Bakan Bolat: Türk ve Alman girişimciler birkaç yıl içinde 60 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Berlin'de düzenlenen Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TD-IHK-TATSO) 20'nci yıl galasına katıldı.

TATSO'nun, Almanya ile Türkiye arasındaki ticaretin ve yatırımın geliştirilmesi için 20 yıldır çalışan güzide bir kuruluş olduğunu vurgulayan Bolat, TATSO'nun kurucularına ve yöneticilerine katkılarından dolayı teşekkür etti.

Dünyanın son 4 yılda Kovid-19, Ukrayna-Rusya savaşı ve bunun yol açtığı gıda ve enerji krizleri gibi çok çalkantılı bir süreçten geçtiğini belirten Bolat, ortalama yüzde 3'lük vasat bir büyüme yaşandığını söyledi. %1. Geçen yıl küresel ekonomide

Bolat, Türkiye ekonomisinde 2023 yılında yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın artmaya devam edeceğini vurgulayarak, Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) geçen yıl yüzde 4,5 oranında büyüdüğünü kaydetti.

Türkiye'nin ihracatının son 20 yılda 7 kat artarak 36 milyar dolardan 2023'te 255,5 milyar dolara çıktığını belirten Bolat, aynı dönemde milli gelirin de 5 kat artarak 230 milyar dolardan 1 trilyon 118 milyar dolara çıktığını söyledi. dolar.

Bolat, “Geçen yıldan itibaren kişi başına düşen geliri 13 bin 110 dolara çıkardık.” Tüm bu hedeflere küresel ekonomik sorunlar ve jeopolitik gerginlikler gibi krizlerin ortasında ulaşıldığının altını çizdi.

Türkiye'nin turizm, yazılım, sağlık gibi hizmet ihracatının aynı 20 yılda yaklaşık 7 kat artarak 2002'deki 14,5 milyar dolardan geçen yıl 100 milyar dolara çıktığını anlatan Bolat, Türkiye'nin dünya mal ihracatındaki payının yüzde 0,50'den yüzde 0,50'ye çıktığını söyledi. 100%. 0,80'e ulaştığını söyledi.


60 milyar dolarlık işlem hacmi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Çok şükür Türkiye demir çelikte dünyada sekizinci, makinede dünyada on altıncı, seramikte dünya yedincisi, tekstil ve giyimde dünya yedincisi, dünyada ikinci olmayı başardı. Son 20 yılda sözleşmede dünya, otomotivde dünya 13'üncü, turizmde ise dünya dördüncüsü olduk” dedi. Bunu yaparken de başta Almanya olmak üzere uluslararası yatırımcılardan büyük destek ve katkı aldık. fazla.”

Türkiye ile Almanya arasındaki ikili yatırımlara da değinen Bolat, “Eminim ki Türkiye ile yıllık 50 milyar dolarlık ticari ilişkiye sahip olmak Almanya için olduğu kadar Alman ekonomisi için de önemli.”

Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in 4 gün önce Ankara'da yaptıkları toplantıda bakanlara ve iş dünyasına hedef olarak 60 milyar dolarlık ticaret hacmi seviyesini belirttiklerini belirterek, “Türkiye ve Almanya'nın değerli işadamları, Umarım birkaç yıl içinde bunu başarabiliriz.” “Kesinlikle başarılı olacaklar” dedi.

Alman şirketlerinin Türkiye'de 8 bin 41 yerli şirket kurup yatırım yaptığını belirten Bolat, şöyle devam etti.

“Türkiye son 20 yılda 260 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım aldı. Almanya'nın payı 25 milyar doları buluyor. Bu toplamın yüzde 8,5'i. İnşallah önümüzdeki dönemde bu daha da artacak. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası bu noktada aramızdaki en önemli köprüyü oluşturuyor. “Sadece geçen yıl ülkemize 687 milyon dolarlık Alman doğrudan yatırımı geldi.”


Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliğinin güncellenmesi

Bolat, 1961'den bu yana Almanya'da yaşayan ve çalışan Türk vatandaşlarının kurdukları “sosyal bağ” ile iki ülke arasındaki en önemli bağı oluşturduklarını belirterek, kurdukları şirketlerle 500 bin istihdam sağlayarak Alman ekonomisine önemli katkı sağladıklarını kaydetti. Almanya'da kuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Alman başbakanları ve cumhurbaşkanlarıyla kurduğu yapıcı ve yakın diyalog sayesinde Almanya ile Türkiye arasında iyi siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkiler sağladığını vurgulayan Bolat, son 5 ayda da Almanya'yı ziyaret ettiğini söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla 3 kez ziyarette bulunduğunu anımsattı.

Bolat, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile 65 yıllık ilişkisinde Almanya'nın kilit rol oynadığını vurguladı ve şöyle konuştu:

“Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği 28 yıldır yürürlükte ve başarıyla uygulanıyor, her iki tarafa da önemli faydalar sağladı. Türk ekonomisinin, Türk sanayisinin, rekabet gücünün arttırılmasında önemli bir rol oynadı. Geçen yıldan bu yana iki taraf arasında tam 211 milyar dolarlık ticaret hacmi elde edildi; bunun 104,5 milyar doları Türkiye'nin AB'ye ihracatı, 105,5 milyar doları ise AB'nin ihracat yaptığı ülke olan Almanya'ya ihracatıdır. AB ülkeleri arasında en çok “AB, Türkiye'nin en önemli ticaret ortağıdır”.

28 yıldır gümrük birliğinin hayata geçirilmesi sürecinde bazı sorunlar yaşandığını belirten Bolat, şöyle konuştu: “Özellikle AB'nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları yaptığı dönemde masada olamamamız bizi dezavantajlı duruma düşürüyor. Ayrıca ekonomik alanda da anlaşmalarda öngörüldüğü gibi uzun süreli olması gereken Türk vatandaşlarının serbest dolaşımı maalesef bugüne kadar sağlanamamıştır. Randevu almak bile üç aya kadar çıkıyor. İşadamları için bir hafta, bir ay, fuar süresi gibi çok kısa vize süreleri bizim için ciddi sıkıntı yaratıyor ama gümrük birliği malların serbest dolaşımını sağlıyor. o malları taşımakta zorluk çekerler mi? Ülkeler arası nakliye kotası neden var? “Yoksa o tırları kullanacak şoförler vize alamayacak” dedi.


Almanya'dan beklentiler

Türkiye'nin AB ile gümrük birliğinin yenilenmesinde Almanya'nın önemli rol oynayabileceğini vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “Alman dostlarımızdan, Alman hükümetinden ve Alman iş dünyasından bu gümrük birliğinin eksikliklerinin giderilmesini bekliyoruz. Türkiye ile AB arasında 28 yıldır süren rejim çözülecek, hizmet çözülecek.” Sektör ve yatırım, gümrük birliğinin modernleştirilmesi ve müzakerelerin bir an önce başlatılması gerekiyor.” dedi.

Türkiye-AB ilişkilerinde yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümün en önemli konu olduğunu vurgulayan Bolat, Türk iş dünyasını bu dönüşümlere hazırlamak için paydaşlarla birlikte hızlı bir şekilde çalıştıklarını anlattı.

Konuşmasının ardından Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) belgesi takdim edilen Bakan Bolat, kızının da 4 yaşında lösemi hastası olduğunu ancak onu atlattığını söyledi.

Bakan Bolat, “Çok şükür kızım yaşıyor. Çok zor bir dönemden geçtik. “Tüm hastalara acil şifalar diliyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir