İlk Türk astronotu Gezeravcı Yalova'da öğrencilerle buluştu

Gezeravcı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği toplantıda, Türkiye'nin uzay alanında tarihinde eşi benzeri olmayan geleceğe yönelik adımlar attığını söyledi. 100 yıllık tarih.

“Bu hikayenin geri kalanını sen yazacaksın”

Türkiye Cumhuriyeti'nin, tarihinden aldığı güçle, dünyanın en zorlu coğrafyalarından birinde, onlarca zorluğa rağmen yüzyıllarca direnmeyi başarmış bir devlet olduğunu vurgulayan Gezeravcı, şunları kaydetti: ” Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz, dünyanın gelişmiş devletlerinin çocuklarıyla birlikte, gelecekte de boynunuzu bükmeyecek şekilde her alanda öne çıkacaklardır.” Dolayısıyla bu alanda gelecekte olacaklar sizin geleceğinizdir. Bu hikayeyi bir yabancının hikayesini dinliyormuş gibi dinlemeyin çünkü bu hikayenin geri kalanını siz yazacaksınız. Dedi.

Gezeravcı, Türkiye'nin uzay alanında kendisine koyduğu 10 hedeften birini tamamladığını söyledi.

Diğer hedeflere yönelik çalışmalara da değinen Gezeravcı, şöyle devam etti:

“Bunlardan biri de Ay Araştırma Programı. Ülkemiz 2 ila 4 yıl içinde, yani 2026-2028 yılları arasında Ay'a roket gönderecek. Bazı sonuçlara göre insan hayatını destekleyecek su depolama gibi altyapılar var” Ay'a kendi yaptığımız bir roket göndermeyi planlıyoruz. “Kendi yaptığımız bir motorla göndermeyi planlıyoruz. İşin büyük kısmı tamamlandı. Eğer Ay'a inmek istemiyorsak. Ay'ın yüzeyinde, zaten Ay'ın etrafında bir roket uçurup onu geri getirme fırsatımız var.”

Alper Gezeravcı, Türkiye'nin uzaya yeni uydu fırlatmak için gün saydığını hatırlattı.

“Yaptığımız işe dayanarak hak ettiğimiz özgüveni artırmaya çalışıyoruz.”

Uydularla ilgili devlet çalışmalarının 1984'ten bu yana devam ettiğini kaydeden Gezeravcı, şöyle konuştu:

“Geçmişte birçok uyduyu başarıyla uzaya gönderdik. Eğer şanslıysak, elde edilen bilgilere göre yaklaşık 5-6 hafta yani 8 Temmuz haftasında da yüzde 80'i yerli uyduyu uzaya göndereceğiz. Bu uydu sayesinde kendi mühendislerimizin ustalığı ve el emeği ile bu işi kendimiz yapacağız.” Bunu kendi kaynaklarımızla yapacak 11'inci ülke olacağız. Biz size boş güven dayatmaya çalışmıyoruz, bunun yerine yaptığımız işin hak ettiği özgüveni artırmaya çalışıyoruz.”

Türkiye'nin özellikle savunma sanayi alanında son 10-15 yılda yaptığı çalışmalar sayesinde uzayın sınırı olan 100 kilometreyi aşan roketlere sahip olduğunu vurgulayan Gezeravcı, Türkiye'nin kendisinde saklanmayan bir ülke olduğunu sözlerine ekledi. Shell, savunma alanında yaptıkları sayesinde.

Gezeravcı, sunumunun ardından İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe'den plaketini aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir