Rusya: İran ve İsrail'i itidalli olmaya çağırıyoruz

Bakanlık, İran'ın dün gece İsrail'e yönelik füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İran'ın bu saldırıları Birleşmiş Milletler Tüzüğü'nün 51. maddesi kapsamındaki meşru müdafaa hakkı kapsamında ve Şam'daki büyükelçiliğine yönelik saldırılara yanıt olarak gerçekleştirdiğini açıkladığı hatırlatılarak, Rusya'nın İsrail'in saldırısını şiddetle kınadığı belirtildi. 1 Nisan'da Şam'da.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Batılı üyelerinin tutumu nedeniyle bu saldırıya yeterli yanıt verilmesinin mümkün olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, Rusya'nın bölgedeki gerilimin tehlikeli bir şekilde tırmanmasından büyük endişe duyduğunun altı çizilirken, Ortadoğu'da, özellikle de İsrail-Filistin çatışması bölgesinde “sorumsuz eylemlerin körüklediği krizlerin gerilimi artıracağı” ifade edildi.

Açıklamada, “İlgili tüm tarafları itidalli davranmaya çağırıyoruz. Bölge devletlerinin mevcut sorunları siyasi ve diplomatik yollarla çözeceğini umuyoruz. Yapıcı uluslararası aktörlerin buna katkıda bulunmasının önemli olduğuna inanıyoruz.” ifadelerine yer verildi.


İran-İsrail gerilimi

İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran Konsolosluğu binasına hava saldırısı düzenledi. Saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan 2'si general olmak üzere toplam 7 kişi hayatını kaybetti.

İran, İsrail konsolosluğuna yapılan saldırının kendi topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misilleme yapacağını açıklamıştı. İsrail, İran'ın saldırısına karşılık vereceğini açıklamıştı.

İran dün yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzeleriyle İsrail'e saldırdı.

İran bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemleriyle önlendiğini ancak bir füzenin güneydeki askeri üsse isabet ettiğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir