Orta Koridor ve Kalkınma Rotasını güçlendirecek proje: Via Carpatia

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta ve Doğu Avrupa'da enerji, ulaştırma ve dijitalleşme sektörlerindeki altyapı eksikliklerinin giderilmesi amacıyla Baltık, Adriyatik ve Karadeniz'e sınırı olan ülkelerin başlattığı “Üç Deniz” girişimini değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, Üç Deniz Girişimi; Ona göre Avrupa Birliği Üye Devletleri tarafından enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon alanlarındaki altyapıları birbirine bağlayarak Kuzey-Güney eksenindeki ülkeleri daha iyi entegre etmek amacıyla kuruldu.

“Bulgaristan’dan Türkiye’ye bağlanacak”

Üç Deniz Girişimi kapsamında hayata geçirilecek ve Merkezi Koridor'a doğrudan bağlantısı nedeniyle Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren “Via Carpathia” otoyol projesi, Litvanya'nın Klaipeda limanından başlıyor; Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'ın ardından Selanik limanına, oradan da İstanbul'a kadar uzanacağını belirten Uraloğlu, bu projenin aynı zamanda ülkemiz için de önemli bir ekonomik faaliyet ve fırsat alanı olduğunu söyledi. Türk firmalarının küresel pazardaki rekabet gücü ve üretim kalitesi, bunun gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

“Toplam uzunluk 712 kilometre”

Türkiye'ye gelen ürünlerin Orta Koridor ve kalkınma yolu veya Türkiye'deki ürünlerin Baltık, Adriyatik, Ege ve Karadeniz'e sınırı olan ülkelere doğrudan taşınmasını sağlayacak “Via Carpatia” otoyol projesinin de bulunduğunu kaydetti. , uluslararası taşımacılık faaliyetlerine büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Via Carpatia, Baltık Denizi, Ege, Karadeniz ve Adriyatik arasında kuzey-güney ekseninde uzanan bir proje. Projenin Polonya kısmı 2027 yılında tamamlanacak. Ana güzergahın toplam uzunluğu 712 km. Projenin bugüne kadar 259,6 km'si tamamlandı. Bunun 280,8 km'si inşaat halinde, 171,6 km'si ise ihale ve hazırlık aşamasındadır” dedi.

“Via Carpatia otoyolu projesi Avrupa Birliği ile bağlantımızı artıracak ve ulaştırma faaliyetlerimizin gelişmesine olumlu katkı sağlayacak.”

Bakan Uraloğlu, Via Carpatia Projesi'nin II. Türkiye'nin Lancut Deklarasyonu'na da dahil edildiğini belirterek şöyle dedi: “Baltık Denizi, Ege, Karadeniz ve 'Adriyatik arasındaki kuzey-güney ekseninde bulunan Via Carpatia Karayolu Projesi'nin genişlemesi, Ülkemizin de dahil edilmesi hem Avrupa Birliği ile hem de söz konusu güzergâh üzerindeki ülkelerle bağlantımızı artıracaktır.” Ulaştırma faaliyetlerimizin gelişmesine olumlu katkı sağlayacaktır. “Ayrıca projeye dahil olan ülkelerin otoyol altyapılarının inşası sürecine müteahhitlik sektörümüzün de dahil edilmesi ülkemiz açısından çok değerli” dedi.

“Proje, Türkiye'nin yeni uluslararası ticaret koridorlarında yer almasına ve komşu coğrafyadaki ülkelerle iş birliği yapmasına olanak sağlayacak.”

Türkiye'nin bu ticaret koridorunun ve Avrupa'nın önemli bir parçası olacağını vurgulayan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Proje, Türkiye'nin yeni uluslararası ticaret koridorlarında yer almasına ve komşu coğrafyadaki ülkelerle iş birliği yapmasına olanak sağlayacak. Geçmişte İpek Yolu, günümüzde ise Modern İpek Yolu Doğu'dan Batı'ya uzanıyordu. Bu noktada herkes bu pastadan bir parça almak istiyor. Bu proje doğu-batı koridorlarından ziyade kuzey-güney projesidir. “Via Carpatia otoyolu ile Ortadoğu ticaret yolları Türkiye üzerinden tüm Avrupa'ya bağlanacak” dedi.

“Proje Litvanya'nın Klaipeda limanından başlıyor ve Bulgaristan'daki merkez koridora bağlanıyor.”

Baltık Denizi, Adriyatik Denizi ve Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin başlattığı projenin çok doğru bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Proje, merkez koridor ve kalkınma yolu ile kesişen ve bu koridorları doğrudan güçlendirecek bir projedir. Litvanya'nın Klaipeda limanından başlayıp Bulgaristan'ın Merkez Koridoru'na bağlanan Via Carpatia Projesi, girişime üye olmasak da desteklediğimiz bir proje. Biz bu projenin bir parçası olmaya ve her türlü işbirliğine hazırız. Merkezi koridor bağlantısıyla her zaman içinde yer almamız gereken bir proje. Bizim konumumuz itibarıyla bu coğrafyada bir koridor olacaksa bunu Türkiye'siz yapmak mümkün olmayacaktır. Türkiye her açıdan istikrarlı ve güvenli bir limandır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir