Rusya: ABD, Ukrayna'daki çatışmayı kasıtlı olarak uzatıyor

Shoigu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) savunma bakanları toplantısında konuşuyordu.

ŞİÖ'nün genişlemeye devam ettiğini vurgulayan Şoygu, İran'ın ŞİÖ'ye katıldığını ve Belarus'un da en kısa sürede üye olmasını beklediğini söyledi.

Shoigu, ŞİÖ bölgesinde istikrar ve güvenliğin sağlanması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.


“Ukrayna sorununu ABD yarattı”

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Shoigu, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik eylemlerine ilişkin şunları söyledi: “ABD, Ukrayna sorununu ilk kez yarattı ve şimdi de kasıtlı olarak çatışmayı uzatıyor. Rus silahlı kuvvetleri aslında (Ukrayna'da) özel askeri operasyona devam ediyor. ) Tüm hedeflere ulaşılacaktır.

Rusya'ya yönelik sabotaj eylemlerinin planlanmasında Batılı askeri uzmanların yer aldığını öne süren Shoigu, Ukrayna'nın Batı'dan aldığı silahları Rusya'ya karşı kullandığını söyledi.

Geçen ay Moskova'daki “Crocus Belediye Binası” konser salonuna terör saldırısı düzenlendiğini anımsatan Shoigu, bu saldırıda Ukrayna'nın da rolü olduğunu söyledi.

Saldırıların Ukrayna ordusu tarafından Zaporizhia nükleer santraline yönelik gerçekleştirildiğini anlatan Shoigu, bunun endişe verici olduğunu ve feci sonuçlara yol açabileceğini söyledi.


“NATO Rusya sınırlarına yaklaştı ve askeri güvenliğe tehdit oluşturdu”

Dünyadaki durumun “zor” olduğunu belirten Shoygu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Jeopolitik çelişkiler artıyor, stratejik istikrarın temelleri yıkılıyor, uluslararası kurumların rolü azalıyor. Bunun nedeni, ABD ve müttefiklerinin hiçbir şey olmadan küresel egemenliği sürdürme ve bağımsız ülkelere egemenliklerini dayatma arzusudur. Washington, hedeflerine ulaşmak için ortakları üzerinde benzeri görülmemiş bir baskı da uyguluyor. Etki aracı “Ekonomik, siyasi, diplomatik yöntemler ve bazı durumlarda güç kullanılıyor.”

NATO'nun genişlemeye devam ettiğini vurgulayan Shoigu, “NATO birliklerinin Rusya sınırlarına yaklaşarak askeri güvenliğe tehdit oluşturduğunu” söyledi. Dedi.

Rusya'nın NATO'ya tehdit oluşturmadığını ve NATO ülkelerine saldırma niyetinde olmadığını belirten Shoigu, dünyada stratejik istikrar ve güç dengesinin korunması için çaba gösterdiklerini söyledi.

Bakan Shoigu, şunları söyledi: “NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya ve ortaklarına yönelik çatışmacı tutumu, ŞİÖ bölgesindeki ve dünyadaki durumu olumsuz etkiliyor.” dedi.


“Ortadoğu’da çözülmeyen krizler gerilimlerin artmasına neden olacak”

İsrail ile İran arasındaki gerginliğe değinen Shoigu, “Ortadoğu'da çözülmeyen krizler ve sorumsuz provokatif eylemler gerginliğin artmasına yol açacaktır. İlgili tüm tarafları itidal göstermeye ve sorunları siyasi ve diplomatlar aracılığıyla çözmeye çağırıyoruz.” .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir