
Sağlık Bakanlığı, kronik hastalıklar arasında yer alan astım ve KOAH hastalarının yaz aylarında atak riskini azaltmak için alınması gereken önlemlere ilişkin bilgi verdi.
Sonuç olarak aşırı sıcaklık ve yüksek nem, astım ve KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıklarında nefes darlığı, öksürük ve balgam miktarında artışa neden olabileceği gibi bu hastalıkların seyrinin de kötüleşmesine neden olabiliyor.
Aynı zamanda, yüksek sıcaklıklarda ağızdan nefes alındığında, solunum yolu hücreleri fazla su kaybederek solunum yolu tahriş edici maddelere karşı hassasiyet artar. Bu durum astım ve KOAH hastalarında nefes darlığı ataklarına yol açabilmektedir.
Bu nedenle hastalar kesinlikle gerekli olmadıkça dışarı çıkmamalı, nemin arttığı dönem ve saatlerde ise nemin yüksek olduğu alanlara gitmemelidir.
Özellikle KOAH'ta, solunan havadaki nemin normalden düşük veya yüksek olması balgam akışını engelleyerek solunum yollarında tıkanma ve enfeksiyonlara neden olabilir. Hastaların nem ve ateş ölçüm cihazları kullanarak kapalı ortamlarının nem ve ısısını dengelemeleri, aşırı nemli ortamlardan uzak durmaları büyük önem taşıyor.
Polen alerjisi olan hastalara sıcak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaları, dışarı çıkmaları gerektiğinde maske takmaları, dışarıdan eve döndüklerinde hemen kıyafetlerini değiştirip banyo yapmaları, açık havada evlerini havalandırmamaları öneriliyor. polenlerin havada yoğunlaştığı sabah.
“10.00-16.00 saatleri arasında açık havada olmaktan kaçının”
Aşırı sıcak iklimlerde aşağıdaki hususlara da dikkat edilmelidir:
“Güneş ışınlarının etkisinin en kuvvetli olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında açık havada bulunmaktan kaçının. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa serin, gölgeli alanları tercih edin. Hafif, rahat, açık renkli, mevsim şartlarına uygun kıyafetler giymeye dikkat edin, Mümkünse evinizde veya aracınızda pencereleri açın, bunun yerine klimayı kullanın, ancak düzenli olarak temizleyip bakımını yaptığınızdan emin olun. Meyve, sebze ve şeker açısından zengin gıdalar içeren sağlıklı bir diyet yapın. tatlılar Yeterli su içmeyi ve alkollü, kafeinli ve şekerli içeceklerden uzak durmayı unutmayın.
Yorucu fiziksel aktivitelerden kaçının. Sabahın erken saatlerini veya akşamları tercih ederek düzenli yürüyüşler yapın. Yürüyüşten önce ve sonra sıvı içtiğinizden emin olun. Seyahate çıkmadan önce sağlık kontrolü yaptırın ve doktorunuzun önerdiği alerji ilaçları ve inhaler ilaçları alın. İlaçlarınızı düzenli olarak, doktorunuzun önerdiği dozajda ve sürede kullanın. Havuz dezenfeksiyonunda kullanılan klor veya diğer dezenfektanlar saldırıları tetikleyebildiğinden havuz yerine denizde yüzmek tercih edilir. “Sağlık durumunuzla ilgili özellikle nelere dikkat etmeniz gerektiğini doktorunuzdan öğrenin.”
Öte yandan tedbir amacıyla yakınlarının birlikte olmadıkları astım veya KOAH hastasıyla düzenli iletişim kurmaları da önemli.