Türkiye'de yağışlar temmuz ayında geçen yıla göre arttı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Temmuz 2024 Alansal Yağış Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, 1991-2020 dönemi için “uzun yıllık ortalama Temmuz yağışı” metrekare başına 15,6 kilogram olarak hesaplandı. .

Geçen yıl temmuz ayında metrekareye 18,4 kilogram yağış düştü. Bu yılın aynı döneminde yağış miktarı ise 32,7 oldu. Yağışlar çok yıllı ortalamaya göre %100'den fazla, geçen yılın temmuz ayına göre ise yaklaşık %77 arttı.

Bu yıl temmuz ayında Doğu Anadolu'nun orta ve kuzey kesimleri ile Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Burdur, Denizli, Aydın, Yozgat, Karaman ve Mersin çevreleri normalin 2 katından fazla yağış alırken, artış hızı da arttı. Tunceli çevresinde ise 4. katını aştı.

Trakya, Balıkesir, Aydın ve Muğla'nın kıyı kesiminin tamamı ile Hatay, Şırnak ve Şanlıurfa çevrelerinde yağışlar yüzde 40'ın üzerinde azaldı.

Marmara bölgesi hariç tüm bölgeler normallerin üzerinde yağış aldı. Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da yağışlarda normale göre yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandı.

Verilere göre son 65 yılda en fazla yağış Doğu Anadolu Bölgesi'nde, 29'u Akdeniz Bölgesi'nde, 19'u Ege Bölgesi'nde ve son 15 yağış ise İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri'nde görüldü.

Temmuz ayında en fazla yağış Rize'de, en az yağış ise Şanlıurfa'da görüldü.

İl bazında yağışlara bakıldığında ise temmuz ayında en yüksek yağış metrekareye 159,4 ile Rize'de, en düşük yağış ise 1,4 ile Şanlıurfa'da kaydedildi.

Ağrı, Antalya, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Kars ve Muş son 65, Bingöl son 61, Sinop son 40, Burdur son 33, Denizli, Karaman, Konya ve Mersin son 29, Temmuz ayında en fazla yağış son 28 yılda Isparta'da, son 22 yılda ise Afyonkarahisar'da kaydedildi.

Türkiye genelinde yağışlı gün sayısı 1991-2020 döneminde ortalama 3,2 gün iken Temmuz ayında ortalama 6,7 ​​gün oldu.

Temmuz ayında yağışlı gün sayısı Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyi ve doğusu ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 15 ila 20 gün arasında gerçekleşti. Yurdun batı ve güney kesimleri, Nevşehir ve Hakkari çevresi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sıcaklıklar 3 günün altına düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir