“Uydu sektöründe küresel rekabet gücüyle kendi milli markamızı yaratacağız”

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın fırlatılması öncesinde düzenlenen tören, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Bakan Kacır'ın katılımıyla Türksat'ın Gölbaşı tesislerinde gerçekleştirildi.

Törene, ABD'de bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da canlı bağlantıyla katıldı.

Kacır, burada yaptığı konuşmada, Milli Teknoloji Hamlesi'nin hedefleri doğrultusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kritik teknolojilerde tam bağımsızlık yönünde kararlı adımlar attıklarını söyledi.

Türk savunma sanayisinin yerli ve özgün ürünlerinin dünyadaki savaş paradigmasını ve jeopolitik dengeleri değiştiren unsurlar olduğunu vurgulayan Kacır, artık benzer bir fırsat penceresini uzay teknolojilerinde de gördüklerini söyledi.

Mehmet Fatih Kacır, son 20 yılda fırlatma maliyetlerindeki hızlı düşüşün küresel uzay sektörünün hızlı ilerlemesine kapı araladığını, uzayın tarımdan farklı alanlarda yeni buluş ve teknolojilerin öncüsü haline gelmesine hız verdiğini söyledi. uzay endüstrisine. iletişimden bilgi teknolojilerine kadar sağlık.

Türkiye'nin teknolojik gelişme ve yüksek teknoloji üretiminde küresel ölçekte iddialı bir ülke olduğunu vurgulayan Kacır, uzayın sunduğu fırsatlardan yararlanmayı ve Türkiye'nin uzaydaki hak ve çıkarlarını korumayı bir tercihten ziyade zorunluluk olarak gördüğünü söyledi.


“Türkiye, uydu teknolojileri A takımında ilk 11’de”

Kacır, Türkiye'yi insan kaynağı, tasarım kapasitesi ve mühendislik anlamında adım adım ileriye götürdüklerini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:

“Uzay uzmanlığımızın büyük ölçekte toplandığı uydu teknolojilerine yaptığımız yatırımlarla, metre altı çözünürlüklü milli gözlem uydumuz İMECE ile ülkemizin kendi uydularını geliştirebilecek, üretebilecek ve test edebilecek seviyeye ulaştık. Geçtiğimiz yıl uzaya fırlattığımız, artık hiçbir kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü alabiliyoruz. Haberleşme uydularımızın kapsama alanından yaklaşık 5 milyar nüfusa ulaşacak Türksat 6A projesiyle faydalandık. Şu ana kadar yurt dışından satın aldığımız görüntüleme uydularına göre daha gelişmiş teknolojiler içeren haberleşme uydularının üretimi ve geliştirilmesinde elde edilen avantajlarla yurt çapında toplam 23 adet ekipmanda %80'in üzerinde yerlilik oranına ulaştık. düzenleme üniteleri, yıldız rayları, tepki çarkları ve elektrikli tahrik sistemleri gibi farklı türleri vardır. Sistem entegrasyonu sonrasında yaptığımız 396 adet çevresel ve fonksiyonel test ile uydumuzun uzay şartlarına ve fırlatma şartlarına uygunluğunu teyit ettik. Tüm bu yeteneklerle kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduk. Uydu teknolojilerinde Türkiye'nin A takımının ilk 11'i arasında yer alıyor. “4 Haziran'da uydumuzu fırlatma sahasına taşıyan arkadaşlarımız, fırlatma öncesi kontrol testlerini, yakıt ikmal faaliyetlerini ve fırlatma aracıyla entegrasyon çalışmalarını tamamladılar.”

Milli uydu markası yolda

TÜBİTAK Uzay, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech ekiplerinin başarılı ortak çalışmasıyla bugüne gelen projede hepsinin kritik bir eşiğe tanıklık edeceklerini vurgulayan Kacır, şunları söyledi: “Lansmanın ardından bir rekora daha imza atacağız. Uydumuzun yörüngeye yerleştirilmesi ilk kez mühendislerimiz tarafından gerçekleştirilecek. Bu da bize daha iddialı projeler gerçekleştirme fırsatı verecek.” Bu tarihi misyonun ardından uydu geliştirme alanındaki kamu kabiliyetlerini tek çatı altında toplayıp hızlandıracağız. Uydu üretimi ve geliştirme sürecinde bugüne kadar edindiğimiz teknolojik uzmanlığın ekonomik değere dönüştürülmesi “Yeni uydu projelerimizde ve Ay Programımızda dünya standartlarındaki GE ve üretim yeteneklerimizden yararlanacağız. Ülkemizin uzaydaki vizyonunu ve iddialarını ortaya koyan Milli Uzay Programımız doğrultusunda uzayda güçlü ve bağımsız bir Türkiye.” değerlendirmesini yaptı.


Uzay çalışmaları devam edecek

Bakan Kacır, Türk Astronomi ve Bilim Misyonu çerçevesinde, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türk vatandaşı Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 13 bilimsel deneyi başarıyla gerçekleştirdiğini, ardından da ikinci astronotun görev yaptığını ifade etti. Tuva Cihangir Atasever, unutulmaz 7 bilimsel deneyi gerçekleştirdiği yörünge altı uçuşunu gerçekleştirdi.

Gelecekteki uzay programlarına ilişkin bilgi veren Kacır, şunları söyledi:


“Önümüzdeki dönemde Ankara'da kuracağımız uzay teknolojisi geliştirme bölgesi ile teknolojik girişimcilikte Avrupa'nın yıldızı haline gelen ülkemizin uzay aracıyla uzay alanında yeni teknolojik girişimlerinin ortaya çıkmasını başlatacağız. Ay Programı kapsamında kendi mühendislerimiz ve bilim insanlarımız tarafından tasarlanıp üretilen, milli kaynaklarla geliştirilen itki sistemine sahip uzay aracı.” Ay'a ulaşacağız. Uluslararası işbirlikleriyle kuracağımız uzay limanıyla ülkemizin uzaya bağımsız erişimini garanti altına alacağız Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, ülkemizin en değerli hazinesi olan insan kaynağımıza, uzay bilimi ve teknolojilerine yatırım yapmaya devam edecek. gökyüzü festivalleri, eğitim ve girişimcilik destek programlarıyla küresel uzay ekonomisinde yer alacak, uzayın sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde yararlanacak, bilim ve uzay teknolojilerinde varlığını ısrarla ortaya koyacak bir Türkiye yetiştireceğiz. Türkiye'nin iddiası, liderliği ve kalkınma konusunda laik başarılara imza atmamıza vesile olan Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Projenin hayata geçirilmesinde emek ve emek harcayan, bize bu gururu yaşatan başta mühendis ve teknikerlerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. “Milli Teknoloji Hareketi ortaya çıksın, tam bağımsız bir Türkiye yaşasın, Türk yüzyılı başlasın.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir