BM, İsrail'in Refah'taki Filistin kampına yönelik saldırısına tepki gösterdi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Turk, açıklamasında şunları söyledi: “İsrail'in 26 Mayıs'ta Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kampa düzenlediği hava saldırılarının ardından daha fazla sivilin ölmesi beni şok etti.” dedi.

Türk, kamptan gelen görüntülerin korkunç olduğunu ve aynı zamanda İsrail'in sivillerin ölümüne neden olan savaş yöntemini ve bunu yaparken kullanılan araçları değiştirmediğini gösterdiğini söyledi.

Volker Türk, gelen raporların çok sayıda patlama ve yangın olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, bölgenin Gazze'nin kuzeyinde yerinden edilmiş insanlara ev sahipliği yaptığını vurguladı.

Bu saldırı Gazze'de kelimenin tam anlamıyla güvenli bir yer olmadığının bir kez daha altını çizdi.” Türk, değerlendirmesini yaparken, İsrail ordusunun bu saldırıyla ilgili soruşturma başlattığını kaydetti.

[Fotoğraf: AA]

Turk, “Sivillerin yoğunlukta olduğu bir bölgeyi hedef almanın tamamen öngörülebilir sonuçlar doğuracağı çok açık. Bu tür soruşturmaların hesap verebilirliğe ve politika ve uygulamalarda değişikliklere yol açması çok önemli.” dedi. dedi.

Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararları doğrultusunda İsrail'e Refah'taki “askeri saldırılarını durdurması” çağrısında bulunan Türk, UAD'nin 24 Mayıs'ta İsrail saldırılarını ve bu saldırılara yol açabilecek her türlü eylemi kınadığını söyledi. Refah'ta Filistinlilere yönelik “fiziksel imha” eylemini durdurma kararı aldığını vurguladı.

Türk, sivilleri korumak için taraflara ateşkes çağrısını yinelerken, “İsrail sivilleri korumak için acil önlemler almalı. Onlara temel insani yardıma erişim sağlamalı ve keyfi olarak gözaltına alınanları serbest bırakmalı.” dedi.


Ne oldu?

BM yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 24 Mayıs'ta aldığı ihtiyati kararlarda, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını derhal durdurması, insani yardımları engellememesi ve BM yetkililerinin suçlarını araştırmak üzere Gazze'ye girmesine izin vermesi gerektiğine hükmetti. .

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın saldırıların durdurulması kararı verdiği Gazze Şeridi'nin Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına saldırdı ve saldırıda en az 40 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Görgü tanıkları şunları söyledi: “İsrail ordusunun bombardımanı, kamptaki birçok çadırın yıkılmasına ve yakılmasına neden oldu. Bu kamp, ​​binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin yaşadığı Refah şehrinde, İsrail ordusunun olmak istediği bölgede yer almıyor. tahliye edildi” dedi.

Görgü tanıkları, İsrail savaş uçaklarının kampa en az 8 roketle saldırdığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir