İsrail medyasına göre Tel Aviv, Biden'ın ateşkes teklifinin ana hatlarının çoğunu kabul etti

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre Tel Aviv, Biden'ın açıkladığı Gazze Şeridi'nde önerilen ateşkes ve esir değişiminin ana hatlarının çoğunu kabul etti.

Haberlere göre, söz konusu teklifte önce İsrailli sivil ve kadınların, ardından askerlerin serbest bırakılması, yaşayan mahkumların serbest bırakılmasının ardından ölülerin teslim edilmesi çağrısı yapılıyor.

Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes teklifi sunduğunu, ilk aşamada İsrail'in Gazze yerleşimlerinden çekilerek, dönem boyunca tarafların elinde bulunan esirlerin bir kısmını serbest bırakacağını belirtti. 6 haftalık ateşkes. geldiğini gördüğünü söyledi.

Biden, çatışmaların kalıcı olarak durdurulmasına geçiş görüşmelerinin yapılacağı ikinci aşamada, erkek askerler de dahil olmak üzere kalan tüm tutukluların serbest bırakılacağını, İsrail'in Gazze'den çekileceğini (ilk aşamada), ateşkesin sağlanacağını belirtti. Geçici ateş, düşmanlıkların kesin olarak sona ermesine dönüşecek ve ikinci aşamada tarafların tüm konularda anlaşmaya varması gerekecek. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda üçüncü aşamaya geçileceğini, bu aşamada Gazze'nin yeniden imar sürecinin gündeme geleceğini ve tarafların elinde bulunan ölü rehinelerin teslim edileceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki savaşın tüm hedeflere ulaşılıncaya kadar devam etmesi konusunda ısrar ettiğini söyledi.

Hamas, İsrail'in sunduğu ve ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı “kalıcı ateşkes, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimi” yönündeki önerileri de olumlu değerlendirdiğini duyurdu.

Son olarak İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Biden'ın Gazze Şeridi'nde açıkladığı ateşkes teklifini kabul etmesi halinde Başbakan Binyamin Netanyahu'ya destek vereceğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir