İklim değişikliğinin yol açtığı afetlere karşı sigortanın önemi artıyor

Belçika'daki UCLouvain Üniversitesi'ne bağlı Afet Epidemiyolojisi Araştırma Merkezi'nin (CRED) Acil Durum Olayları Veritabanına (EM-DAT) göre yılda ortalama 4 kuraklık, 2 aşırı sıcak hava olayı ve 3,5 aşırı hava olayı yaşandı. 1990-1950 yılları arasında 2 sel ve 1 orman yangını yaşandı.

1951-2000 yılları arasında bu sayılar artmaya başlamış ve kuraklık sayısı 17'ye, aşırı sıcak hava olayları sayısı 5'e, aşırı hava olayları sayısı 42,54'e, sel sayısı 40,6'ya, orman yangını sayısı ise 6'ya çıkmıştır.

İklim değişikliğinin etkisini yoğun bir şekilde göstermeye başladığı 2000'li yıllarda sayılarda daha büyük artışlar gözlendi. 2000-2023 yılları arasında yılda ortalama 26 kuraklık, 21,65 aşırı sıcak hava olayı, 106 aşırı hava olayı, 171 sel ve 12 orman yangını yaşandı.

İklim değişikliğinin etkisiyle sayısı ve şiddeti artan aşırı hava olaylarının büyük ekonomik kayıplara neden olması nedeniyle risk sigortacılığı sektörünün önemi de her geçen gün artıyor.

Hava felaketi kanunu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarına neden olan hidrolojik, klimatolojik ve meteorolojik tehlikelerin sıklığını, gücünü ve süresini artırdığını, bunun da aşırı hava olaylarını etkilediğini söyledi. felaketler.

Doğal afetler arasında iklimsel, meteorolojik ve hidrolojik afetlerin sayısının hızla arttığını vurgulayan Kadıoğlu, şöyle konuştu: “Eğer insan ya da insan yapımı bir şey bu tehlikelere maruz kalıyorsa ve maruz kalanlar olumsuz etkileniyorsa evet bir afet meydana gelir. İklim Değişim yalnızca tehlikenin boyutunu etkiler, gerisi tamamen insanların bölgeye yerleşmesine bağlıdır.” ile ilgili.” dedi.

Kadıoğlu, aşırı nüfus artışı ve plansız kentleşme nedeniyle dünyada ve Türkiye'de hidrometeorolojik afetlerin ve iklim bağlantılı ekstrem olayların sosyoekonomik etkilerinin hızla arttığının altını çizerek, iklim bağlantılı afetler nedeniyle de ekonomik kayıpların arttığını söyledi. yükseliş. katlanarak artıyor.

Profesör. Dr. Kadıoğlu, şunları söyledi: “1990'lı yıllarda afetlerden kaynaklanan toplam küresel ekonomik kayıp, 10 yılda 608 milyar doların üzerindeydi. 21. yüzyılda hava felaketlerinden kaynaklanan kayıpların önemli ölçüde artarak 2050 yılında yılda 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor. ” Dedi.

“Sigorta şirketleri iklim değişikliği risklerine uygun ürünler geliştiriyor”

İklim kaynaklı afetler nedeniyle yaşanan ekonomik kayıplarda sigorta sektörünün en büyük paya sahip olduğunu, bu nedenle iklim değişikliğinin etkilerine karşı sigortacılığın giderek önem kazandığını belirten Kadıoğlu, aşırı hava koşulları gibi doğal afetlerin sıklığının ve şiddetinin arttığını söyledi. Olayların, sel, fırtına ve yangınların sigorta sektörünü doğrudan etkilediğini bildirdik.

Sigorta şirketlerinin yenilikçi çözümler geliştirmesinin ve değişen iklim koşullarına uyum sağlayarak riskleri daha etkin yönetmesinin hem sektörün sürdürülebilirliği hem de toplumun genel refahı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: :

“Artan riskler, yeni ürün ve hizmetler, yenilikçi yaklaşımlar, kamu-özel ortaklıkları, yasal ve düzenleyici çerçeve, bilinçlendirme ve eğitim, iklim değişikliğinin etkilerine karşı sigorta konusunda önemli noktalardır. , fırtına, “Yangın gibi doğal afetlerin sayısının artması nedeniyle sigorta şirketleri daha yüksek tazminatlarla karşı karşıya kalıyor. Bu, bazı bölgelerde sigorta primlerinin artmasına ve sigorta kapsamının sınırlı olmasına yol açabilir.”

Sigorta şirketlerinin iklim değişikliği risklerini yönetmek için yeni ürün ve hizmetler geliştirdiklerini ve hava durumu sigortası, ürün sigortası, afet sigortası gibi özel sigorta türleri sunduklarını belirten Kadıoğlu, bu tür sigortaların özellikle iklim değişikliğinden doğrudan etkilenen sektörler için önemli olduğunu vurguladı. tarım sektörü.

İklim değişikliğinin sigorta sektörü üzerindeki etkilerini azaltmak için bazı ülkelerin kamu ve özel sektör arasında ortaklıklar kurduğunu anlatan Kadıoğlu, şöyle konuştu: “Bu ortaklıklar, afetlere karşı finansal koruma sağlamak ve sigorta maliyetlerini dengelemek amacıyla riskleri paylaşıyor. Yasal ve düzenleyici düzenlemeler Sigorta endüstrisini iklim değişikliğine en iyi şekilde hazırlamak için çerçeveler ideal bir şekilde yerleştirilmiştir.” Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar, sigorta sektörünü iklim risklerine karşı daha dayanıklı hale getirmek için çeşitli politika ve düzenlemeler uygulamaya koydu.

“DASK ASK olsun” teklifi.

Sigorta sektöründe iklim değişikliği ve buna bağlı riskler konusunda farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yapan Kadıoğlu, sigorta şirketlerinin müşterilerini iklim riskleri ve bu risklerden nasıl korunabilecekleri konusunda bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Doğal Afet Sigortaları Enstitüsü'nün (DASK) şu anda deprem sigortası olarak bilindiğini ve uygulandığını hatırlatan Kadıoğlu, DASK'ın su baskını gibi afetleri kapsaması yönünde çalışmalar olduğunu ancak bunların yeterli olmadığını kaydetti.

Kadıoğlu, şöyle konuştu: “DASK'ın 'ASK' yani 'Afet Sigortası Kurumu'na dönüştürülmesi ve tüm doğal, teknolojik ve insan kaynaklı afetleri kapsaması gerekiyor. Özellikle de küresel felaketler nedeniyle artan meteorolojik, hidrolojik ve klimatolojik afetler. Küresel iklim değişikliğinin yüzümüze vurduğu çarpık kentleşmenin hiçbir ayrım yapılmadan sigorta kapsamına alınması gerekiyor.” “Küresel iklim değişikliğinin bu kadar çok konuşulduğu bu günlerde, hava ve su kaynaklı felaketlere yeterince yer vermemek mümkün değil.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir