Çin'in Londra Büyükelçisi casusluk iddiaları nedeniyle İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin Büyükelçisi Cing'in, yabancı bir devletin Britanya topraklarında Ulusal Güvenlik Yasası'nı ihlal ederek yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları nedeniyle Bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

Açıklamada, Cing'in Dışişleri Bakanı David Cameron'un talimatıyla Bakanlığa çağrıldığı belirtilerek, “Dışişleri Bakanlığı, siber saldırı ve casusluk raporları da dahil olmak üzere Çin'in İngiltere'ye yönelik davranışlarını kabul edemez.” Açıklamaya yer verildi.

Açıklamada, İngiltere'de Çin adına casusluk yaptığı iddiasıyla gözaltılara da dikkat çekilerek, “Suçlamaların hedef aldığı yabancı istihbarat servisi, Hong Kong Özel İdari Bölge İstihbarat Servisi'dir” denildi. Söylendi.

Geçtiğimiz iki ay boyunca Birleşik Krallık'ta Çin'le bağlantılı olduğu iddia edilen casusluk ve siber saldırı olayları yaşandı.

İlk olarak Christopher Berry ve Christopher Cash isimli iki kişinin 2021-2023 yılları arasında Çin adına casusluk yaptığı iddia edilmiş ve bu kişiler hakim karşısına çıkarılmıştı.

Berry ve Cash'in yabancı bir devletin istihbaratına yönelik makale, not, bilgi ve belgeler hazırladığı iddia edilirken, Cash'in daha önce İngiliz Parlamentosu'nun Çin Araştırma Grubu için çalıştığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz hafta, ülkedeki askeri personele ilişkin bilgilerin yer aldığı Savunma Bakanlığı sistemine siber saldırı gerçekleştirilmişti. Saldırıda hackerlar geçmişte ve günümüzde görev yapan askerlerin kimlik bilgilerine, banka bilgilerine ve maaş bordrolarına erişim sağladı.

İngiliz televizyonu Sky News, saldırının arkasında Çin'in olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir