9'uncu Yargı Paketi'nin detayları açıklandı

60 maddeden oluşan, 23 farklı kanun ve 3 kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 9'uncu Yargı Paketi üzerinde çalışmalar sürüyor. TRT Haber'in bu düzenlemelerin detaylarına erişimi vardı.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda kabul edilen kurallar yeni yargı paketinde yer alacak. Paket, haklarınızı arama özgürlüğünüzü daha etkili bir şekilde kullanmanızı sağlayacak kurallar içermektedir.


Cezasızlık algısı ortadan kalkacak

– Toplumun “bunu yapan yanına kalır” inancını engelleyecek kurallar getirilecek.

– Denetimli serbestlik uygulamasından kaynaklanan cezasızlık algısı ortadan kalkacak.


TMSF 5 yıl süreyle kayyum olarak atanabilecek

Suç örgütlerinin finansmanının önlenmesi amacıyla TMSF'ye kayyım atanması da gündemde. Suçtan kaynaklanan kara para aklama suçları, silahlı örgüt, silahlı örgüte silah temini, terörün finansmanı; Bir şirketin faaliyetleri kapsamında işlenmesi halinde kayyum atanmasına karar verilir.

– Şirket faaliyetleri kapsamında sermaye mallarının aklanması ve terörün finansmanı suçlarının işlenmesi hâlinde TMSF'ye kayyum atanacak.

– TMSF'nin yediemin görev süresi 5 yıl olacak.


Pakette “Yeni Tür Casusluk” ibaresi de yer alıyor.

Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesine yönelik kapsamlı ve önleyici yasal düzenlemeler yapılacaktır.

– Yeni tip casusluk suçları caydırıcı bir şekilde soruşturulacak ve kovuşturulacaktır.

– Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerini önlemek amacıyla yeni hukuk kuralları çıkarılacaktır.


Ceza infaz sistemi ve tekerrür

9'uncu yargı paketinde ceza infaz sistemi ve tekrar suç işlemeye ilişkin kurallar da yer alıyor. Özellikle ceza adaletinin sağlanması, cezanın temel amacı olan suçun işlenmesinin önlenmesi ve kişinin dış dünyaya uyumunun sağlanması amaçlanmaktadır.

– Tekrar suç işlemeye ilişkin ikinci kuralın geçerli olacağı hükümlüler hakkında yeni düzenleme yapılacak.

– Ceza adaletinin sağlanması amaçlanacak.

– Suç işlenmesinin önlenmesi amaçlanacak.


Uzlaşma müzakereleri ve noter düzenlemeleri

Uzlaşma müzakereleri sırasında tespit edilemeyen veya uzlaşma sonrasında meydana gelen zararlar için dava açılabilir.

Pakette noterlik düzenlemeleri de yer alıyor. Noterlerin resmi tatil ve saatlerde çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecektir. Noter ücret tarifesi her yıl Mart ayı yerine Ocak ayı başında yayınlanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir