İsrail Savunma Bakanı Gallant: Hizbullah komutanının suikastına tanık oldum

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin savunma pozisyonunu bırakıp aktif olarak Hizbullah'ı takip edeceğini söyledi. Ayrıca Beyrut'tan Şam'a kadar örgütün faaliyet gösterdiği her yerde suikastlar da dahil olmak üzere çeşitli eylemlere müdahale edecekleri tehdidinde bulundu.

REKLAM

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin Lübnan merkezli Hizbullah örgütüne yönelik saldırıları artıracağını ve “kampanyayı genişleteceğini” söyledi.

İsrail'in 'savunma modundan aktif takip moduna' geçeceğini belirten Gallant, askeri karargâh ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada, “İsrail savunmayı bırakıp Hizbullah'ın peşine düşecek. Beyrut'ta, Şam'da ve ötesinde… Örgüt nerede?” ?” “Eğer aktifse oraya varırız.” dedi.

Gallant, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kuzey Komutanlığı'na, Hizbullah komutanı Ali Naim'e yönelik bir başka başarılı suikastı yakından takip etmek ve Lübnan, Suriye ve ötesinde suikastlara ve diğer eylemlere hazırlık amacıyla yürütülen faaliyetler hakkında genel bilgi edinmek için geldim. Nerede eylem gerekiyorsa, biz de orada olacağız. Lübnan “Lübnan'daki ciddi hasarın sorumlusu Hizbullah'tır, Hizbullah grubundaki can kayıplarından da bizzat Hasan Nasrallah sorumludur. 320'den fazla terörist öldürüldü. Lübnan'dan gelecek her türlü eylemin bedelini onlara ödeteceğiz” dedi.

Analistlere göre Bakan Gallant, bu açıklamalarıyla Suriye'nin Halep kentinde dün (29 Mart) düzenlenen ve 40'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği hava saldırılarına gönderme yapıyordu.

Tel Aviv, Cuma günkü saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ve herhangi bir yorumda bulunmadı.

Ancak Şam yönetimi, uluslararası STK'lar ve uluslararası basın, Halep'e yönelik saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğini ve 36'sı Suriye askeri, 6'sı Hizbullah üyesi olmak üzere en az 42 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Önceki gün Lübnan'ın güneyinde İsrail ordusuna ait insansız hava aracının (İHA) gerçekleştirdiği saldırıda Ali Naim adlı üst düzey Hizbullah komutanı öldürülmüştü.

“Gazze'de çok uluslu bir güç oluşturma yolunda ilerleme kaydedildi”

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Gazze'de çok uluslu bir güç oluşturulmasına ilişkin ABD'de yaptığı görüşmelerde ilerleme kaydedildiği belirtildi.

AA'nın İsrail televizyonu Channel 12'ye dayandırdığı haberde Gallant, geçen hafta Washington'a yaptığı ziyarette ABD'li yetkililerle Gazze'ye bölgenin güvenliğinden sorumlu olacak çok uluslu bir gücün atanması konusunda görüştüğünü söyledi. ve insani yardım girişi gerçekleştirildi.

Gallant, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya bu görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

ABD unsurlarını içerip içermeyeceği belli olmayan çok uluslu gücün 3 Arap ülkesinden oluşacağı belirtildi ancak bu ülkelerin isimleri verilmedi.

Haberde, söz konusu çokuluslu güce ilişkin başka bir ayrıntıya yer verilmedi.

Amerikan haber sitesi Axios, 28 Mart'ta Gallant'ın ABD'ye Gazze'ye konuşlanacak çok uluslu bir güç oluşturma teklifinde bulunduğunu bildirdi.

İsrail'in, söz konusu çok uluslu güçle, Hamas'ın savaş bittikten sonra Gazze'nin kontrolünü yeniden ele geçirmesini engellemeye çalıştığı iddia ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir