İsviçre: Zelenskiy kesinlikle ikinci bir zirve düzenlemeyi planlıyor

İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ve Konfederasyon Başkanı Viola Amherd, İsviçre'nin ev sahipliğinde Ukrayna'da dün Bürgenstock şehrinde başlayan ve bugün sona eren barış zirvesinin sonunda basın toplantısı düzenledi.

Zirvenin unutulmayacağını söyleyen Cassis, bu iradenin hem Ukrayna hem de göreceli olarak Rusya ve “büyük oyuncular” tarafından ortaya konulması gerektiğini vurguladı.

İsviçre'nin birçok arabuluculuk girişiminde bulunabileceğini ancak jeopolitik kararları tek başına alamayacağını vurgulayan Cassis, “Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy kesinlikle ikinci bir zirve düzenlemeyi planlıyor.” dedi.

Çin ve Brezilya'nın savaşı sona erdirme çabalarına ilişkin bir soruya yanıt veren Cassis, barış sürecini veya çatışmayı sona erdirmeye yönelik her türlü tartışmayı memnuniyetle karşılayacaklarını kaydetti.

Zirve sonunda ortak açıklamayı 84 ülke ve kuruluşun desteklediğini belirten Amherd, bunu “iyi bir sonuç” olarak nitelendirdi.

Şubat 2022'den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna savaşında barışın sağlanmasına yönelik her türlü girişimin memnuniyetle karşılanacağını söyleyen Amherd, şöyle konuştu: “Ancak bir nokta önemli ki bu girişimin uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler'e dayanması gerekiyor. Birleşmiş Milletler Şartı.” dedi.

Zirve ortak deklarasyonun imzalanmasıyla sona erdi

İsviçre'deki Ukrayna barış zirvesi Bürgenstock Deklarasyonu ile sona erdi.

Zirve 90'ın üzerinde ülke ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşirken, ortak bildiri 80 ülke ve 4 kuruluş tarafından desteklendi.

Aralarında Endonezya, Libya, Suudi Arabistan, Tayland, Hindistan, Meksika, Güney Afrika, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu 16 ülke ve kuruluş çekimser kaldı.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, zirvenin, Rusya-Ukrayna savaşında kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa giden süreçte üst düzey diyalogun geliştirilmesi amacıyla düzenlendiği belirtildi. Şubat 2022'de devam ediyor.

Açıklamada, zirvenin Ukrayna'nın barış formülüne ve Birleşmiş Milletler Tüzüğü de dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun diğer barış önerilerine dayanan önceki tartışmalara dayandığı belirtildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Ukrayna'da yapılan barış zirvesinin ardından ülkesinde güvenlik ve barışın teknik düzeyde yeniden tesis edilmesi için ortak çalışmaların sürdürülmesine karar verildiğini duyurdu.

En kısa sürede sonuç almayı umduğunu belirten Zelenskiy, güvenliğin ve barışın yeniden tesis edilmesine yönelik bu somut adımların, Birleşmiş Milletler Tüzüğü'nün tüm ilke ve hedeflerinin yanı sıra etkisinin de hayata geçirilebileceğini dünyadaki herkese göstereceğini söyledi. . restore edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir