünü, 5.132 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 500'ü çocuk ve 9 bin 560'ı kadın olmak üzere 33 bin 899 Filistinli öldürüldü, 76 bin 664 kişi de yaralandı.

Enkaz altında hâlâ binlerce kişinin öldüğü söylenirken sivil altyapı da tahrip ediliyor, insanların sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınıyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 260'ı toprak işgali sürecinde olmak üzere 604 askerinin öldüğünü açıkladı.

Çatışmada 24 Kasım 2023'te 4 gün süren ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani duraklama” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi gözaltına almaya ve hapsetmeye devam ediyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerlerinin ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 468 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda son verilere göre 276 Hizbullah üyesi, 54 Lübnanlı sivil, 17 Emel Hareketi, 13 Hamas, 12 İslami Cihad üyesi, 7 İsrailli sivil ve 11 asker hayatını kaybetti. 2023.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir