Yerel seçim sonrası işçi ihraç eden İBB'ye TİHEK'ten idari yaptırım

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Enstitüsü'nün (TİHEK) kararına göre, yazılı ve görsel basında İBB'de çalışan personelin haksız gerekçelerle işten çıkarıldığı yönündeki iddialar hakkında resen soruşturma başlatıldı.

İnceleme kapsamında yazılı açıklama yapan İBB, İBB Meclis Hukuk Komisyonu ve Temel Haklar Komisyonu'nun 2019 yılında kurduğu araştırma komisyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından konu hakkında inceleme yürütüldüğünü söyledi. Bunların ardından hazırlanan raporun, belediye iştiraklerinden gelen cevap yazılarının ve İBB Meclis üyelerinin ortaya koyduğu önerilerin yazılı olarak sunulduğunu ifade etti. Görüşün yanı sıra kuruma iletildiğini de belirtmek gerekiyor.

İşten çıkarma ve işe alma çağrısı yapıldı

TİHEK, belediyenin sunduğu yazılı görüşü somut gerçeğe ulaşmak için yeterli görmedi.

Kurum, 27 Haziran 2019 ile 24 Kasım 2023 tarihleri ​​arasında iş ilişkisi sona eren işçi sayısı ve iş ilişkisi sona eren işçilerin işten çıkarılma süreçlerinde bildirim bildirimlerine uyulup uyulmadığı konusunda Belediye'den belge göndermesini talep etti.

Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan verilere göre, bu tarihler arasında 74 bin 28 kişinin hangi gerekçelerle işe alındığı, 66 bin 920 kişinin ise işten ayrıldığı soruldu.

İBB'nin meclise gönderdiği yazıda, Belediye ve bağlı kuruluşlarında işten çıkarılan işçi sayısına ilişkin şikâyetin doğru olmadığı, ayrımcılık iddiasıyla Belediye aleyhine açılmış bir dava bulunmadığı, işe alım ve Taşeron işçilerinin belediye çalışanı olmaması nedeniyle işten çıkarma işlemlerinin İBB tarafından yapılmadığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2019 yılında çıkardığı düzenlemelere uygun olduğu belirtildi. Yapılan soruşturmalarda mevzuata aykırı bulgulara ilişkin herhangi bir yanıt verilmediği kaydedildi. Soruşturma Komitesi, sivil müfettişler ve iş müfettişleri tarafından.

Kurum ve kuruluşlardan da bilgi istendi

İnceleme kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlardan görüş alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda, Belediyeye bağlı kontrol altındaki şirketlerde yapılan incelemede, iş kanununun “Hükümlere Aykırı” başlıklı 100'üncü maddesi uyarınca kontrol edilen şirketlere idari yaptırım uygulandığı belirtildi. Toplu işten çıkarmalara ilişkin”

HAK-İŞ'in sunduğu makalede, 2019 yerel seçimleri sonrasında 12 binden fazla sendikalının işten çıkarıldığı bildirilirken, SGK da 2019-2023 yılları arasında işe başlayıp ayrılanların sayısını açıkladı.

Azami sınırı aşan idari yaptırım

TİHEK kararında, belediyenin 4 yıllık dönemde iş sözleşmesi haklı veya haksız nedenlerle feshedilen toplam işçi sayısı ve işe iade davalarına ilişkin bilgi vermediği belirtiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ona bağlı şirket ve kuruluşlarda çalışan çok sayıda işçinin sözleşmelerinin yerel seçim sonrasında feshedilmesinin, ilk bakışta bu işlemlerin siyasi saiklerle yapıldığı izlenimi verdiği kaydedildi.

Kararda, belediyenin yanıtları, kamuoyuna açıklanan iddialar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile diğer belediye yetkililerinin açıklamaları bir bütün olarak değerlendirildiğinde, iki seçim öncesi veya seçimden hemen önce işe alınan kişilerin sözleşmelerinin uygunsuz olduğu değerlendirildi. belli bir siyasi vizyona yakın oldukları varsayımıyla sonuca varılmıştır.

Belediye personelinin değerlendirilmesinde liyakat ilkesi dikkate alınarak objektif ve objektif kriterler belirlenmemiş, iki yerel seçim arasında işe alınan kişilerin belirli bir siyasi gruba mensup olduğu varsayılmış, işe alımlar liyakat esasına göre adil bir şekilde değerlendirilmemiştir. Bu varsayıma dayanılarak, ısrarla Belediye'ye bilgi ve belge verilmesi yönünde çağrıda bulunulmasına rağmen somut bir veri ve belge sunulmamıştır. Sunulmayan kararda, “Ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddiaların reddedilemeyeceği” sonucuna varıldı. Bu nedenle, 5564 sayılı Kanun'da sayılan ayrımcılık türlerinden biri olan ayrımcılık unsurlarının iddia edilen gerekçelere dayalı olarak ortaya çıktığı sonucuna varıldı. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun 6701 sayılı maddesi ve ayrımcılık yasağı muhatap tarafından ihlal edilmiştir.” değerlendirme gerçekleştirildi.

TİHEK, “çalışma hakkı” ve “ayrımcılık yasağını” ihlal ettiğini söylediği belediyeye azami sınırın üzerinde 141 bin 934 lira idari para cezası verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir