İnşaat sektörü son 26 çeyrekte en yüksek büyüme performansını kaydetti

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre ülke ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde (Ocak-Mart dönemi) yüzde 5,7 oranında büyüdü.

Büyümenin ekonomik faaliyet kollarına göre dağılımı incelendiğinde inşaat sektörünün performansı dikkat çekti. Son 6 çeyrektir ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayan inşaat sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde %11,1'lik performansla ilk sırada yer aldı. Bu performans son 26 çeyreğin yüksek büyüme oranı olarak kayıtlara geçti. İnşaat sektörü 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 19,4 büyüdü.

“Kentsel dönüşüm faaliyetleri desteklenmeli”

Kamu Müteahhitleri ve Girişimciler Derneği Başkanı Ali Adıgüzel, AA muhabirine, sektörün büyüme hızındaki temel faktörün Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle oluşan konut ihtiyacı olduğunu söyledi.

Adıgüzel, “İnşaat sektörünün büyümesinde, depremin verdiği hasarı onarmak için devletin başlattığı konut, yol ve her türlü altyapı çalışmaları etkili oldu.” dedi. dedi.

Türk ekonomisinin inşaat sektörüyle birlikte büyümeye alıştığını belirten Adıgüzel, afet bölgesindeki inşaat faaliyetleri nedeniyle büyümenin devam etmesini beklediğini söyledi.

Adıgüzel, büyümenin devamı için özel sektörün yürüteceği konut inşaatı ve kentsel dönüşüm çalışmalarının desteklenmesi gerektiğini, bu bağlamda enflasyon ve faizlerin düşürülmesinin önemini vurguladı.

Bu yılın ilk çeyreğinde işçilik ödemelerinde yüzde 108,4 oranında artış yaşandığını belirten Adıgüzel, şöyle konuştu: “Bunun temel nedeni deprem sonrası oluşan emlak açığı sonucu bölgede inşaat faaliyetlerinin artmasıdır. ve sektördeki işgücü sıkıntısı nedeniyle işgücü fiyatlarının olağanüstü artması.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir