Yerel takımyıldızlar hizmete hazır

Plan-S Mühendislik ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Özdemir Gümüşay, Temmuz 2021'de kurulan şirketin şu ana kadar 4 farklı görev amaçlı 5 uyduyu yörüngeye gönderdiğini söyledi.

Şu ana kadar yörüngeye gönderilen uyduların asıl amacının uydu alt sistemlerini geliştirmek, bunlara uçuş geçmişi sağlamak ve verilecek IoT ve yer gözlem hizmetleri için temel teknolojileri test etmek olduğunu vurgulayan Gümüşay, ilk uydunun 2019 yılında gönderileceğini söyledi. 2022 ve burada birçok şeyi öğrenip deneyimleyenler.

Daha sonra gönderilen 4 uydu ile geliştirilen birçok alt sistemi doğrulama ve yörüngede test etme imkanı bulduklarını anlatan Gümüşay, şöyle konuştu:


“Bugünden itibaren hizmeti vermeye hazırız. Hizmet vereceğimiz uyduları fırlatmak üzereyiz. Şu ana kadar 5 uydu, teknolojik hazırlıkları ve doğrulamaları için temel oluşturdu.


Bizim için çok heyecan verici bir süreç. Yaklaşık 2,5 yıldır hayalini kurduğumuz, geceleri hayalini kurduğumuz şey gerçek oluyor. Hizmet vereceğimiz uydular olan IoT uydularımızı yörüngeye gönderelim. Zor bir süreçti, yorulduk ama bir o kadar da eğlenceliydi. Her şey yolunda giderse bu uydular temmuz ayında yörüngeye girecek. Şu ana kadar tüm geliştirme, test, üretim ve entegrasyon aşamaları tamamlandı.


Uydular fırlatılmaya hazır. Gelecek hafta fırlatılmak üzere Vandenberg Uzay Merkezi'ne gidecekler. SpaceX Falcon-9 roketiyle gönderilecekler. Daha sonra hızlı bir devreye alma ve test süreci gerçekleşecek. “Temmuz ayında göndereceğiz, yaklaşık 2 ay içinde uydular devreye alınıp test edilecek, her şey yolunda giderse eylül ayında bu uydularla IoT iletişim hizmetlerine başlamayı hedefliyoruz.”


100'den fazla uydudan oluşan bir uydu takımyıldızı oluşturulacak

Bu uydu takımyıldızı projesinde 100'den fazla uydunun yer alacağını belirten Gümüşay, hedefin dünyanın her yerinde çok düşük gecikmeyle iletişim hizmeti sunmak olduğunu söyledi.

Hızla çalışmaya devam ederek uydu fırlatmaya devam edeceklerini vurgulayan Özdemir Gümüşay, bu uydularla birlikte 12 uydunun fırlatma sözleşmesini imzaladıklarını söyledi.

2025, 2026 ve 2027 yıllarında fırlatılacak sözleşmelerin imzalanmak üzere olduğunu belirten Gümüşay, şöyle konuştu: “Bu 4 uydudan sonra Ekim ayında 4, ardından 4, ardından 8-8, 16-16 uydunun gönderilmesi planlanıyor. Çok kısa bir süre sonra yörüngede 100'den fazla uydu olacak.” “Amacımız bu hizmetleri sağlamak ve dağıtmak. Sadece uydu yapmak değil, bu uydularla iletişim kuracak cihazların tasarlanması ve konuşlandırılması gibi ilginç ve eğlenceli sorular da bizi bekliyor.” Dedi.


Birçok sorun uzaydan çözülecek

Plan-S Genel Müdürü Tugay Güzel, 5 adet test uydusu ile uzaydan hizmet sunma yöntemleri üzerinde çalıştıklarını, bu doğrultuda yerde hizmet verebilecekleri birçok alanın bulunduğunu söyledi.

Uyduların tüm alt montajlarını yaptıklarını vurgulayan Güzel, bu süreçte uydular faaliyete geçtiğinde yerde ihtiyaç duyulacak milyonlarca cihazın altyapısını hazırladıklarını söyledi.

5 uydu ile enerji, tarım ve lojistik alanlarında birçok deney yaptıklarını, uydularla cihazların konumunu, nasıl veri alınacağını, nasıl bağlantı kurulacağını nasıl test ettiklerini anlatan Güzel, bu sayede bir tanesinden kurtulduklarını söyledi. Bu teknolojinin en önemli sorunu ise tam bir bağlantı sağlanamamasıdır. Güzel, “Bu uydularla büyük ölçekte bu sorunu çözmeyi ve milyonlarca cihazı aynı anda bağlayarak makinelerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamayı, böylece dünyadaki birçok sorunu uzaydan çözmeyi amaçladık.” dedi. dedi.

IoT iletişim hizmetlerinin uydu takımyıldızları ile sağlanmasının dünyada bir ilk olduğunu ve bu hizmeti verebilecek kapasitede 3-4 firmanın bulunduğunu vurgulayan Güzel, şöyle konuştu: “Çok basit bir ifadeyle dünyada 5G'yi başarırdık, biz de bunu başarırdık. Uzaydan 6G yapacağız, şimdiye kadar 4 uydu uydu göndererek milyonlarca hatta milyarlarca cihazı birbirine bağlayarak rekor bir iş yaptık.


Birçok sektör için erişim sorunu ortadan kalkacak

Bu teknolojiye erişimin sınırlı olması nedeniyle alanı çözüm olarak kullanan sektör sayısının sınırlı kaldığını belirten Güzel, uydu takımyıldızı ile bu teknolojiyi birçok farklı sektörün kullanımına sunduklarını söyledi.

Bu sayede enerji ve su sayaçlarının uzaktan okunabileceğini, lojistik şirketlerinin deniz ya da şehirler arasındaki unsurlarla kesintisiz bağlantı kurabileceğini, tarım alanlarının farklı boyutlarda izlenebileceğini anlatan Güzel, bu sayede ulaşımın garanti altına alınacağını kaydetti. erişilemeyen tüm alanlar ve erişimin mevcut olduğu alanlarda yedek erişim hizmeti sağlanacaktır.

Dünyada tahminen 21,6 milyar IoT cihazı bulunduğunu ve bu sayının 2030'da 35 milyara çıkmasının beklendiğini belirten Güzel, uyduların gönderilmesinin ardından kısa sürede kullanıcılara hizmet verebileceklerini söyledi.

Bir uydunun yaklaşık 20 dakika boyunca Türkiye üzerinde kaldığını, geri kalan süreyi ise dünyanın farklı ülkelerinde geçirdiğini belirten Güzel, dünyanın her yerinde aynı hizmeti ve kaliteyi sunabileceklerini söyledi.

Güzel, bu teknolojinin enerji, lojistik ve tarımın yanı sıra inşaat sektöründe de makine takibi ve güvenliği açısından önemli bir fırsat sunacağını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir