Karabağ'da görev yapan Rus barış gücü görevini tamamladı

Rus Barış Gücü birliklerinin misyonunun tamamlanmasını kutlamak amacıyla Hocalı askeri üssünde tören düzenlendi. Törene, Azerbaycan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Kerim Veliyev, Rusya Kara Kuvvetleri Birinci Komutan Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı Korgeneral Yevgeni Nikiforov, Rusya Barış Gücü Komutanı Tümgeneral katıldı. Kiril Kulakov ve Rusya'nın Bakü Büyükelçisi Mikhail Yevdokimov.

Etkinlik, Rus Barış Gücü'nde görev yapan Hıristiyan ve Müslüman din adamlarının dua etmesi ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Azerbaycan Genelkurmay Başkanı Korgeneral Veliyev törende yaptığı konuşmada, Rusya Barış Gücü'nün görev süresi boyunca kendisine verilen sorumlulukları yerine getirerek Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde barış ve istikrarın sağlanması için çaba gösterdiğini söyledi. . Veliyev, barış güçlerinde görev yapan askerlere teşekkür ederek başarılar diledi.

Rus Barış Güçlerine ait araçlar Nisan 2024'te bölgeyi terk etmeye başladı

Karşılıklı hediye ve madalyaların takdim edildiği tören, Azerbaycanlı ve Rus sanatçıların müzik ve dans gösterileriyle sona erdi.

27 Eylül 2020'de başlayan ve 44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı, 10 Kasım 2020'de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin üçlü deklarasyonuyla sona erdi.

Açıklamaya göre, Karabağ'da ve Laçın Koridoru olarak bilinen Hankendi-Laçin yolu üzerinde Ermeni nüfusun yaşadığı yerleşim yerlerinin güvenliğini sağlamak amacıyla 1960 askerden oluşan ve “Rus Barış Gücü” olarak adlandırılan Rus birlikleri bölgeye konuşlandırıldı. .

5 yıl süreyle konuşlandırılan Rus Barış Gücü'nün görev süresinin 10 Kasım 2025'te sona ermesi gerekiyordu ancak Rusya ve Azerbaycan liderleri, görev süreleri sona ermeden birliklerini bölgeden çekme kararı aldı.

Rus barış güçlerine ait zırhlı ve ağır araçlar, Nisan 2024'te bölgeyi terk etmeye başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir